Генератор на ТОК за възбуждане на акумулатор

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
leonardo_vd
Автомобил: Golf mk1 VR6 TURBO
Двигател: AAA
Контакти:

Генератор на ТОК за възбуждане на акумулатор

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 12:36

Идеята е следната:
Генератор о кола VW разбира се свързан с ремък към електромотор с приблизително 3000 оборота. Да може да възбуди акумулатора на кола сутрин когато е много студено. Все едно че някоя кола ти дава ток. Как мислите?

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Re: Генератор на ТОК за възбуждане на акумулатор

Мнениеот Cern Swiss » Сря 08 фев 2012 12:39

Каква е идеята? Да го оставиш на улицата не става, а ако имаш гараж/двор - по добре вечер си го бучни на зарядно и готово. Няма смисъл според мен.

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 12:43

Cern Swiss написа:Каква е идеята? Да го оставиш на улицата не става, а ако имаш гараж/двор - по добре вечер си го бучни на зарядно и готово. Няма смисъл според мен.

Идеята е сутрин за 10-тина мин. да помогне на акумулатора. Двор си имам и дълъг кабел също.
Вместо да давам ток на буса с 4-ката да ползвам ТОВА нещо

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cern Swiss » Сря 08 фев 2012 12:44

За 10 мин няма да е достатъчно, особено за дизел. Какъв е проблемът да го включваш на зарядно, има и таймери за контакти даже - пускаш го примерно в 5-6ч да почне да зарежда и в 9 е пушка.
Сетих се и друго - генераторът дава много ампери ток (според модела и оборотите), които разрушават акумулатора, ако няма консумация.

Последна промяна от Cern Swiss на Сря 08 фев 2012 12:47, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 12:47

Cern Swiss написа:За 10 мин няма да е достатъчно, особено за дизел. Какъв е проблемът да го включваш на зарядно, има и таймери за контакти даже - пускаш го примерно в 5-6ч да почне да зарежда и в 9 е пушка.

При -20 тая сутрин бензиновата кола едвам завъртя и запали. Само като му помогна малко с даване на ток и няма проблем. МНООООО е студено. Акомулатора си е читав, но температурите са брутални особено като има вятър. Та мисля да експериментирам. Нещо като ШОК ток за запалването.

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cern Swiss » Сря 08 фев 2012 12:49

Нещо не е наред, аз бензинови коли (няколко) при -20 и нагоре ги паля без никакви грижи, а не са първа младост. Според мен идеята не е хубава, НО ако все пак държиш да пробваш - не пускай повече от 10А ток към акумулатора, че ще го съсипеш бързо.

Потребителски аватар
resousers
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот resousers » Сря 08 фев 2012 12:50

Има такива стартерни устройства, закачаш ги на акумулатора и то му помага при запалването... Не се занимавай с други глупости според мен по 60-70 лв са тия стартерни :)

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 12:53

Cern Swiss написа:Нещо не е наред, аз бензинови коли (няколко) при -20 и нагоре ги паля без никакви грижи, а не са първа младост. Според мен идеята не е хубава, НО ако все пак държиш да пробваш - не пускай повече от 10А ток към акумулатора, че ще го съсипеш бързо.

Е добре то генератора на колата колко му пуска? Не съм казал че бензина не пали, но много мудно върти зарад ниските температури. Ама за дизела си трябват обороти. Пробвах и с нов акумулатор, ПАЛИ но пак му е трудно да завърти студения мотор. Като развърти 2-3 пъти нема грижи.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 08 фев 2012 12:54

Няма смисъл ток-ел.мотор-движение-генератор-ток

По-добре ток-->ток или зарядно с възможност за старт

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 12:57

Та нека разсъждаваме по направата на въпросното устройство. Който не иска няма да го пробва. Аз лично ще пробвам, ама ми е нужно малко смятане?? КАкъв мотор да използвам какъв заряд ще направи? След малко ще видя генератора който имам какъв е да му постна данните та някой да може да сметне добре.

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 12:58

L&R написа:Няма смисъл ток-ел.мотор-движение-генератор-ток

По-добре ток-->ток или зарядно с възможност за старт

Става въпрос не за ЗАРЕЖДАНЕ а за помощ при старт. И всичко това за жълти стотинки.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 08 фев 2012 13:06

За старт говоря зарядно с помощ при старт 140А е да речем 220лв. Ако купувам генератор, ел-мотор и "трудовото" няма да ми излезе по-евтино, сега вече ако имаш такива части се пробвай, но няма логика в такава машина.

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 13:08

Точно това казвам, че имам нещата и мисля да пробвам. Иначе съм съгласен че не е рентабилно ако трябва да купуваш компонентите.

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cern Swiss » Сря 08 фев 2012 13:09

Така, да караме поред:
- ти си мислиш да направиш нещо средно между зарядно и стартерно устройство - няма да стане с генератор (ако държиш ще ти обясня защо);
- щом с нов акумулатор не пали лесно, прегледай си стартера и дали не ти е много гъсто маслото на ДВГ, при мен и при -20 не въртят мудно и палят за 3-5 сек на стартер, акумулаторите са БГ на 2-3г. поне;
- масовите генератори на VW са 70, 90 и 120А. Този ток е при максимални обороти, естествено при по-ниски е доста по-малък (има графики из нета). Та когато ДВГ върти, генераторът произвежда различни ампери ток, НО не трябва да се забравя, че колата (особено бензинова) има доста консумация - за двигател (запалване, електроника и т.н.) и за електрооборудването (всички екстри - реотани, вентилатори, климатик и каквото се сетиш на ток по колата). Та като извадиш цялата консумация на колата, останалото отива за заряд на акумулатора. Колко точно - зависи от много неща, но може да се премери.
- за електромотора - какъвто имаш под ръка, все ще свърши работа, све ще е над 500W предполагам. Хубаво е да е на по-ниски обороти, не 3000 - както каза.

Потребителски аватар
leonardo_vd
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Сря 08 фев 2012 13:12

Cern Swiss написа:Така, да караме поред:
- ти си мислиш да направиш нещо средно между зарядно и стартерно устройство - няма да стане с генератор (ако държиш ще ти обясня защо);
- щом с нов акумулатор не пали лесно, прегледай си стартераи дали не ти е много гъсто маслото на ДВГ;
- масовите генератори на VW са 70, 90 и 120А. Този ток е при максимални обороти, естествено при по-ниски е доста по-малък (има графики из нета). Та когато ДВГ върти, генераторът произвежда различни ампери ток, НО не трябва да се забравя, че колата (особено бензинова) има доста консумация - за двигател (запалване, електроника и т.н.) и за електрооборудването (всички екстри - реотани, вентилатори, климатик и каквото се сетиш на ток по колата). Та като извадиш цялата консумация на колата, останалото отива за заряд на акумулатора. Колко точно - зависи от много неща, но може да се премери.
- за електромотора - какъвто имаш под ръка, все ще свърши работа, све ще е над 500W предполагам. Хубаво е да е на по-ниски обороти, не 3000 - както каза.

Еми точно за това си мисля че ако завъртя един генератор на 3000 оборота без никаква странична консумация би ми помогнало. Акомулатора е изправен, просто е по-малко ампери та да завърти дизелака в студа. До -15 няма грижи.

Върни се в “Направи си сам!”