А аз си правих адаптера по ето тази схема. Работи отлично с лаптопа ми и USB->COM порт адаптер (за 15лв, "Манхатън" някакъв от SmartSystems). ВАГКОМ 311-2.N.
Значително по-проста е от схемата от поста на venll-vr, която според мен е ненужно усложнена.
ВАЖНА забележка за използването на схемата с лаптоп с USB->COM конвертор съм добавил с червено на схемата!
Тази схема, както и повечето прости и евтини схеми разчита че напреженията на COM порта ще са около 12V, защото такива са на PCтата и старите лаптопи.
Но това не е задължително, тъй като RS232 стандарта разрешава напрежения в границите от 3V до 15V.
Много USB->COM порт адаптери работят с 5-6V, в което няма нищо лошо, само че простите схеми на VAG-COM адаптери не работят, или работят лошо с тях.

Именно за решаване на този проблем е важна корекцията в червено в схемата.
Разбира се така коригираната схема не бива да се ползва с COM порт с напрежения 12V - оптроните могат да изгорят. При желание може да се направи с ключе или джъмпър да се избира.
Още нещо - схемата е напълно галванично разделена, масите на лявата част и дясната са различни, и не са свързани. Елемента Z1 спокойно може да се спести. Конектора отдясно е някакво недоразумение. Или трябва OBD конектор, или (както аз направих) просто кабели с щифтове накрая които да се пъхат в конектора на колата.
Схемата работи и с двете ми коли, пасат със стария диагностичен конектор (2 букси с по 2 пера), и голф с OBD конектор като тоя в началото на темпата.