Вапрос за термотроник!!!
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- analplanet
- Автомобил:
- Двигател:
Вапрос за термотроник!!!
Колеги кажете ми моля ви може ли да си сложа сам термотроник или нещо от сорта ас съм само с духалка 'сиреч парно'' искам да си имам такова нещо да ми подаржа топлото рез зимата!!!
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Вапрос за термотроник!!!
Може но е доста скъпо
- analplanet
- Автомобил:
- Двигател:
е за някав винтилатор доста скъпо!!!
-
- Автомобил:
- Двигател:
Едно термореле, което да управлява вентилатора би ти свършило работа.
Обърни внимание на правилното изписване на думите!
Обърни внимание на правилното изписване на думите!
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Термотроник как засукано звучи
лошото е обаче че само с терморегулатор на вентилатора няма да стане,понеже като се стопли купето и даже да изключиш вентилатора пак е прекалено топло и се налага да се намаля и от врътката за топло/студено.Иначе може да се направи само вента да се управлява пък като стане прекалено топло да се намаля ръчно още,но както и в другата тема за тоя термотроник
основния проблем е къде да бъде датчика за терморелето.

- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Някой знае ли въобще какво представлява термотроникът като го коментирате?
Термо троникът има датчик на входа т.е. преди вентилатора за да знае температурата на входящият въздух, мотор позиционер за клапата за топло и студено,датчик за температурата във купето със вентилаторче (като при климатроник)
Те така изглежда на заден план

Има си мини компче зад врътката за топло студено
Термо троникът има датчик на входа т.е. преди вентилатора за да знае температурата на входящият въздух, мотор позиционер за клапата за топло и студено,датчик за температурата във купето със вентилаторче (като при климатроник)
Те така изглежда на заден план
Има си мини компче зад врътката за топло студено

- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
на кола с оригинален климатик съм добавил термотроник и работи много добре при това.
не е нещо сложно да се монтира термотроник на кола която го няма.
колегата преди мен е обяснил каква е идеята на работа и усройството.
ако някой има смислен въпрос, ще му отговоря разбира се.
не е нещо сложно да се монтира термотроник на кола която го няма.
колегата преди мен е обяснил каква е идеята на работа и усройството.
ако някой има смислен въпрос, ще му отговоря разбира се.
- fox_vt
Ама чакайте малко това работи само на коли с климатик които си имат съответните клапи и управления на същите.Вече ако има чалъм да се смени целия панел с врътките и тая чудесия отзад и да заработи plug&play ще е чудно. 

- pe6kata
- VW експерт
fox_vt написа:Ама чакайте малко това работи само на коли с климатик които си имат съответните клапи и управления на същите.
чакам малко, но трябва да разочаровам, нещата въобще не са така както си мислиш.
колите с термотроник нямат климатик. просто клапата за топло и студено не се управлява от жило, а от електромотор, а как се управлява този електромотор-к олегата знай... Петко си е направил труда да го обясни подробно, не виждам какво в случая мога да добавя, освен да го повторя.
в случая няма преработки по тялото с клапите, само добавяне на въпросното електормоторче. Както и блока за управление дето е на врътките и двата датчкика. За да бачка съвместно с климатик, датчика за външната Т не ми е пред вентилатора, а след двата радиатора(за парното и климатичния), непосредствено преди клапата за топъл/студен въздух.
- fox_vt
Еее това мойто беше по скоро предположение
та доколкото съм разбрал ми трябва само модула който се монтира над механизма на клапите(как кой да ти обади той си знай)и се зацепва към зъбното колело на клапата за топло и студено.Като при това докато работи моторчето се мърда и самата врътка отпред за естетически вид явно
но идеята ми беше как аджеба да го намеря тоя модул и външно като се гледат врътките как да се разбере че го има.

- pe6kata
- VW експерт
не не...
управлението е монтирано на самия панел със врътките. На снимката на задната страна на панела е показан въпросния блок за управление. Тази дето е за топло/студено няма обаче жила, а представлява примерно някакъв потенциометър(блока за управление на съм го отварял незнам как е реализирано технически, но не е и важно, ясен ми е принципа на работа). Блока за управлние, въз основа на зададените градуси(панела на врътките е разграфен в градуси иси задаваш колкото искаш), на Т на въздуха в купето(единия датчик) и на Т на външния въздух(другия Тдатчик) подава определено напрежение към елмоторчето на клапата за топло/студено и по този начин управлява самата клапа, съответно и температура.
Има го на по-луксозните изпълнения на колите(от по-старото поколение разбира се) предимно за по-северните страни дето климатик не слагат и е един вид лек ъбгрейт на обикновено парно- автоматично регулира Т в купето. Ясно е че това бачка само в режим на отопление, в жега няма как да ти направи студено.
управлението е монтирано на самия панел със врътките. На снимката на задната страна на панела е показан въпросния блок за управление. Тази дето е за топло/студено няма обаче жила, а представлява примерно някакъв потенциометър(блока за управление на съм го отварял незнам как е реализирано технически, но не е и важно, ясен ми е принципа на работа). Блока за управлние, въз основа на зададените градуси(панела на врътките е разграфен в градуси иси задаваш колкото искаш), на Т на въздуха в купето(единия датчик) и на Т на външния въздух(другия Тдатчик) подава определено напрежение към елмоторчето на клапата за топло/студено и по този начин управлява самата клапа, съответно и температура.
Има го на по-луксозните изпълнения на колите(от по-старото поколение разбира се) предимно за по-северните страни дето климатик не слагат и е един вид лек ъбгрейт на обикновено парно- автоматично регулира Т в купето. Ясно е че това бачка само в режим на отопление, в жега няма как да ти направи студено.
- zdravko555
- Автомобил:
- Двигател:
термотроник да си направиш е наистина трудно и скъпо би излязло, но може да си направиш нещо тип направи
си сам, както аз направих http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=231452
си сам, както аз направих http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=231452
- pe6kata
- VW експерт
излиза скъпо да направиш термотроник ли
не ми се мисли ако решиш да си монтираш климатик или ел джамове примерно какво ще правиш, голямо проектиране и изработка ще падне
е защо да го правиш, като серийно се вгражда- просто вземаш такъв от кола дето го има и си готов?
и зависи от продавача, но смятам че целия термотроник едва ли ще се върже на повече от 50-60лв втора ръка
погледнах това което си направил, не смятам въобще че идеята е добра. регулировката на Т трябва да се извършва с клапата топло/студено, а не с това на каква степен духа вентилатора
въобще се изумявам от странните решения(да не ползвам по-груба дума) които намирате за осъществяване на дадена идея.
и с климатик, термотроника работи толкова прецизно колкото и без климатик.

не ми се мисли ако решиш да си монтираш климатик или ел джамове примерно какво ще правиш, голямо проектиране и изработка ще падне

е защо да го правиш, като серийно се вгражда- просто вземаш такъв от кола дето го има и си готов?
и зависи от продавача, но смятам че целия термотроник едва ли ще се върже на повече от 50-60лв втора ръка
погледнах това което си направил, не смятам въобще че идеята е добра. регулировката на Т трябва да се извършва с клапата топло/студено, а не с това на каква степен духа вентилатора

въобще се изумявам от странните решения(да не ползвам по-груба дума) които намирате за осъществяване на дадена идея.
и с климатик, термотроника работи толкова прецизно колкото и без климатик.
- fox_vt
Мдам щом такава била работата принципно няма да е проблем да се намери модула но ще е проблем да се монтира мотор позиционера (стъпковото моторче казано на по прост език)на клапата за топло и студено която е някъде дет не огрява слънцето нейде из таблото.А като се знае колко е интересно да се смъкне цялото табло такова нещо би могло да се направи при смяна на радиаторчето на парното например.
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Колега във голяма грешка си може да се монтира мотор позиционера на място ама е малко голям
. И все пак е възможно за целта се маха барчето, и въздуховоът за обдухване във краката. Като ги няма се открива достатъчно място за работа а отворите за винтовете за закрепване на мотор позиционера са предварително заработени
На моя пасат имах проблем със мотор позиционер на климатроника за 10мин беше свален,подменен и монтиран обратно. На 15-тата минута колата беше на пистата