Как се разглобява табло на Пасат Б3. Решен

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Как се разглобява табло на Пасат Б3. Решен

Мнениеот passatfen » Сря 01 фев 2012 22:14

Колеги от както се помня не ми мигаше лампичката за охл.течност след подаване на контакт и със доста чудене от какво може да е колегата znainainai ме светна , че е от таблото и преди малко го свалих от колата и се почна разглобяването и какво да видя лампичката незнайно как само си стояло на местото си и след допир ми остана в ръцете :horror:
Сега идва големия въпрос как да го разглобя така , че да ми е удобно да запоя лампичката наново ?
Ако има колеги минали от този път или са виждали чрез интернет нека да се включат и да дават идеи.
Ако има написано някаде по форума се извинявам но не можах да го открия :oops:

Благодаря предварително! :beer

Едит: На снимката се вижда лампичката
Изображение

Последна промяна от passatfen на Чет 02 фев 2012 17:57, променено общо 1 път.

peter70
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се разглобява табло на Пасат Б3 ?

Мнениеот peter70 » Сря 01 фев 2012 22:36

Надявам се че ще ти е от полза: Въпросната лампичка всъщност е светодиод. Има ги в магазините за електронни компоненти (около 12 ст). Като го сменяш запомни положението на стария и така сложи и новия. За да светне един светодиод е необходимо да се спази поляритета на изводите му. Не можеш ( в този случай така в колата да го изгориш) просто поставен наобратно няма да свети. Като го запояваш оправи спойките и на двете мощни резисторчета до светодиода за алтернатора. Правят проблем (не зарежда). Успех

Потребителски аватар
mimo MS
Автомобил: Passat 1.9 131hp Passat 1.8 90hp
Двигател: AVF 2002 RP 1991

Мнениеот mimo MS » Сря 01 фев 2012 22:37

колега няма нищо сложно дърпаш леко целия оборотомер.Отзад има 2 крачета,километража се захваща с 4 винта тия дето са около него.С уредите за водата и температурата като с оборотомера дърпаш леко и отзад стърчат 4 крачета .Платката е на щипки 4 мисля бяха към основното тяло внимавая със буксата.А има и 1 винт вдясно на чипа за температурата и внимавай като извадиш платката да не прекъснеш кабела за осветлението на таблото. Това е общо взето.УСПЕХ

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Сря 01 фев 2012 23:04

peter70 написа:Надявам се че ще ти е от полза: Въпросната лампичка всъщност е светодиод. Има ги в магазините за електронни компоненти (около 12 ст). Като го сменяш запомни положението на стария и така сложи и новия. За да светне един светодиод е необходимо да се спази поляритета на изводите му. Не можеш ( в този случай така в колата да го изгориш) просто поставен наобратно няма да свети. Като го запояваш оправи спойките и на двете мощни резисторчета до светодиода за алтернатора. Правят проблем (не зарежда). Успех

Лично аз ги знам тези работи неведнъж съм работил със светодиоди но разбира се ,че колегите в бъдеще ако отворят темата ще им е от полза.. Благодаря ти :beer love.vwclub

mimo MS написа:колега няма нищо сложно дърпаш леко целия оборотомер.Отзад има 2 крачета,километража се захваща с 4 винта тия дето са около него.С уредите за водата и температурата като с оборотомера дърпаш леко и отзад стърчат 4 крачета .Платката е на щипки 4 мисля бяха към основното тяло внимавая със буксата.А има и 1 винт вдясно на чипа за температурата и внимавай като извадиш платката да не прекъснеш кабела за осветлението на таблото. Това е общо взето.УСПЕХ

Благодаря за ценната информация колега , веднага се захващам за работа :да:

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Сря 01 фев 2012 23:21

Свалих оборотомера и скоростомера но при уредите за гориво и охл.течност ударих на камък :roll:
та при тях има едни "щипки" които са на малко кофти място
питането ми е дали без да се свалят стрелките може да се свали целия уред ? питам понеже едните щипки са под циферблатата и няма как да се бръкне там :roll:
Изображение

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Чет 02 фев 2012 1:10

колега точно на такова табло с дисплей свалях уреда и го разглобих до незнайни дълбочини .. mhihi
хваща се металната част и се дърпа нагоре,естествено в комбинация с финото дърпане се натискат крачетата да се приберат и да се подведат леко ,за да не могат да се връщат. :wink:
дано съм го обяснил разбираемо,но така стигнах до самото "сърце" на уредите... едни жички,едни пластинки страшно.. и след това стерлката на бензина само на контакт ми работи.никога друг път.. :screwy

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Чет 02 фев 2012 2:43

свалих каквото има по самото табло mhihi лошото е , че разбрах едва когато видях платката , че светодиодите се сменят без да се свали всичко :banghead: facepalm ама нищо поне вече знам как се свали всичко :twisted:
набързо пробвах със наличен син светодиод и всичко тръгна :bowdown
утре ще си купя червен като оригинала и всичко точно :drunk
по молба на предишния колега проверих и резисторите които са за зареждането на акумулатора и нямат пукнатини проверих го със специална лупа
чудя се дали да му намеря табло със скоростомер до 240 или 260 със механичен километраж :roll: и дали ще стане моя е Motometer 920 някакви идеи ? :beer

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Чет 02 фев 2012 17:55

Колеги днес заради лошото време не излезнах с колата да купя светодиод и затова си запоих крачета на старото и сега ми мига 4-5 пъти при контакт и после гасне :bowdown
при първото запалване лампичката за нивото на охл.течност отново започна да мига...отворих казанчето и му сипнах малко антифриз след това обаче не гасне без да изключа от контакт и след второто запалване не се появи повече eusa
интересно е , че след като изкарам буксата от казанчето едва след 10 секунди почва да мига лампичката в таблото това заводско ли е така ? :beer

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се разглобява табло на Пасат Б3. Решен

Мнениеот plamen000000 » Чет 09 фев 2012 11:48

Колега не е по темата, но случайно да ти се намира здрав брояч на дневния километраж от някое табло, че тия джамбази като са връщали километража са го прецакали.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 09 фев 2012 11:52

А да питам, по същия начин ли трябва да се оправи синия диод за "дълги" светлини, че ми е изгорял и ме дразни да не свети? :beer

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Чет 09 фев 2012 12:42

nokiangage написа:А да питам, по същия начин ли трябва да се оправи синия диод за "дълги" светлини, че ми е изгорял и ме дразни да не свети? :beer

Да абсолютно по същия начин се сменя диодчето само незнам как ще го намериш , че малко е особен :roll:
всмисъл самия диод свети бяло и от горе има синя пластинка и така изглежда син когато свети :beer

Колега не е по темата, но случайно да ти се намира здрав брояч на дневния километраж от някое табло, че тия джамбази като са връщали километража са го прецакали.

за съжеление :? :beer

Върни се в “Направи си сам!”