Подгрев на антифриз на 220В

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
pakumba
Автомобил:
Двигател:

Подгрев на антифриз на 220В

Мнениеот pakumba » Пет 24 фев 2012 14:35

Колеги, решил съм да си направя такова нещо на дизелака, че умрях от студ, а и ще му пестя много негативи от паленето зимата. Знам, че има и готови системи при някои волва и сааб, но не знам кои модели. Предпочитам да го намеря готово, ако не- надявам се на идеи по върпоса.
Накратко ако ми се наложи аз да го правя ще сложа нагревател, може би от кафе машина, краен изключвател на 80-85 градуса, трябва ми някакъв термостат да регулира температурата и една помпа. Дотук съм срещал помпа от пералня като решение, мога и помпа от парна инсталация да сложа, но е много голяма сякаш. А и се притеснявам дали после като се изключи системата, как ще циркулира антифриза през помпата...
п.с. не ми кавайте да си взема печка, не е да не съм се сетил.

Потребителски аватар
Zyeka
Автомобил: Vw Golf Mk7 GTI
Двигател: 2 0 GTI

Re: Подгрев на антифриз на 220В

Мнениеот Zyeka » Пет 24 фев 2012 17:47

To зимата свърши :mrgreen:

Потребителски аватар
HukuTyY
Автомобил: Vw Passat B4
Двигател: ABF 16v

Мнениеот HukuTyY » Пет 24 фев 2012 18:14

Zyeka написа:To зимата свърши :mrgreen:

:Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Пет 24 фев 2012 18:35

Zyeka написа:To зимата свърши :mrgreen:

Да де ама не значи, че е свършил света :lol:

Потребителски аватар
vasil_georgiev_1201
Автомобил: VW Passat
Двигател: AFN-1996

Мнениеот vasil_georgiev_1201 » Пет 24 фев 2012 18:46

компресия ,изправни свещи,качествени масла и нафта,здрав акумулатор и не ти нужно подгряване :D

Потребителски аватар
shotik
Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
Контакти:

Мнениеот shotik » Пет 24 фев 2012 18:47

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пет 24 фев 2012 19:37

Аз мислех да си правя нещо подобно с нагревател от проточен бойлер и помпа от пералня. Проблема е обаче че трябва да нарежа всички маркучи. Ако намеря нещо компактно бих си купил :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 24 фев 2012 20:00

Помпата от пералня няма да издържи на налягането, трябва ти ето такава помпа. Ако я искаш цената и е 40лв. Доста Мерцедеси и БМВта имат такива помпи и най-лесно ще си купиш, ако си пуснеш обяви в техните форуми. Има и VWта с такива помпи, тази на снимката е Хелла и има емблема на Рено. Оригиналното подгряване за скандинавските страни май се монтира на мястото на някоя тапа директно в блока и няма нужда от помпа. Мисля, че на моя голф може да се монтира на маркуча, който слиза от тройника на главата до водната помпа и естествената циркулация ще е достатъчна и без помпа.

georgi70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот georgi70 » Пет 24 фев 2012 20:08

има едни нагреватели за кафе по 3-4 лв 500 вата но от Българските става перфектно.

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пет 24 фев 2012 20:22

ktamen написа:...Мисля, че на моя голф може да се монтира на маркуча, който слиза от тройника на главата до водната помпа и естествената циркулация ще е достатъчна и без помпа.

Не знам какъв е твоя голф но при мен го има същия тоя маркуч. Ако може да се разчита на естествената циркулация значи ще е още по-лесно :) Иначе тези помпи са добра идея, но са на 12в.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 24 фев 2012 20:43

Голф2 1,6 е моя.
Ако нагревателя се сложи където съм посочил на рисунката топлата вода трябва да се качва на горе по маркуча, а студената да слиза през блока и водната помпа и да влиза в нагревателя. Нагревателя обаче трябва да е лек и много здрав механически защото ще вибрира заедно с двигателя, а това си е сериозно изпитание за надеждност. и не съм убеден, че жиците, снадките и разните изключватели ще издържат. С помпа нагревателя може да се закрепи някъде по коша и всичко много се опростява. Помпата консумира 0,7А и може да се захрани от малко изправителче вързано паралелно на нагревателя или направо от акумулатора, дори 1час да работи едва ли ще му се отрази особено.
Прикачени файлове
24-02-12_2033.jpg

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Пет 24 фев 2012 20:52

При мен до този маркуч минава една метална тръба за антифриз която отива към парното, мога към нея да фо фиксирам по някакъв начин. Мислил съм ако слагам нагревател да е в тази дългата вертикална част на маркуча. Дали обаче ще циркулира водата сама :roll: Ако сложа от тези помпи, примерно на входящия маркуч на изпарителя ( да не режа други) дали ще циркулира водата в цялата система. Има ли достатъчен дебит тази помпа?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 24 фев 2012 21:18

И при мен има такава тръба за парното, но и тя вибрира заедно с двигателя, освен това мисля, че без помпа циркулация през радиаторчето на парното е невъзможна защото топлата вода трябва да се движи и надолу, а не само нагоре. Помпата изпразва кофа с вода за около 20 секунди, дебита е предостатъчен. Аз и сега има такава помпа заради бойлера и когато работи тя смуче вода от долния край на въпросния маркуч (нагоре маркуча се затваря от клапан за да съм сигурен, че няма да засмуче топла вода от главата, а само студена от долната част на блока) и я вкарва между изпарителя и карбуратора. Ако се слага помпа може да прекараш водата откъдето ти е кеф.
Ако няма помпа нагревателя трябва да е в най-ниската точка на двигателя и пътя на водата да не си сменя посоката. Нагревателя трябва да е в долната част на този маркуч, но вибрациите..

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пет 24 фев 2012 22:06

Аз проблеми с паленето нямам и на -21, от първия път си паля с един подгрев, но защо да мъча двигателя...
Иначе помпата е задължителна, защото иначе се топли по 1 час. Ако е това идеята- има готова помпа с термостатите, сега не ми се търси, но един в Лозенец ги продава по 140 кинта, това е отделен върпос де, но и тои си е писал, че отнема по 40-50 минути да загрее двигателя, отделно моя е с 8 литра охладителна течност и съвсем...
А тази помпа от какво е всъщоност? Мен вибрациите не ме притесняват, смятам да направя нещо като рейка и на нея да навия датчика и нагревателя, ще стане както са на термостата навити датчиците например. Моя съвет е задължилтно помпа, освен това може да се получи кофти ефект от прегряване ако няма помпа, четох и за такъв случай! Иначе само нагреватели за мястото на тапи се продават отделно в ибей колкото си иксаш.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 24 фев 2012 22:28

Ти за колко време очакваш да се загрее двигателя?

Върни се в “Направи си сам!”