Проблем с прегряване на СД

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Проблем с прегряване на СД

Мнениеот GRUEL » Съб 03 яну 2009 19:18

При по-дълго слушане на музичка плеарчето почна да прегрява и спира да чете цд-та. При работа от около час проблеми няма, прегрява при работене повече от час и половина. Поне си мисля че прегрява, защото като спре да чете и извадя диска направо пари. Оставям плеара изключен за половин час и после като го пусна пак си чете всичко, докато не прегрее пак...Ползвам плеара от 2 години и до сега не съм имал проблеми. Плеара е BLAUPUNKT MONTERREY MP35. До сега колоните във вратите си бяха заводските Нокиа + заводските пищялки в таблото вързани на предните канали със заводското окабеляване, а отзад на кората имаше 2 бр. BLAUPUNKT BGX 693, вързани на задните канали. Проблема с прегряването почна след като смених колоните във предните врати със компонентни BLAUPUNKT GT Series 662 MKII, като си ползвах отново заводското окабеляване, а пищялките от комплекта вързах успоредно със елипсите на задните канали. Въпроса е възможно ли е да съм сгафил нещо, да претоварвам плеара или просто си заминава? Като съм вързал пищялките със задните колони какво се случва с омовете? Остават ли си 4, по колкото са всички говорители, или се променят и възможно ли е това да товари плеара? Електрониката ми е малко мътна индия.... Някакви идеи за решаване на проблема?

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Съб 03 яну 2009 19:45

Същия проблем съм го забелязал при марката ЕЛИТ :lol: Което ме навежда на мисълта че явно плеъра не е много качествен. Омовете от говорителите нямат общо с прегряването на плеъра :wink:

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Съб 03 яну 2009 23:12

давам ти пример за това как си вързал пищялките примерно си доста здрав можеш да носиш 1л безалкохолно 2км,а ти караш плеара все едно ти да носиш 10л безалкохолно 2 км.Сещаш ли се ква е разликата проблема не ти е в плеара проблема е в свързването на колоните вържи пищялките ПОСЛЕДОВАТЕЛНО на колоните отзад иначе след като мъчиш така ЦДто може да пръдне в вряла вода !!!!!!!!
СОРУ ЗА ОФФа ама не се сдържах.
И после както се изказа колегата по горе че и при елита има проблеми.При мен защо няма защото си го гледам като очите си !!!!!!!!!

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Съб 03 яну 2009 23:35

Пищялките трябва да се свързват през разделителен филтър, който да пропуска към тях само сигнали с висока честота, а към басовите - само такива с ниска. По този начин сумарният импеданс (а не съпротивление, това са различни неща) остава в рамките на нормалното. Често задачата се решава по-просто, но и с по-лош резултат, чрез свързване на пищялките през кондензатор.
Много е възможно, при неправилно свързване на говорителите да претоварваш усилвателя на Блаупункта с низкоомов товар и той да прегрява, вследствие на което да се нарушава нормалната работа на CD-привода.
Моят съвет е, шом не си на "ти" с електрониката, потърси някой знаещ да погледне нещата на място или още по-добре се обърни към фирма, която се занимава с автоозвучаване. Ще дадеш някой лев, но ще направят нещата като хората. Прегряването е опасно за електронните компоненти и може да се окаже, че икономията от трици да ти изяде брашното.

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Нед 04 яну 2009 20:04

:shock Не го отчайвайте бе хора :idea: Няма начин с две пищялки от компонентната система да натовари крайно стъпало и да прегрее плеъра.Да не говорим че това лесно може да го провери като откачи въпросните пищялки и пробва , но аз съм сигурен че проблема ще си остане.Може да му идват силни говорителите на плеъра , но аз до колкото разбарах му прегрява и НЕ ЧЕТЕ СД-та, тунера работи ли му по същото време :?:
П.П За ЕЛита ,нямам какво друго да кажа :lol:

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Пон 05 яну 2009 8:17

Какво значи "да му идват силни говорителите" ? За усилвателя няма никакво значение дали към изхода му са включени 2 ватов или 200 ватов говорител, стига импедансът да им е един и същ. (за говорителя обаче има, 2 ватовия може да бъде изгорен много по-лесно).
Има начин да претоварва системата с пищялки и то как. Ако те смъкват общия импеданс на товара, усилвателят ще се претоварва , респективно прегрява.

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Пон 05 яну 2009 10:11

Значи, като се случи да прегрее спира да чете дискове, но тунера продължава да си работи без никакви проблеми. За пищялките - в упътването им беше показано да се свържат успоредно(паралелно) на колоните, затова и аз така ги вързах, само че не към говорителите, с които си вървят, а към задната линия. На + на пищялките си има едно малко черно "нещо", не знам филтър ли е, кондензатор или...Лошото е че за да пробвам да откачам/закачам колони ми трябва по час и половина за всеки опит, щото за толкова време се появява проблема. Все пак е възможно и проблема да няма нищо общо с колоните, а да е в плеара, и първото му появяване просто да е съвпадение с подмяната на колоните. Тази сутрин за пръв път спря да чете диска още след 15 минути работа, радиото си бачкаше на 6. Ония кожодери в тояга дали ще ми обърнат внимание и колко горе долу би струвало едно "диагностициране" на проблема?

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Пон 05 яну 2009 19:32

[quote="sashot"]Какво значи "да му идват силни говорителите" ? смъкват общия импеданс
Това имах впредвид колега, просто не се изразих толкова добре както теб. :) Според мен не е от говорителите а е от СД -то проблема. Не бих казал че момчетата в Тояга са кожодери, по скоро добри професионалисти :wink:

Потребителски аватар
judasss
Автомобил: neshto nezakonno
Двигател: 2.9 VR6
Контакти:

Мнениеот judasss » Пон 05 яну 2009 21:02

Просто провери как си свързал предните колони с пищялките ако са успоредно виж да не си обърнал + и - .
Както и тези + и - от ЦД то. :)
Невярвам да му идват много колоните ... но е варянт !

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”