Колко газ Ви харчат колите:

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
butsefal
Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
Двигател: RP AFN
Контакти:

Re: Колко газ Ви харчат колите:

Мнениеот butsefal » Съб 05 фев 2011 8:44

stefan4o написа:Колега, ти с такъв разход е по-добре да караш на бензин май scare .........

колега, днес съм на майстор да ми чисти дюзата на моното че и на бенз не е добре колата (предполага се че е от много каране само на газ). Иначе и разхода на бенз нее малък - при последното засичане беше 15/100 градско бензин. Днес след като ми почистят дюзата ще засичам пак на бенз да видим какво става.... иначе относно големия разход на газ не съм убеден дали съм си настроил изпарителя както трябва, че на моменти празния ми ход пада много ниско (като слизам по надолнище на скорост и рязко освободя първоначално падат и после ги възстановява, а и другият проблем е че преди със старите мембрани, когато е загряла колата бали от раз а сега се позачудва когато е топла.... ако е постояла 5-6 мин угасена (топла) пали лесно, но ако угася и след половин една минута запаля то става трудничко, затова тея дни ще варя на газ анализатор да ми я нагласят като ората... че така само по слух.....

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 05 фев 2011 8:57

А, в такъв случай отиди да ти я регулират с анализатор, ще останеш доволен навярно... На слух малко трудно се уцелват нещата, а когато ти се струва добре, то понякога се оказва, че половината гориво излиза през ауспуха. За тоя разход, който цитираш на газ е възможно да иска малко игра с врътките на тройника и да се пооправят нещата. Въпреки, че не знам как точно я караш колата и това 15/100 може да е напълно нормално според зависи как се ползва автомобилът. Моето АБУ, заводски му дават 5-6 градуса предварение, бях го направил по слух на 7.5, но с едно чиче с газанализатор го направихме на около 9-10 щото там даде най-добри показатели на изгорелите газове, доколкото помня. Значително ми намаля неизгорялото гориво mhihi и разходът ми стана доста по-приемлив, отколкото, когато аз го правих на слух (16/100 лятото :screwy )Хубаво е човек да се пробва и да си чопли по колата, когато се налага и иска да коригира нещо, но за съжаление нашите носове и уши не могат да заменят измервателната апаратура :да:

Потребителски аватар
butsefal
Контакти:

Мнениеот butsefal » Съб 05 фев 2011 9:02

подкрепям те напълно за апаратурата но да ти призная не искам да бутам предварението защото отвреме на време си покарвам на бензинец....
отностно начина за шофиране - знам как се кара ургулишката и как икономиччно - разхода който ти казвам е при максимално икономично шофиране (при обороти на двигателя от 1700 до 2400 грубо казано)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 05 фев 2011 9:09

Е добре, не я настъпваш ама не ми беше това мисълта. Има няколко неща, които доста вдигат средния разход на 100:
1. Карането на къси разстояния - колата се кара почти само студена и смукачът работи през почти цялото време.
2. Колата се чака да загрее на място
3. Кара се в големи задръствания, двигателят работи на място, газчицата си върви а колата изминава 0 метра (в Търново едва ли има чак такива задръствания де)
Останалото е състояние на мотор, настройки на газово, запалителна система и т.н. Просто съвкупността, която определя средния разход се състои от много фактори и всеки един от тях може да окаже голямо влияние. :да:

Потребителски аватар
butsefal
Контакти:

Мнениеот butsefal » Съб 05 фев 2011 9:17

stefan4o написа:Е добре, не я настъпваш ама не ми беше това мисълта. Има няколко неща, които доста вдигат средния разход на 100:
1. Карането на къси разстояния - колата се кара почти само студена и смукачът работи през почти цялото време.
2. Колата се чака да загрее на място
3. Кара се в големи задръствания, двигателят работи на място, газчицата си върви а колата изминава 0 метра (в Търново едва ли има чак такива задръствания де)
Останалото е състояние на мотор, настройки на газово, запалителна система и т.н. Просто съвкупността, която определя средния разход се състои от много фактори и всеки един от тях може да окаже голямо влияние. :да:

каране на къси разстояния да - но сравнително позагряла
чака се да загрее на място - на бенз около 5 мин...
големи задръствания - не....
грубо казано в най лошия случай имам по 10-тина студени старта на 100 км

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 05 фев 2011 11:12

В такъв случай не бих се ангажирал с мнение голям или малък ти е разходът. Просто иди да ти настроят колата с нужните замервателни уреди - газанализатор и стробоскоп (за центровка). Ако след настройката колата ти влезе в необходимите граници като отделяни газове би се оказало, че колата ти е ОК. Само че в аутодата тези параметри са за бензин, съответно някои от тях на газ би било редно да са малко по-различни. Примерно единиците неизгорено гориво при некатализаторна кола с карбуратор ги дават до 300. При мен преди настройката на бензин бяха около 400-500, а на газ - 700+. След настройката и при двете горива се закрепиха под 150, дори в оптималния режим на работа на мотора 3000 об/мин и загрял мотор на газ паднаха под 100, което е доста добре. Имам леки проблеми със сместа, обеднена е малко, смучела много леко въздух от нейде. Лошото е, че имам много донагаждани неща и реално във всяко едно от тях може да се крие проблемът. Днес обаче ще я прегледам, ще сменя всички вакууми, ще почистя картерната вентилация ако има майонеза в сепаратора и маркучите и те така...

Потребителски аватар
butsefal
Контакти:

Мнениеот butsefal » Съб 05 фев 2011 15:54

сега се прибирам от майстора дето ми чисти дюзата на моното и се възползвах от него да ми нагласи и газта...
данни ползваше от лабдата (която се оказа че работи перфектно)
вика ми че във високите обороти била малко бедна сместта ....
празния ход го зави 2 оборота :shock
сменихме и палеца че даваше некаквото трябва съпротивление (за капачка не ми останаха пари, но поне я очисти)... сега ще правя 100 бенз и после 100 газ да видя резултатите от цялата процедура....

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 05 фев 2011 16:13

butsefal написа:сега се прибирам от майстора дето ми чисти дюзата на моното и се възползвах от него да ми нагласи и газта...
данни ползваше от лабдата (която се оказа че работи перфектно)
вика ми че във високите обороти била малко бедна сместта ....
празния ход го зави 2 оборота :shock

сменихме и палеца че даваше некаквото трябва съпротивление (за капачка не ми останаха пари, но поне я очисти)... сега ще правя 100 бенз и после 100 газ да видя резултатите от цялата процедура....

Не съм убеден дали няма да кажа глупост, ама знам, че при газта сместа е винаги или малко по-богата или малко по-бедна. Никога не може да стане прецизна като на бензин (говорим за кола с обикновено АГУ). Тези два оборота ще изиграят съществено значение за разхода можеш да си сигурен. Чичето дето ми въртя тройника, за да вкара колата в някаква норма се наложи сигурно и той да направи 1-2 оборота назад, бяха прекалено развити и при мен.

Потребителски аватар
butsefal
Контакти:

Мнениеот butsefal » Съб 05 фев 2011 16:24

хайде сега да караме, пък като засечем разхода ще говорим ....

zloto74
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zloto74 » Нед 06 фев 2011 13:26

butsefal написа:хайде сега да караме, пък като засечем разхода ще говорим ....

От 2006г карам само на газ(бензин нямам от тогава),нямам никакви проблеми с палене независимо от времето-колата е в гараж.Разход в града 12л.,извън града 8-8.5л.при скорост до 120км/ч.С по голяма скорост от това почти не съм карал , така ме кефи не се чува нищо в колата,возията е чудесна - само хубави пътища да има.Зареждам газ само от Лукойл-даже сега има и допълнителна отстъпка от 2ст.ако се зарежда събота и неделя ,плюс 2ст от картата

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 13 фев 2011 13:56

След изминати 250км със средна скорост 120-130 извън града и 60 из селата,заредих точно 26л. газ :)

Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitakathvp » Нед 13 фев 2011 14:01

Добър разход но средната скорост едва ли ти е била 120-130 км mhihi

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 13 фев 2011 14:07

mitakathvp написа:Добър разход но средната скорост едва ли ти е била 120-130 км mhihi

Средната по спомен беше над 85км/ч.За този маршрут имам 6 села по 3-4км дълги :) Другото си беше само газ,вечерта без движение и ейсега имаше някво там :)

Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitakathvp » Нед 13 фев 2011 14:16

Ееее това е друго нещо съгласи ме mhihi :applause:

Средна скорост

Величината Vср, която се получава, като се раздели изминатия път s на интервала от време t за изминаването му:

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 13 фев 2011 14:35

Да бе ясно ми е това :) Просто преди разхода ми бил с 1л по-малко а карах със 90-100 :) Съответно и средната скорост е била по-ниска.Иначе самата средна скорост я гледам на борда на колата :) Малко по-късно като излезна ще го погелдна с точност колко е :)

Върни се в “Автогазови уредби”