Колеги, решил съм да си направя такова нещо на дизелака, че умрях от студ, а и ще му пестя много негативи от паленето зимата. Знам, че има и готови системи при някои волва и сааб, но не знам кои модели. Предпочитам да го намеря готово, ако не- надявам се на идеи по върпоса.
Накратко ако ми се наложи аз да го правя ще сложа нагревател, може би от кафе машина, краен изключвател на 80-85 градуса, трябва ми някакъв термостат да регулира температурата и една помпа. Дотук съм срещал помпа от пералня като решение, мога и помпа от парна инсталация да сложа, но е много голяма сякаш. А и се притеснявам дали после като се изключи системата, как ще циркулира антифриза през помпата...
п.с. не ми кавайте да си взема печка, не е да не съм се сетил.
Подгрев на антифриз на 220В
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Zyeka
- Автомобил: Vw Golf Mk7 GTI
- Двигател: 2 0 GTI
Re: Подгрев на антифриз на 220В
To зимата свърши 

- HukuTyY
- Автомобил: Vw Passat B4
- Двигател: ABF 16v
Zyeka написа:To зимата свърши

- mafiota
- Автомобил: Audi A6 C5
- Двигател: APU
Zyeka написа:To зимата свърши
Да де ама не значи, че е свършил света

- vasil_georgiev_1201
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AFN-1996
компресия ,изправни свещи,качествени масла и нафта,здрав акумулатор и не ти нужно подгряване 

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Аз мислех да си правя нещо подобно с нагревател от проточен бойлер и помпа от пералня. Проблема е обаче че трябва да нарежа всички маркучи. Ако намеря нещо компактно бих си купил 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Помпата от пералня няма да издържи на налягането, трябва ти ето такава помпа. Ако я искаш цената и е 40лв. Доста Мерцедеси и БМВта имат такива помпи и най-лесно ще си купиш, ако си пуснеш обяви в техните форуми. Има и VWта с такива помпи, тази на снимката е Хелла и има емблема на Рено. Оригиналното подгряване за скандинавските страни май се монтира на мястото на някоя тапа директно в блока и няма нужда от помпа. Мисля, че на моя голф може да се монтира на маркуча, който слиза от тройника на главата до водната помпа и естествената циркулация ще е достатъчна и без помпа.
-
- Автомобил:
- Двигател:
има едни нагреватели за кафе по 3-4 лв 500 вата но от Българските става перфектно.
- Winner25
ktamen написа:...Мисля, че на моя голф може да се монтира на маркуча, който слиза от тройника на главата до водната помпа и естествената циркулация ще е достатъчна и без помпа.
Не знам какъв е твоя голф но при мен го има същия тоя маркуч. Ако може да се разчита на естествената циркулация значи ще е още по-лесно

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Голф2 1,6 е моя.
Ако нагревателя се сложи където съм посочил на рисунката топлата вода трябва да се качва на горе по маркуча, а студената да слиза през блока и водната помпа и да влиза в нагревателя. Нагревателя обаче трябва да е лек и много здрав механически защото ще вибрира заедно с двигателя, а това си е сериозно изпитание за надеждност. и не съм убеден, че жиците, снадките и разните изключватели ще издържат. С помпа нагревателя може да се закрепи някъде по коша и всичко много се опростява. Помпата консумира 0,7А и може да се захрани от малко изправителче вързано паралелно на нагревателя или направо от акумулатора, дори 1час да работи едва ли ще му се отрази особено.
Ако нагревателя се сложи където съм посочил на рисунката топлата вода трябва да се качва на горе по маркуча, а студената да слиза през блока и водната помпа и да влиза в нагревателя. Нагревателя обаче трябва да е лек и много здрав механически защото ще вибрира заедно с двигателя, а това си е сериозно изпитание за надеждност. и не съм убеден, че жиците, снадките и разните изключватели ще издържат. С помпа нагревателя може да се закрепи някъде по коша и всичко много се опростява. Помпата консумира 0,7А и може да се захрани от малко изправителче вързано паралелно на нагревателя или направо от акумулатора, дори 1час да работи едва ли ще му се отрази особено.
- Winner25
При мен до този маркуч минава една метална тръба за антифриз която отива към парното, мога към нея да фо фиксирам по някакъв начин. Мислил съм ако слагам нагревател да е в тази дългата вертикална част на маркуча. Дали обаче ще циркулира водата сама
Ако сложа от тези помпи, примерно на входящия маркуч на изпарителя ( да не режа други) дали ще циркулира водата в цялата система. Има ли достатъчен дебит тази помпа?

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
И при мен има такава тръба за парното, но и тя вибрира заедно с двигателя, освен това мисля, че без помпа циркулация през радиаторчето на парното е невъзможна защото топлата вода трябва да се движи и надолу, а не само нагоре. Помпата изпразва кофа с вода за около 20 секунди, дебита е предостатъчен. Аз и сега има такава помпа заради бойлера и когато работи тя смуче вода от долния край на въпросния маркуч (нагоре маркуча се затваря от клапан за да съм сигурен, че няма да засмуче топла вода от главата, а само студена от долната част на блока) и я вкарва между изпарителя и карбуратора. Ако се слага помпа може да прекараш водата откъдето ти е кеф.
Ако няма помпа нагревателя трябва да е в най-ниската точка на двигателя и пътя на водата да не си сменя посоката. Нагревателя трябва да е в долната част на този маркуч, но вибрациите..
Ако няма помпа нагревателя трябва да е в най-ниската точка на двигателя и пътя на водата да не си сменя посоката. Нагревателя трябва да е в долната част на този маркуч, но вибрациите..
Аз проблеми с паленето нямам и на -21, от първия път си паля с един подгрев, но защо да мъча двигателя...
Иначе помпата е задължителна, защото иначе се топли по 1 час. Ако е това идеята- има готова помпа с термостатите, сега не ми се търси, но един в Лозенец ги продава по 140 кинта, това е отделен върпос де, но и тои си е писал, че отнема по 40-50 минути да загрее двигателя, отделно моя е с 8 литра охладителна течност и съвсем...
А тази помпа от какво е всъщоност? Мен вибрациите не ме притесняват, смятам да направя нещо като рейка и на нея да навия датчика и нагревателя, ще стане както са на термостата навити датчиците например. Моя съвет е задължилтно помпа, освен това може да се получи кофти ефект от прегряване ако няма помпа, четох и за такъв случай! Иначе само нагреватели за мястото на тапи се продават отделно в ибей колкото си иксаш.
Иначе помпата е задължителна, защото иначе се топли по 1 час. Ако е това идеята- има готова помпа с термостатите, сега не ми се търси, но един в Лозенец ги продава по 140 кинта, това е отделен върпос де, но и тои си е писал, че отнема по 40-50 минути да загрее двигателя, отделно моя е с 8 литра охладителна течност и съвсем...
А тази помпа от какво е всъщоност? Мен вибрациите не ме притесняват, смятам да направя нещо като рейка и на нея да навия датчика и нагревателя, ще стане както са на термостата навити датчиците например. Моя съвет е задължилтно помпа, освен това може да се получи кофти ефект от прегряване ако няма помпа, четох и за такъв случай! Иначе само нагреватели за мястото на тапи се продават отделно в ибей колкото си иксаш.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ти за колко време очакваш да се загрее двигателя?