Хоум мейд слънчев колектор
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Хоум мейд слънчев колектор
Някой има ли на идея дали ако река да си конструирам слънчев колектор със двоен стъклопакет със К стъкло дали пакета ще издържи на термичното натоварване?Доколкото чета в нета май ще издържи
.Идеята е да се получи панел със размери вис 2 м шир 1 м и ако си поръчам два стъклопакета двойни с К стъкло с размери метър на метър като ка съклото е 4 мм а бялото е 5 мм.Като цена не съм го смятал още но стъклопакета няма да е повече от 100 лв малко ламарина малко медни тръби или още по добре панел от радиатор и едва ли ще надвиши 200-250 лв.Всъщност сериозно обмислям идеята за по малък колектор но тип слънчоглед което ще е по добрия вариант,ама ще го мисля още 

- iGolf
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Хоум мейд слънчев колектор
http://www.solarfriend.co.uk/
Ето ти малко нагледно как ставя дяволията,и ние с бащата мислим подобен проект!
Ето ти малко нагледно как ставя дяволията,и ние с бащата мислим подобен проект!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Преди време бях решил и аз да правя нещо такова (не съм се отказал, но не знам кога ще се хвана наистина за инструментите), но много перфектен исках да го направя и затова още нищо не съм направил.
При обикновените плоски колектори слънчевите лъчи минават през стъклото, поглъщат се от подходяща черна плоскост, черната плоскост загрява въздуха в колектора, а въздуха загрява тръбичките, по които върви водата. Това използване на въздуха като междинен топлоносител спомага за загубата на доста енергия. Тази загуба може да се избегне, ако водата е непосредствено зад черната повърхност, както би се случило, ако използваш стар ламаринен радиатор. От друга страна е важно въпросната черна повърхност и течността да имат възможно най-малък топлинен капацитет (тоест ламарината да е максимално тънка и слоя течност също да е максимално тънък) за да се загряват максимално бързо и дори слънцето да се покаже само за половин час колектора пак да има време да се загрее и да произведе използваемо количество топлина. Аз много се чудех как да си направя по-тънък панел от ламаринените радиатори и затова в крайна сметка нищо не направих.
В домашни условия най-доброто, което може да се направи е колектор от ламаринен радиатор. Важно е радиатора да не се завърти на 90 градуса и ребрата да станат хоризонтални. Освен това гледай да няма топлинни мостове от радиатора към външната кутия или стъклото, ако наистина използваш стъклопакет с К-стъкло и монтираш колектора под подходящ ъгъл, вероятно и през януари ще има дни когато ще се къпеш без пари. Един голям стъклопакет изолира по-добре от два малки, но е по-лесно да се счупи от градушка. Най-добре първо си намери радиатори и по техните размери прави останалото. Аз бих го монтирал вертикално на някоя южна стена, така през лятото колектора няма да е особено ефективен, но ако е достатъчно голям пак ще е достатъчно производителен, затова пък през зимата ще улавя много по-голяма част от лъчите. Освен това е по-лесно да се намери подходящо място за монтаж, а и много трудно би пострадал при градушка.
При обикновените плоски колектори слънчевите лъчи минават през стъклото, поглъщат се от подходяща черна плоскост, черната плоскост загрява въздуха в колектора, а въздуха загрява тръбичките, по които върви водата. Това използване на въздуха като междинен топлоносител спомага за загубата на доста енергия. Тази загуба може да се избегне, ако водата е непосредствено зад черната повърхност, както би се случило, ако използваш стар ламаринен радиатор. От друга страна е важно въпросната черна повърхност и течността да имат възможно най-малък топлинен капацитет (тоест ламарината да е максимално тънка и слоя течност също да е максимално тънък) за да се загряват максимално бързо и дори слънцето да се покаже само за половин час колектора пак да има време да се загрее и да произведе използваемо количество топлина. Аз много се чудех как да си направя по-тънък панел от ламаринените радиатори и затова в крайна сметка нищо не направих.
В домашни условия най-доброто, което може да се направи е колектор от ламаринен радиатор. Важно е радиатора да не се завърти на 90 градуса и ребрата да станат хоризонтални. Освен това гледай да няма топлинни мостове от радиатора към външната кутия или стъклото, ако наистина използваш стъклопакет с К-стъкло и монтираш колектора под подходящ ъгъл, вероятно и през януари ще има дни когато ще се къпеш без пари. Един голям стъклопакет изолира по-добре от два малки, но е по-лесно да се счупи от градушка. Най-добре първо си намери радиатори и по техните размери прави останалото. Аз бих го монтирал вертикално на някоя южна стена, така през лятото колектора няма да е особено ефективен, но ако е достатъчно голям пак ще е достатъчно производителен, затова пък през зимата ще улавя много по-голяма част от лъчите. Освен това е по-лесно да се намери подходящо място за монтаж, а и много трудно би пострадал при градушка.
- fox_vt
Мдааа колега @i.e.i на втория ти линк тая промоция за колектор със помпа за 217 лв е супер изгодна но.. не видях никъде колектора какъв е и помпата също.Като се има предвид че само помпата е към 100 тина лв колектора идва доста тънкана което може да обезмисли филма направи си сам.Изпратил съм и мейл със запитване да видим какво ще кажат.До тук със фабричните да поговорим за хоум мейд изпълненията- колега @ktamen ако може да се направи съвършенната изолация както за касата така и за стъклото не би трябвало да е проблем че черната повърхност ще излъчва-ще излъчва но топлото ще си остане пак при нея и все ще се усвои.Даже ако има чалъм да се намери черна селективна боя излъчването ще се сведе до минимум-но то затова и идеята с К стъклото е точно затова квото влезе да не излиза.Ако се ползва радиатор може да се монтира не по вертикала а по хоризонтала както е нормалното му положение със подходящ наклон,обаче аз все още клоня към колектор тип слънчоглед който ще следи слънцето,макар и по сложен за направа.Този колектор ще има основно предимство пред обикновенните поради по малкия си размер и двойно повечето часове облъчване-един стандартен колектор има примерно от 12 часов ден само 6 часа облъчване като ако приемем че за 1м3 площ имаме 1кв мощност този 1 кв ще е само 1 час в час пик.През останалото време ще имаме по малки стойности.Демек на тази картинка
ако приемем за ефективни само времето от 9 часа до 15 часа имаме 4300 кв енергия поета от колектора но ако колектора следи слънцето за тези 6 часа ще имаме 6000 кв а ако следи 8 часа цели 8000 кв или двойно повече от обикновенния.Картинката и числата са примерни мисля се схвана идеята
ако приемем за ефективни само времето от 9 часа до 15 часа имаме 4300 кв енергия поета от колектора но ако колектора следи слънцето за тези 6 часа ще имаме 6000 кв а ако следи 8 часа цели 8000 кв или двойно повече от обикновенния.Картинката и числата са примерни мисля се схвана идеята
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Не разбрах какво имаш предвид със съвършената изолация. Аз имах предвид, че слънцето може да се покаже само за половин час и ако топлинния капацитет на огряваната повърхност е голям и най-съвършената изолация ще е безполезна. За радиатора писах, че ребрата трябва да са вертикални, а не самия радиатор.
Подвижния колектор ще е по-скъп, по-неефективен и ще заема повече място от два неподвижни. Подвижния позволява достигането на по-високи температури, ама понеже е по-сложен да не направиш като мен - много да умуваш и накрая нищо да не направиш. Ако държиш колектора да е подвижен - направи го с параболичен концентратор да следи слънцето http://integral2005.com/online.html
Подвижния колектор ще е по-скъп, по-неефективен и ще заема повече място от два неподвижни. Подвижния позволява достигането на по-високи температури, ама понеже е по-сложен да не направиш като мен - много да умуваш и накрая нищо да не направиш. Ако държиш колектора да е подвижен - направи го с параболичен концентратор да следи слънцето http://integral2005.com/online.html
- fox_vt
.Иначе живея в блок на последния етаж място бол.Носещата конструкция ще е почти еднаква с изключение на добавената ос по дължина на панела,трудното в случая е да намеря двигател със редуктор от типа на този на чистачките но да е с метални части вътре.Линка ти потвърждава мнението ми
виж за умуването .... може и да си прав 
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Ако за изолация използваш нещо различно от вакуум след час колектора отново ще е студен. Подвижния ще е по-нефективен защото при едни и същи вложени пари ще получаваш по малко топла вода. Иначе моторче от чистачки е идеално за тази работа, ама трябва да използваш още една предавка. Конструкцията на подвижния на практика ще се окаже много по-сложна, като започнеш да я правиш ще се убедиш. Направи ги подвижни само с две положения - зимно и лятно. Ако са подвижни е добре да предвидиш възможност да се обръщат наопаки при дъжд за защита от градушки. Самото следене на слънцето как смяташ да стане?
- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
И по лесното- от бутилки,на дъното и се лепи черна хартия...:
- fox_vt
Такааа днес ходих до дистрибуторите на въртящите се рефлекторни колектори и цената започва от
,комплект колектор,въртящата се стойка и управление 1000лв-за цялата система без бойлер със монтаж 2000-2100 лв със бойлер 80-100л 2400лв без ДДС!За справка един колега преди две години си монтира обикновен стационарен и му излезна 900 лв без бойлера.Затова мисля да използвам най доброто от двата свята дет се вика квот мога да го конструирам а останалото да го взема готово.Колега @ктамен като ходих днес до магазина специално огледах стойката и моторчето-е по елементарна стойка от това здраве му кажи-една П образна стойка на която ще се върти панела и две А образни които ще държат горната част,единствено трябва при конструирането да се спази 42 градуса ъгъл спрямо хоризонта(но аз ще го направя както сега ми е слънчевия бойлер да може да се смъква и вдига с няколко градуса за зима лято)Виж моторчето е тарикатска работа толкова добре е направено че вероятно ще го купя от тях
.Та питах момчетата от тук http://www.erato.bg/otoplenie/bg/promo_details.php?promo_id=105 и цената за колектор 1,8м3 + помпа с напор 4 м е 220 лв-офертата е до 30 юни или до изчерпване на количествата (дано да не свършат ма**а му).Та ако взема от там и си направя сам подвижната рамка и купя само управлението и моторчето и бойлера ест може и да се вместя в 1000 та лева,но пък се повдига въпроса ами ако го направя стационарен ще стъпи само на към 600лв
пп следенето на слънцето е елементарно-на първо четене може да се направи със антенни или по добре краен изключвател със рид ампули или просто както е направено фабричното с прецизно реле за време или още по прецизното със стъпков мотор ама там вече е дълга и широка.Между другото оригиналното управление позиционира колектора на всеки 5 мин но това е така понеже е рефлекторен а там малко отклонение и фокуса отива на майната си,затова ако ползвам стандартен панел няма да е нужно толкос точно позициониране.
,комплект колектор,въртящата се стойка и управление 1000лв-за цялата система без бойлер със монтаж 2000-2100 лв със бойлер 80-100л 2400лв без ДДС!За справка един колега преди две години си монтира обикновен стационарен и му излезна 900 лв без бойлера.Затова мисля да използвам най доброто от двата свята дет се вика квот мога да го конструирам а останалото да го взема готово.Колега @ктамен като ходих днес до магазина специално огледах стойката и моторчето-е по елементарна стойка от това здраве му кажи-една П образна стойка на която ще се върти панела и две А образни които ще държат горната част,единствено трябва при конструирането да се спази 42 градуса ъгъл спрямо хоризонта(но аз ще го направя както сега ми е слънчевия бойлер да може да се смъква и вдига с няколко градуса за зима лято)Виж моторчето е тарикатска работа толкова добре е направено че вероятно ще го купя от тях
пп следенето на слънцето е елементарно-на първо четене може да се направи със антенни или по добре краен изключвател със рид ампули или просто както е направено фабричното с прецизно реле за време или още по прецизното със стъпков мотор ама там вече е дълга и широка.Между другото оригиналното управление позиционира колектора на всеки 5 мин но това е така понеже е рефлекторен а там малко отклонение и фокуса отива на майната си,затова ако ползвам стандартен панел няма да е нужно толкос точно позициониране.
в бриколаж се продават от тия боилери които са отворени системи но са с вакумните тръби вижте дали се продават само тръбите ако се продават се прави наи лесно с много тетки в всяка тръба влиза тръба долу се сгъва и се връща ползва се и тънак алуминий сгънат на W ако някои се интересува какво точно обяснявам да пита равотил съм такова нещо и имам доста инфо как може да стане наи лесно и ефективно 
Продават се тръби ма на цена от 30 лв.Колега в форума направи си сам имаше колега на скоро четах темата с точна аритметика за направа на колектор и то с доста бе става и така и цената тотал не беше 220 лв.абсорбера беше алумин не е с стъклопакет .Птърси само медните труби по спомен бяха 110 лв .Другият варян е ако държиш да с запълниш нешто точно като плош и да изкарваш максимума като например мен че пощатката ми е 2,90 а ми трябват 2 колектора та мисля да го направа 2,90 на 1,50 и мисля да си зглобявам хоризонтален тогава има смисъл за домашен.Тез за 220 все пак имат гаранция и знаеш колко киловата ще изкара като мошност иначе проба грешка .
- fox_vt
Ами аз вече го измислих няма да е изцяло хоум мейд защото реших на 100% да е въртящ и какво се получава:колектор + помпа от ерато (алуминиев абсорбер и китайска помпа,колкот издържи),диференциален термостат + регулируем терморегулатор от тук http://www.electronicsdesign-bg.com/?t=6&c=1,мотор и позиционер от тук http://satplus.info/sattv/motors.html,бойлер от дет намеря,pex/al/pex тръби и отворена система със разширителен съд самоделка.Като ударя чертата се получава следното-колектор + помпа 217лв
диф. термостат и терморегулатор-69лв
мотор и позиц,-77 лв
бойлер- 260-280 лв
тръби 10 метра цялото трасе 1,66 метъра 16 лв и няколко тедки и колена още 30 лв макс + кранчетата
квадратен профил 20 метра макс нз цената още ама не повече от 50 лв
пропилен гликол нз каква му е цената 20 30 лв предполагам
тотал-759лв
Стигнах до това решение защото ако тръгна да си направя колектор хубаво ще си направя,но бойлер не мога да си направя,помпа също,термостатите и регулаторите може ама е голяма играчка и накрая реших това.
пп забравих електронния таймер и релето за време там още 20-30 лв ама тва са дреболии
ппп евентуално може да му направя доработка още едно стъкло отгоре да стане като стъклопакет но ще видя как ще се представи по дефолт
диф. термостат и терморегулатор-69лв
мотор и позиц,-77 лв
бойлер- 260-280 лв
тръби 10 метра цялото трасе 1,66 метъра 16 лв и няколко тедки и колена още 30 лв макс + кранчетата
квадратен профил 20 метра макс нз цената още ама не повече от 50 лв
пропилен гликол нз каква му е цената 20 30 лв предполагам
тотал-759лв
Стигнах до това решение защото ако тръгна да си направя колектор хубаво ще си направя,но бойлер не мога да си направя,помпа също,термостатите и регулаторите може ама е голяма играчка и накрая реших това.
пп забравих електронния таймер и релето за време там още 20-30 лв ама тва са дреболии

ппп евентуално може да му направя доработка още едно стъкло отгоре да стане като стъклопакет но ще видя как ще се представи по дефолт
- BLADE8209
- Автомобил: Polo 6N2 2001
- Двигател: AMF + remap
Само да споделя как Аз си направих слънчев бойлер замо за 30лв.
Имам стар бойлер и стар панелен радиатор от парно.
Радиатора бе разрязан на две половини за да може да се увеличи площа за нагрев, на бойлера залепих допълнително две тръбички които отиват в радиатора (за топла и за судената вода от радиатора). Каква е идеята радиаторите седът по ниско от водосъдържатела (бойлера), когато слънцето загрее водата тя сама се издига в най горната точка а тя е бойлера и в радиатора автоматично постъпва най-студената вода и така докато водата се загрее до около 60 градуса което ми стига за лятото. Няма помпи тръби и друго всичко е закачено към водопровода. Ето това е принципна схема http://www.junkers.bg/images/solar_s2_s ... 99x325.jpg
ако сте заинтересувани ще ви покажа и снимки утре.
Имам стар бойлер и стар панелен радиатор от парно.
Радиатора бе разрязан на две половини за да може да се увеличи площа за нагрев, на бойлера залепих допълнително две тръбички които отиват в радиатора (за топла и за судената вода от радиатора). Каква е идеята радиаторите седът по ниско от водосъдържатела (бойлера), когато слънцето загрее водата тя сама се издига в най горната точка а тя е бойлера и в радиатора автоматично постъпва най-студената вода и така докато водата се загрее до около 60 градуса което ми стига за лятото. Няма помпи тръби и друго всичко е закачено към водопровода. Ето това е принципна схема http://www.junkers.bg/images/solar_s2_s ... 99x325.jpg
ако сте заинтересувани ще ви покажа и снимки утре.
- BLADE8209
- Автомобил: Polo 6N2 2001
- Двигател: AMF + remap
Намерих си снимки на системата.Разрязания панелен радиатор и поставен на киримидите

Бойлера монтиран по високо от колекторите (а това под бойлера е банята там влизат трабите)

Тук се вижда допълнително запепените тръбички, по долната е за студената която отива към радиатора, а по горната е за топлата вода която идва от радиатора.

иначе бойлера е закачен към водопровода по стандартния начн.
Бойлера монтиран по високо от колекторите (а това под бойлера е банята там влизат трабите)
Тук се вижда допълнително запепените тръбички, по долната е за студената която отива към радиатора, а по горната е за топлата вода която идва от радиатора.
иначе бойлера е закачен към водопровода по стандартния начн.