Подвързване на лум. лампа

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Vlado_77
Автомобил:
Двигател:

Подвързване на лум. лампа

Мнениеот Vlado_77 » Пон 07 мар 2011 23:38

Колеги искам да си сложа УВ лумифицентна лампа за осветление на тъблото, но тъи като не успях да си намеря в нашият град никъде, "прослувутият" инвертор за лум. лампа
http://www.dobrikit.dir.bg/page14.htm, които ми е така необходим да захраня лампата за да я подкарам - четеики из форума видях, че е възможен и друг вариант (с платката от енергоспестяваща крушка), но тъи като не ми е ясно точно как трябва да стане подвързването, реших да се допитам до тези от вас, които са го правили това . Смятам че разяснението ще е полезно за всички, които се чудят като мен как да си подвържат лумифицентна лампа в автомобила си по възможно наи "безболезнения", а и лично аз смятам безпроблемен начин. Ето я и платката
Изобр063.jpg

преварително се извинявам за "некадърното писание" :oops: върху схемата, но за да е ясно ще дам и повече имфо по схемичката: отляво на дясно на схемата, където пише вход 220 волта (те 2-те кабелчета бяха хванати за фасунката на крушката, като това което се вижда с зарязаното съпротивление беше захванато за долната част, а другото кабелче беше захванато към страничната стена или по точно в тази част, където се завива към фасунката), а в десният краи има 2 изхода от по 2 крачета (на платката нямат обозначение +или-)
Пояснение: платката е от енергоспестяваща крушка 20w-лумифицентната лампа която искам да захраня е 6W.
Това което искам е тези от вас които са запознати да разяснат как и в какъв ред трябва да стане подвързването за да подкарам пуричката. Предварителни благодарности на всички отзовали се да помогнат :bowdown
Прикачени файлове
Изобр064.jpg

georgi70
Автомобил:
Двигател:

Re: Подвързване на лум. лампа

Мнениеот georgi70 » Пон 07 мар 2011 23:43

а 220в имаш ли в колата? :applause: по добре ползвай другото.

Vlado_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vlado_77 » Вто 08 мар 2011 0:05

georgi70 написа:а 220в имаш ли в колата? :applause: по добре ползвай другото.

Колега не съм наясно с токовете, но някъде бях чел (мнение на колега), че може с такава платка от енергоспестяваща крушка да се захрани лумисицентна лампа - както вече казах не съм наясно, но предположих че явно може да се обръща напрежението като от 220 на малък ток, така и обратно :screwy поне аз така си го представям и се надявах някои, които ги "чува нещата" да ги обясни нагледно :bishop

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 08 мар 2011 0:27

С тази платка ще запалиш лум. лампа около 18-20 вата НО на 220v :!:
На 12 няма как да тръгне тая джаджа :lol:
Ако искаш на 12 волта,купи си от ония аварийни лум.лампи дето се мушат в запалката.Около 10-тина лева вървят.Отваряш я взимаш и платката и си връзваш каквато лампа искаш за таблото.

Vlado_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vlado_77 » Вто 08 мар 2011 0:56

SANDO 1 написа:С тази платка ще запалиш лум. лампа около 18-20 вата НО на 220v :!:
На 12 няма как да тръгне тая джаджа :lol:
Ако искаш на 12 волта,купи си от ония аварийни лум.лампи дето се мушат в запалката.Около 10-тина лева вървят.Отваряш я взимаш и платката и си връзваш каквато лампа искаш за таблото.

Маи така е най-добре пък и аз маи не съм разбрал много добре :079:, така че това ще е най-доброто решение за проблема ми - просто когато съм чел мнението на колегата нещо съм се заблудил и съм останал с грешно впечатление :banghead: Сега намерих мнението на колегата и видях, че съм се подвел нещо - верно е че пише, че можe с платка от енергоспестяваща крушка, но не съм обърнал внимание на малката, но важна подробност, че отново ще е на 220 волта ,така че темата може да се счита за :lock:

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 08 мар 2011 1:23

Може би трябва да си купиш един ЕХIT. Той работи с такава лампа и захранването му е 8V. Струва 10 - 15лв.
Не съм сигурен, че преработката ще е по-проста, но на мен ми изглежда по-просто.
С платка от енергоспестяваща крушка трябва мощноста на новата да е колкото мощноста на старата, а и захранването е 220V и става много сложно. EXITа мисля, че лесно ще го захраниш само с един гасящ резистор, но не съм много сигурен дали ще можеш да си го включваш по желание защото не съм му заглеждал по-подробно платката.
Има и фенери с такива лампи, те обикновено се захранват с 6волтов акумулатор, ама май бяха по-скъпи - около 30лв. С такъв фенер ще е най лесно.
Някакси сам пропуснал мнението на колегата SANDO1, щом има такива лампи за запалката значи това е най-лесния вариант.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 08 мар 2011 12:01

Върни се в “Направи си сам!”