Свързване на двулентова кора. - свързана.

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
aiako
Автомобил:
Двигател:

Свързване на двулентова кора. - свързана.

Мнениеот aiako » Нед 05 юни 2011 23:19

Колеги имам въпрос към по-така знаещите , искам да сложа и да свържа 2 Басови и 2 Високочестотни говорители (пищялки) на задната кора. Ще ги захранвам от СД-то - по 1 бас и една пищялка на канал. Въпроса ми е , как да стане свързването и как да поставя филтрите.
Имам идея за : (всъщност идеята не е моя но мислех да я ползвам :-\)
Изображение
Кофтито тук е че говорителите трябва да са на 8 ома.

и друга идея взимам си говорителите и в началото слагам по един 2 намотков филтър и от там разделям направо - бас и пищялка.

Очаквам идеи и от вас,

П.с. не приемам идеи за взимане на елипси :-* ;D

Последна промяна от aiako на Сря 27 юли 2011 10:37, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Свързване на двулентона кора.

Мнениеот radi_nrj » Нед 05 юни 2011 23:26

Какви точно са говорителите. Може и да минеш с по един кондензатор на всяка пищялка.

Потребителски аватар
aiako
Автомобил:
Двигател:

Re: Свързване на двулентона кора.

Мнениеот aiako » Нед 05 юни 2011 23:45

Евтини 8 инчови басови, пищялките още не съм избрал но и те ще са нещо бюджетно.
Добре, ще сложа кондензатор - но колко ~ фарад-а трябва да е
Също, как да "филтрирам" басовият говорител.

Xmaster
Автомобил:
Двигател:

Re: Свързване на двулентова кора.

Мнениеот Xmaster » Пон 06 юни 2011 19:18

Схемата е една, точно тази която си дал. Това което мислиш да правишс намотките, то тогава ще се получи срез на 12дб/окатава. Това е пълна глупости! Басовия го пускаш на фул без никаква намотка (дори и само с такава на 6дб/окт.) той и без това трудно би стигнал много нагоре ми дай даго режеш и още... Кондензатора зависи от това колко високо свирят басите и от колко ниско може да слезнат високите. Кажи все пак какви са басите и високите. Щом ще е през цд-то (20вата), спокойно може дасеп уснат от по-ниско, да кажим с 10-15мф. Аз използвам в повечето такива случаи високи на Панасоник, цената им е към 6лв/бр, свирукат уникално добре. С филтър 6дб (един конденз) с стойност 2,2мф ги слагам и на системи които са по 200-300 вата на канал. Без използване на корекций издържарт без проблем и при продължитлена работа! В много коли съм ги пуснал именно през ЦД-то на фулл и си държат без проблем 20-те вата повадени от него и свиркат и добри среди, това позволява комбинация с по-кофти бас за 2 лентово ОТ.
Не разбрах защо са 8 ома говорителите? Такива имаш или си милиш че трвябва да са 8? Тези Цд-та при 14в едва изкарват 20-25вата при 4ома, а на 8... сигорно към 10-12вата. Ако е Сони или Пайнер, закачай му спокойно по 2 ома наканал. Тогава при 2ома на канал с техните стъпала може и да искараш над 40вата рмс!

Потребителски аватар
aiako
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aiako » Пон 06 юни 2011 21:01

Тава е говорителя x 2
Изображение
Високоговорител LW800 - 4 ома

За пищялки не съм мислил , но щом споменаваш че Панасоник-а били ставали ... може тях да потърся.
Кондензаторчетата са лесни....

Обаче с намотките не знам дали ще се оправя защото не съм правил до сега, може ли леко обяснение, че не мога да намеря в нет-а

eusa

Последна промяна от aiako на Пон 06 юни 2011 22:57, променено общо 1 път.

Xmaster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Xmaster » Пон 06 юни 2011 22:20

Този говорител си е 60 вата както е даден и си ги държи без проблем. Защо по-горе написа че са 8ома? Това е 4. Намотки няма да слагаш казах!!! Последователно на високите сложи кондензатор около 3,3мф неполярен. Виските ги има в същия магазин от където си купил мид баса. Виж им в сайта. Кръгли с уши/перифеиря/, черна лъскава мембрана с малко конусче в средата. Има ги и в Елимекс. Комбинацията става до някъде но за през амп... за през Цд... не знам.

Потребителски аватар
aiako
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aiako » Пон 06 юни 2011 22:54

Мислех да зимам 8 омови, за да станат на 4 след това. Но след като каза че става и на 4 за да са на 2 ... викам ок, даже е по евтино :mrgreen: Ще видим какви ще ги направя и ще пиша.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 07 юни 2011 7:07

Правилно разсъждаваш, че като вържеш два 4 омови говорителя успоредно общото съпротивление ще стане 2 ома, но в случая кондензатора вързан за високочестотния ще пречи на съпротивлението при прав ток да падне и реално ще си остане 4 ома.

Xmaster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Xmaster » Вто 07 юни 2011 8:54

Ради кое точно имаш на предвид? Тя "нискочесотната секция" се явява отделно от високите. Няма да има проблем, няма как да остане 4 ома.
Друго... аз бих комбинитал тия баси с някой широколентови които да качват добре в високите, вместо да купувам отделни високи. Там обачи се отклоняваме от бюджета. Слагай тия високи с по 10-15мф ако ще бий тупаня само през плеъра и това е.
С какъв плеър си?

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 07 юни 2011 11:09

Аз от това, което е написал колегата останах с впечатление, че се притеснява, че ако върже 4 ома бас и 4 ома пищялка на канал ще му падне импеданса на 2 ома ама не е така ;)

Xmaster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Xmaster » Вто 07 юни 2011 19:53

radi_nrj написа:Аз от това, което е написал колегата останах с впечатление, че се притеснява, че ако върже 4 ома бас и 4 ома пищялка на канал ще му падне импеданса на 2 ома ама не е така ;)

Така вече те подкрелям :)

Потребителски аватар
aiako
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aiako » Чет 23 юни 2011 22:23

Взех филтри от такава система
http://www.extremeaudio.de/de/emphaser- ... m-neo.html

Сега оставя кора да направя...

Потребителски аватар
aiako
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aiako » Пет 01 юли 2011 11:48

Изрязах кората и ще я тапицирам , но имам един междинен въпрос по филтрите-отворих ги и видях че има може да се регулира нещо... какво се регулира от тези пинове ?

Изображение

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 01 юли 2011 14:16

Това е една схемичка, която посредством няколко резистора позволява регулиране на нивото на високочестотния говорител. Ако 2-та говорителя са с еднаква чувствителност го слагаш на 0.

Потребителски аватар
aiako
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aiako » Сря 27 юли 2011 10:36

Готов съм от преди 2-3 седмици но все ме мързеше да снимам ... много съм доволен от резултата, не криви, хубав звук вади. Липсва ми плътният басс, но като за без басскаса е добре. Общо всичко ми излезна 62 лева.
Ето един клип,от качеството му не може да се добие почти никаква представа за звука но ...
http://vbox7.com/play:0f6d777ca5

Изображение
Изображение

Благодаря на всички отзовали се по темата. scare eusa :drunk scare

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”