Темпомат за VW Bora 99г. AGZ (без електронен педал за газта)

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Adolf
Автомобил: Bora V5
Двигател: AGZ

Темпомат за VW Bora 99г. AGZ (без електронен педал за газта)

Мнениеот Adolf » Чет 11 юли 2013 14:20

Здравейте!
Отдавна имах желание да си сложа темпомата на Bora-та, но предвид цените за тази екстричка, при моделите с жило на дросела, така и не си купих.
Затова реших сам да си измайсторя един.
Темпоматът който успях да направя работи както "стоковият" с едно изключение: няма обратна връзка със скоростта на колата => не държи постоянна скорост, а постоянна газ. Това ще рече, че при изкачване (например) скоростта която съм "закрепил" ще падне(което лесно се коригира с няколко натискания на бутона '+').
Моят темпомат работи с помощта на микроконтролер, който управлява стъпково моторче, което пък от своя страна дърпа жилото на дросела(Не оригиналното а допълнително сложено).Докато работи може пак да се подава газ.
При натискане на спирачката или съединителя се изключва автоматично.
Управлява се с оригиналната ръчка на VAG 18G 953 513 A.

Темпоматът е още в тестов период(при мен работи отлично вече 2а месеца)предвид това че съм единственият с такъв.
На практика няма огранияение за моделът на колата, важното е само да е с жило на газта, да не е автоматик и да има подходящо място под капака за ст. мотор.

Всички части излизат около 130 лв,като това включва и цената на лостчето(само то струва 75лв )но може и без него(може да се поставят 2е бутончета и ключе навсякъде в колата)(Цената е горе- долу , може да съм пропуснал нещо)
Има и още няколко възможности за смъкване на цената, но това предстои да се изпита. :)

Целта на тази тема(не съм сигурен че съм в правилният раздел :) )е да разбера дали има желаещи за такъв вид темпомат.

Ако иама достатъчно желаещи мога да започна да "сглобявам" темпоматчета . 80% от частите се поръчват от Китай и тъй като не съм производител или търговец , не съм влагал пари в повече части и те не са налични при мен. Идват за около 20 дни.
Ако цената на всички части е около 130лв(+/- че не съм 100% сигурен) крайната цена ще е около 170лв с монтаж и настройка от моя страна.

Пак повтарям всичко е примерно и все още не продавам нищо.
Прикачени файлове
IMG_20130614_115210.jpg
Управляващият блок(малко е home made :))
IMG_20130711_154944.jpg
Така изглежда ръчката

Потребителски аватар
jordancho
Автомобил: VW Bora
Двигател: AGZ 1999

Re: Темпомат за VW Bora 99г. AGZ (без електронен педал за га

Мнениеот jordancho » Сря 26 мар 2014 4:53

Колега, има ли някакво развитие с темпомата ?

Потребителски аватар
Vag_activator
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vag_activator » Сря 26 мар 2014 11:09

А когато се натисне съединителя и ли спирачката,направен ли е да се дезактивира?
Защото е много неприятно като се натисне съединителя,двигателят се разтоварва и оборотите здраво се вдигат и се изфорсирва....
Помислете и над това като тествате,хубаво е да го има...

Едит: Моя грешка колега,не съм го прочел това на 12-ти ред...

Последна промяна от Vag_activator на Сря 26 мар 2014 16:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 26 мар 2014 14:20

Vag_activator написа:А когато се натисне съединителя и ли спирачката,направен ли е да се дезактивира?

Колегата го е описал на 12 ред в неговия пост, че има дезактивация.

Потребителски аватар
jordancho
Автомобил: VW Bora
Двигател: AGZ 1999

Мнениеот jordancho » Сря 26 мар 2014 17:04

Колега, трябва да измислиш някаква обратна връзка, в противен случай цялата тази платка би могла да се замести с едно жило и ефекта ще е същия. Няма ли вариант да накараш контролера да брои импулсите от някой датчик примерно или да хванеш импулсите от кабела за свеща на първи цилиндър примерно, така броя импулси в секунда примерно ще отговарят на определени обороти на двигателя, а от там и на определена скорост.

Потребителски аватар
Adolf
Автомобил: Bora V5
Двигател: AGZ

Мнениеот Adolf » Вто 03 юни 2014 20:33

jordancho написа:Колега, трябва да измислиш някаква обратна връзка, в противен случай цялата тази платка би могла да се замести с едно жило и ефекта ще е същия. Няма ли вариант да накараш контролера да брои импулсите от някой датчик примерно или да хванеш импулсите от кабела за свеща на първи цилиндър примерно, така броя импулси в секунда примерно ще отговарят на определени обороти на двигателя, а от там и на определена скорост.

Ами няма да е същото ако го замениш с жило :)
А иначе точно това ще направя - сигнала от бобината(този който е 12V) и по него ще се мери скоростта(т.е. оборотите :) ).

Върни се в “Направи си сам!”