Хоум мейд слънчев колектор

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Хоум мейд слънчев колектор

Мнениеот fox_vt » Пон 30 май 2011 23:12

Някой има ли на идея дали ако река да си конструирам слънчев колектор със двоен стъклопакет със К стъкло дали пакета ще издържи на термичното натоварване?Доколкото чета в нета май ще издържи :roll: .Идеята е да се получи панел със размери вис 2 м шир 1 м и ако си поръчам два стъклопакета двойни с К стъкло с размери метър на метър като ка съклото е 4 мм а бялото е 5 мм.Като цена не съм го смятал още но стъклопакета няма да е повече от 100 лв малко ламарина малко медни тръби или още по добре панел от радиатор и едва ли ще надвиши 200-250 лв.Всъщност сериозно обмислям идеята за по малък колектор но тип слънчоглед което ще е по добрия вариант,ама ще го мисля още mhihi

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Хоум мейд слънчев колектор

Мнениеот iGolf » Вто 31 май 2011 8:11

http://www.solarfriend.co.uk/

Ето ти малко нагледно как ставя дяволията,и ние с бащата мислим подобен проект!

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 31 май 2011 9:05

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 май 2011 16:29

Преди време бях решил и аз да правя нещо такова (не съм се отказал, но не знам кога ще се хвана наистина за инструментите), но много перфектен исках да го направя и затова още нищо не съм направил.
При обикновените плоски колектори слънчевите лъчи минават през стъклото, поглъщат се от подходяща черна плоскост, черната плоскост загрява въздуха в колектора, а въздуха загрява тръбичките, по които върви водата. Това използване на въздуха като междинен топлоносител спомага за загубата на доста енергия. Тази загуба може да се избегне, ако водата е непосредствено зад черната повърхност, както би се случило, ако използваш стар ламаринен радиатор. От друга страна е важно въпросната черна повърхност и течността да имат възможно най-малък топлинен капацитет (тоест ламарината да е максимално тънка и слоя течност също да е максимално тънък) за да се загряват максимално бързо и дори слънцето да се покаже само за половин час колектора пак да има време да се загрее и да произведе използваемо количество топлина. Аз много се чудех как да си направя по-тънък панел от ламаринените радиатори и затова в крайна сметка нищо не направих.
В домашни условия най-доброто, което може да се направи е колектор от ламаринен радиатор. Важно е радиатора да не се завърти на 90 градуса и ребрата да станат хоризонтални. Освен това гледай да няма топлинни мостове от радиатора към външната кутия или стъклото, ако наистина използваш стъклопакет с К-стъкло и монтираш колектора под подходящ ъгъл, вероятно и през януари ще има дни когато ще се къпеш без пари. Един голям стъклопакет изолира по-добре от два малки, но е по-лесно да се счупи от градушка. Най-добре първо си намери радиатори и по техните размери прави останалото. Аз бих го монтирал вертикално на някоя южна стена, така през лятото колектора няма да е особено ефективен, но ако е достатъчно голям пак ще е достатъчно производителен, затова пък през зимата ще улавя много по-голяма част от лъчите. Освен това е по-лесно да се намери подходящо място за монтаж, а и много трудно би пострадал при градушка.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 31 май 2011 17:53

Мдааа колега @i.e.i на втория ти линк тая промоция за колектор със помпа за 217 лв е супер изгодна но.. не видях никъде колектора какъв е и помпата също.Като се има предвид че само помпата е към 100 тина лв колектора идва доста тънкана което може да обезмисли филма направи си сам.Изпратил съм и мейл със запитване да видим какво ще кажат.До тук със фабричните да поговорим за хоум мейд изпълненията- колега @ktamen ако може да се направи съвършенната изолация както за касата така и за стъклото не би трябвало да е проблем че черната повърхност ще излъчва-ще излъчва но топлото ще си остане пак при нея и все ще се усвои.Даже ако има чалъм да се намери черна селективна боя излъчването ще се сведе до минимум-но то затова и идеята с К стъклото е точно затова квото влезе да не излиза.Ако се ползва радиатор може да се монтира не по вертикала а по хоризонтала както е нормалното му положение със подходящ наклон,обаче аз все още клоня към колектор тип слънчоглед който ще следи слънцето,макар и по сложен за направа.Този колектор ще има основно предимство пред обикновенните поради по малкия си размер и двойно повечето часове облъчване-един стандартен колектор има примерно от 12 часов ден само 6 часа облъчване като ако приемем че за 1м3 площ имаме 1кв мощност този 1 кв ще е само 1 час в час пик.През останалото време ще имаме по малки стойности.Демек на тази картинка
wwww.JPG

ако приемем за ефективни само времето от 9 часа до 15 часа имаме 4300 кв енергия поета от колектора но ако колектора следи слънцето за тези 6 часа ще имаме 6000 кв а ако следи 8 часа цели 8000 кв или двойно повече от обикновенния.Картинката и числата са примерни мисля се схвана идеята :D

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 май 2011 18:14

Не разбрах какво имаш предвид със съвършената изолация. Аз имах предвид, че слънцето може да се покаже само за половин час и ако топлинния капацитет на огряваната повърхност е голям и най-съвършената изолация ще е безполезна. За радиатора писах, че ребрата трябва да са вертикални, а не самия радиатор.
Подвижния колектор ще е по-скъп, по-неефективен и ще заема повече място от два неподвижни. Подвижния позволява достигането на по-високи температури, ама понеже е по-сложен да не направиш като мен - много да умуваш и накрая нищо да не направиш. Ако държиш колектора да е подвижен - направи го с параболичен концентратор да следи слънцето http://integral2005.com/online.html

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 31 май 2011 18:30

:D :D Имам предвид че ако слънцето се появи за половин час всичко което влезе в колектора ще остане там не е важно дали ще се усвой топлината за 10 мин или за половин час.Аз пък на своя страна не можах да разбера защо подвижния ще е по неефективен-той ще е цял ден в перфектно положение в което другия ще е само час :deal .Иначе живея в блок на последния етаж място бол.Носещата конструкция ще е почти еднаква с изключение на добавената ос по дължина на панела,трудното в случая е да намеря двигател със редуктор от типа на този на чистачките но да е с метални части вътре.Линка ти потвърждава мнението ми :да: виж за умуването .... може и да си прав scare

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 май 2011 22:09

Ако за изолация използваш нещо различно от вакуум след час колектора отново ще е студен. Подвижния ще е по-нефективен защото при едни и същи вложени пари ще получаваш по малко топла вода. Иначе моторче от чистачки е идеално за тази работа, ама трябва да използваш още една предавка. Конструкцията на подвижния на практика ще се окаже много по-сложна, като започнеш да я правиш ще се убедиш. Направи ги подвижни само с две положения - зимно и лятно. Ако са подвижни е добре да предвидиш възможност да се обръщат наопаки при дъжд за защита от градушки. Самото следене на слънцето как смяташ да стане?

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Вто 31 май 2011 22:37

И по лесното- от бутилки,на дъното и се лепи черна хартия...:

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 01 юни 2011 17:23

Такааа днес ходих до дистрибуторите на въртящите се рефлекторни колектори и цената започва от scare,комплект колектор,въртящата се стойка и управление 1000лв-за цялата система без бойлер със монтаж 2000-2100 лв със бойлер 80-100л 2400лв без ДДС!За справка един колега преди две години си монтира обикновен стационарен и му излезна 900 лв без бойлера.Затова мисля да използвам най доброто от двата свята дет се вика квот мога да го конструирам а останалото да го взема готово.Колега @ктамен като ходих днес до магазина специално огледах стойката и моторчето-е по елементарна стойка от това здраве му кажи-една П образна стойка на която ще се върти панела и две А образни които ще държат горната част,единствено трябва при конструирането да се спази 42 градуса ъгъл спрямо хоризонта(но аз ще го направя както сега ми е слънчевия бойлер да може да се смъква и вдига с няколко градуса за зима лято)Виж моторчето е тарикатска работа толкова добре е направено че вероятно ще го купя от тях :mrgreen: .Та питах момчетата от тук http://www.erato.bg/otoplenie/bg/promo_details.php?promo_id=105 и цената за колектор 1,8м3 + помпа с напор 4 м е 220 лв-офертата е до 30 юни или до изчерпване на количествата (дано да не свършат ма**а му).Та ако взема от там и си направя сам подвижната рамка и купя само управлението и моторчето и бойлера ест може и да се вместя в 1000 та лева,но пък се повдига въпроса ами ако го направя стационарен ще стъпи само на към 600лв :banana
пп следенето на слънцето е елементарно-на първо четене може да се направи със антенни или по добре краен изключвател със рид ампули или просто както е направено фабричното с прецизно реле за време или още по прецизното със стъпков мотор ама там вече е дълга и широка.Между другото оригиналното управление позиционира колектора на всеки 5 мин но това е така понеже е рефлекторен а там малко отклонение и фокуса отива на майната си,затова ако ползвам стандартен панел няма да е нужно толкос точно позициониране.

Egoist
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Egoist » Нед 12 юни 2011 9:40

в бриколаж се продават от тия боилери които са отворени системи но са с вакумните тръби вижте дали се продават само тръбите ако се продават се прави наи лесно с много тетки в всяка тръба влиза тръба долу се сгъва и се връща ползва се и тънак алуминий сгънат на W ако някои се интересува какво точно обяснявам да пита равотил съм такова нещо и имам доста инфо как може да стане наи лесно и ефективно ;)

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот djshomi » Пон 13 юни 2011 13:24

Продават се тръби ма на цена от 30 лв.Колега в форума направи си сам имаше колега на скоро четах темата с точна аритметика за направа на колектор и то с доста бе става и така и цената тотал не беше 220 лв.абсорбера беше алумин не е с стъклопакет .Птърси само медните труби по спомен бяха 110 лв .Другият варян е ако държиш да с запълниш нешто точно като плош и да изкарваш максимума като например мен че пощатката ми е 2,90 а ми трябват 2 колектора та мисля да го направа 2,90 на 1,50 и мисля да си зглобявам хоризонтален тогава има смисъл за домашен.Тез за 220 все пак имат гаранция и знаеш колко киловата ще изкара като мошност иначе проба грешка .

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Пон 13 юни 2011 17:58

Ами аз вече го измислих няма да е изцяло хоум мейд защото реших на 100% да е въртящ и какво се получава:колектор + помпа от ерато (алуминиев абсорбер и китайска помпа,колкот издържи),диференциален термостат + регулируем терморегулатор от тук http://www.electronicsdesign-bg.com/?t=6&c=1,мотор и позиционер от тук http://satplus.info/sattv/motors.html,бойлер от дет намеря,pex/al/pex тръби и отворена система със разширителен съд самоделка.Като ударя чертата се получава следното-колектор + помпа 217лв
диф. термостат и терморегулатор-69лв
мотор и позиц,-77 лв
бойлер- 260-280 лв
тръби 10 метра цялото трасе 1,66 метъра 16 лв и няколко тедки и колена още 30 лв макс + кранчетата
квадратен профил 20 метра макс нз цената още ама не повече от 50 лв
пропилен гликол нз каква му е цената 20 30 лв предполагам
тотал-759лв
Стигнах до това решение защото ако тръгна да си направя колектор хубаво ще си направя,но бойлер не мога да си направя,помпа също,термостатите и регулаторите може ама е голяма играчка и накрая реших това.
пп забравих електронния таймер и релето за време там още 20-30 лв ама тва са дреболии mhihi
ппп евентуално може да му направя доработка още едно стъкло отгоре да стане като стъклопакет но ще видя как ще се представи по дефолт

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Пон 13 юни 2011 22:41

Само да споделя как Аз си направих слънчев бойлер замо за 30лв.

Имам стар бойлер и стар панелен радиатор от парно.
Радиатора бе разрязан на две половини за да може да се увеличи площа за нагрев, на бойлера залепих допълнително две тръбички които отиват в радиатора (за топла и за судената вода от радиатора). Каква е идеята радиаторите седът по ниско от водосъдържатела (бойлера), когато слънцето загрее водата тя сама се издига в най горната точка а тя е бойлера и в радиатора автоматично постъпва най-студената вода и така докато водата се загрее до около 60 градуса което ми стига за лятото. Няма помпи тръби и друго всичко е закачено към водопровода. Ето това е принципна схема http://www.junkers.bg/images/solar_s2_s ... 99x325.jpg
ако сте заинтересувани ще ви покажа и снимки утре.

Потребителски аватар
BLADE8209
Автомобил: Polo 6N2 2001
Двигател: AMF + remap

Мнениеот BLADE8209 » Пон 13 юни 2011 23:15

Намерих си снимки на системата.Разрязания панелен радиатор и поставен на киримидите
Изображение
Изображение
Бойлера монтиран по високо от колекторите (а това под бойлера е банята там влизат трабите)
Изображение
Тук се вижда допълнително запепените тръбички, по долната е за студената която отива към радиатора, а по горната е за топлата вода която идва от радиатора.
Изображение
иначе бойлера е закачен към водопровода по стандартния начн.

Върни се в “Направи си сам!”