:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Как се разглобява табло на Пасат Б3. Решен

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
passatfen
Автомобил: Vw Golf Mk7
Двигател: CLHA++
Контакти:

Как се разглобява табло на Пасат Б3. Решен

Мнениеот passatfen » Сря 01 фев 2012 22:14

Колеги от както се помня не ми мигаше лампичката за охл.течност след подаване на контакт и със доста чудене от какво може да е колегата znainainai ме светна , че е от таблото и преди малко го свалих от колата и се почна разглобяването и какво да видя лампичката незнайно как само си стояло на местото си и след допир ми остана в ръцете :horror:
Сега идва големия въпрос как да го разглобя така , че да ми е удобно да запоя лампичката наново ?
Ако има колеги минали от този път или са виждали чрез интернет нека да се включат и да дават идеи.
Ако има написано някаде по форума се извинявам но не можах да го открия :oops:

Благодаря предварително! :beer

Едит: На снимката се вижда лампичката
Изображение

Последна промяна от passatfen на Чет 02 фев 2012 17:57, променено общо 1 път.

peter70
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се разглобява табло на Пасат Б3 ?

Мнениеот peter70 » Сря 01 фев 2012 22:36

Надявам се че ще ти е от полза: Въпросната лампичка всъщност е светодиод. Има ги в магазините за електронни компоненти (около 12 ст). Като го сменяш запомни положението на стария и така сложи и новия. За да светне един светодиод е необходимо да се спази поляритета на изводите му. Не можеш ( в този случай така в колата да го изгориш) просто поставен наобратно няма да свети. Като го запояваш оправи спойките и на двете мощни резисторчета до светодиода за алтернатора. Правят проблем (не зарежда). Успех

Потребителски аватар
mimo MS
Автомобил: Passat 1.9 131hp Passat 1.8 90hp
Двигател: AVF 2002 RP 1991

Мнениеот mimo MS » Сря 01 фев 2012 22:37

колега няма нищо сложно дърпаш леко целия оборотомер.Отзад има 2 крачета,километража се захваща с 4 винта тия дето са около него.С уредите за водата и температурата като с оборотомера дърпаш леко и отзад стърчат 4 крачета .Платката е на щипки 4 мисля бяха към основното тяло внимавая със буксата.А има и 1 винт вдясно на чипа за температурата и внимавай като извадиш платката да не прекъснеш кабела за осветлението на таблото. Това е общо взето.УСПЕХ

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Сря 01 фев 2012 23:04

peter70 написа:Надявам се че ще ти е от полза: Въпросната лампичка всъщност е светодиод. Има ги в магазините за електронни компоненти (около 12 ст). Като го сменяш запомни положението на стария и така сложи и новия. За да светне един светодиод е необходимо да се спази поляритета на изводите му. Не можеш ( в този случай така в колата да го изгориш) просто поставен наобратно няма да свети. Като го запояваш оправи спойките и на двете мощни резисторчета до светодиода за алтернатора. Правят проблем (не зарежда). Успех

Лично аз ги знам тези работи неведнъж съм работил със светодиоди но разбира се ,че колегите в бъдеще ако отворят темата ще им е от полза.. Благодаря ти :beer love.vwclub

mimo MS написа:колега няма нищо сложно дърпаш леко целия оборотомер.Отзад има 2 крачета,километража се захваща с 4 винта тия дето са около него.С уредите за водата и температурата като с оборотомера дърпаш леко и отзад стърчат 4 крачета .Платката е на щипки 4 мисля бяха към основното тяло внимавая със буксата.А има и 1 винт вдясно на чипа за температурата и внимавай като извадиш платката да не прекъснеш кабела за осветлението на таблото. Това е общо взето.УСПЕХ

Благодаря за ценната информация колега , веднага се захващам за работа :да:

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Сря 01 фев 2012 23:21

Свалих оборотомера и скоростомера но при уредите за гориво и охл.течност ударих на камък :roll:
та при тях има едни "щипки" които са на малко кофти място
питането ми е дали без да се свалят стрелките може да се свали целия уред ? питам понеже едните щипки са под циферблатата и няма как да се бръкне там :roll:
Изображение

Потребителски аватар
kr1s0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kr1s0 » Чет 02 фев 2012 1:10

колега точно на такова табло с дисплей свалях уреда и го разглобих до незнайни дълбочини .. mhihi
хваща се металната част и се дърпа нагоре,естествено в комбинация с финото дърпане се натискат крачетата да се приберат и да се подведат леко ,за да не могат да се връщат. :wink:
дано съм го обяснил разбираемо,но така стигнах до самото "сърце" на уредите... едни жички,едни пластинки страшно.. и след това стерлката на бензина само на контакт ми работи.никога друг път.. :screwy

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Чет 02 фев 2012 2:43

свалих каквото има по самото табло mhihi лошото е , че разбрах едва когато видях платката , че светодиодите се сменят без да се свали всичко :banghead: facepalm ама нищо поне вече знам как се свали всичко :twisted:
набързо пробвах със наличен син светодиод и всичко тръгна :bowdown
утре ще си купя червен като оригинала и всичко точно :drunk
по молба на предишния колега проверих и резисторите които са за зареждането на акумулатора и нямат пукнатини проверих го със специална лупа
чудя се дали да му намеря табло със скоростомер до 240 или 260 със механичен километраж :roll: и дали ще стане моя е Motometer 920 някакви идеи ? :beer

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Чет 02 фев 2012 17:55

Колеги днес заради лошото време не излезнах с колата да купя светодиод и затова си запоих крачета на старото и сега ми мига 4-5 пъти при контакт и после гасне :bowdown
при първото запалване лампичката за нивото на охл.течност отново започна да мига...отворих казанчето и му сипнах малко антифриз след това обаче не гасне без да изключа от контакт и след второто запалване не се появи повече eusa
интересно е , че след като изкарам буксата от казанчето едва след 10 секунди почва да мига лампичката в таблото това заводско ли е така ? :beer

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се разглобява табло на Пасат Б3. Решен

Мнениеот plamen000000 » Чет 09 фев 2012 11:48

Колега не е по темата, но случайно да ти се намира здрав брояч на дневния километраж от някое табло, че тия джамбази като са връщали километража са го прецакали.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 09 фев 2012 11:52

А да питам, по същия начин ли трябва да се оправи синия диод за "дълги" светлини, че ми е изгорял и ме дразни да не свети? :beer

Потребителски аватар
passatfen
Контакти:

Мнениеот passatfen » Чет 09 фев 2012 12:42

nokiangage написа:А да питам, по същия начин ли трябва да се оправи синия диод за "дълги" светлини, че ми е изгорял и ме дразни да не свети? :beer

Да абсолютно по същия начин се сменя диодчето само незнам как ще го намериш , че малко е особен :roll:
всмисъл самия диод свети бяло и от горе има синя пластинка и така изглежда син когато свети :beer

Колега не е по темата, но случайно да ти се намира здрав брояч на дневния километраж от някое табло, че тия джамбази като са връщали километража са го прецакали.

за съжеление :? :beer

Върни се в “Направи си сам!”