Мисля да си сложа газова или метан,кое препоръчвате?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
Escap3
Автомобил: 280hp TDI
Двигател: 1Z

Re: Мисля да си сложа газова или метан,кое препоръчвате?

Мнениеот Escap3 » Вто 22 ное 2011 0:39

nuri_3556 написа:колеги какво точно ми трябва за целия монтаж на газова освен бутилка,изпарител,кихалка,за ламдата имаше нещо което го лъжеше или на дюзите ли се слагаше незнам точно какво беше още?

Освен нещата който си изброил - Газов клапан, Плочка, Ключе газ/бензин, а нещото което се слага на дюзите се казва "Симулатор"

Потребителски аватар
nuri_3556
Автомобил: Golf 3+golf 4
Двигател: AEK 1995+AGU 250+
Контакти:

Мнениеот nuri_3556 » Вто 22 ное 2011 10:52

Escap3 написа:
nuri_3556 написа:колеги какво точно ми трябва за целия монтаж на газова освен бутилка,изпарител,кихалка,за ламдата имаше нещо което го лъжеше или на дюзите ли се слагаше незнам точно какво беше още?

Освен нещата който си изброил - Газов клапан, Плочка, Ключе газ/бензин, а нещото което се слага на дюзите се казва "Симулатор"

мерси колега симулатора ли лъжеше компа или мисля че имаше за ламд сондата нещо или се лъжа?

Потребителски аватар
sam_boha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sam_boha » Вто 22 ное 2011 12:49

ktamen написа: какво толкова пренасяш постоянно в багажника, че ти трябва място. 99% от времето багажниците на повечето коли са само 20% заети от багаж.

Ако караш главно в града е приемливо. Аз карам главно извън и с багаж обикновено. Не че съм спедиторска фирма, но раница и куфар + няколко плика е редовно, но пък сме двама и има място на задната седалка в крайна сметка. Има и момент, че в пасат комби ще има повече място, отколкото в двуврато Поло... И мен ме блазни идеята, затова проучвам.
Иначе за икономията/рентабилността си прав. Аз затова и подпитвам за тия бутилки...Слагате подложки на задницата, нали или не са чак толкоз тежки?
Ако имаше по-начесто метан станции автоматично бутилките щяха да са по-малки или по-малко. А си мисля, че и това ще стане (да се нароят станциите) скоро.
Пак казвам - подкрепям всички алтернативни горива. Каквото и да сложи колегата, няма да сгреши.

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 22 ное 2011 13:07

Проблема на метан станциите е че са там където има газопровод.Взимат метана от тръбата,а не го карат с цистерни.Представи си щом за една кола за 200км пробег колко бутилки трябват ако се кара с цистерна какво става..
Отделно метана го вдигат все повече,сега и акциз ако сложат ще го направят все по-малко изгоден за каране и на никой няма да му се инвестира в каквото и да е...Кофти ,но факт..

Потребителски аватар
vaiper 1
Неграмотен
Автомобил: Pasat
Двигател:

Мнениеот vaiper 1 » Вто 22 ное 2011 13:08

Моето лично мнение е газ,вие си решавате :beer

malinakis
Автомобил: VW GOLF 3 GT
Двигател: 1.6 AEK

Мнениеот malinakis » Вто 22 ное 2011 15:43

Колега слагай ГИ
по-добре е от метан или обикновена газова
аз съм със същия мотор и си сложих ГИ
Излиза ми доста по-евтино, а разликата във вървежа е минимална
заслужава си инвестицията

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 22 ное 2011 16:06

То и на метан може да сложиш ГИ!
Виж къде ти е най - близката метанстанция, колко ще пътуваш, за да заредиш.
И си прецени.

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Вто 22 ное 2011 20:16

Метанът в София е на 1/2 от пропан бутана, така че решавате ако искате да минавате 100 км за 6-7 лв ок, ако искате да ги минавате за 12-13 лв пак е ок

Това за тежестта на бутилките са митове, моите са 3 - 54 кг , като са пълни 62 кг ... все едно жена м и се вози

За метана питай само хор а които карат на метан, при другите има поговорката за 'лисицата и гроздето' mhihi

Потребителски аватар
Escap3
Автомобил: 280hp TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Escap3 » Вто 22 ное 2011 20:55

Е да бе между метана и пропан-бутана няма никакъв спор, много ясно че метана е по-добре, все пак излиза 2но по евтино от газта и 4но от бензина, единственият недостатък са бутилките но вече има и олекотени така че...

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 22 ное 2011 20:56

alexass13 карам лична кола голф 2 на пропан-бутан.за метан преди две седмици ми докараха един матиз от италия на метан и го продадох и него зареждах в дружба на еко и на омв на цариградско преди светофара на горубляне.карал съм и други коли на метан служебни или на приятели но нямам примерно общо повече от 5-6хиляди км на метан на всички коли.
за монтаж на обиковена АГУ пропан-бутан(на карбуратор или моно) аз съм правил последно две коли в СБА младост 3 в сервиза (Елена газ се казва) и съм доволен и от цена и от работа на момчетата.Ги не съм правил,но приятели са доволни от eurogas-bg.net за метан не знам.
иначе като цяло мнението ми за метана е ако не си спортно настроен и цената ти е важна това е затеб.особенно за градско каране.за градско бих сложил и аз метан,има къде дасе зарежда и динамиката не е толкова решаваща в града.

Последна промяна от agent_kowalski на Вто 22 ное 2011 21:00, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 22 ное 2011 20:57

Аз нищо не съм подсилвал. Все едно, че резервоара ми е постоянно пълен с бензин (а той е постоянно пълен с въздух mhihi ) Старите бутилки, ако потърсиш повечко се намират и за под 4лв за литър. 8лв е разбойническа цена. Трябва да внимаваш да не са много стари защото може да имаш проблеми с узаконяването. Монтажа 90% е здравото закрепване на бутилките - риска от метана не е, че ще гръмнат, а че ще се откъснат при катастрофа и ще ти счупят главата. Ако си ги закрепиш сам и монтажа няма да ти е скъп. "Изпарител" нов е около 250лв (доколкото си спомням) Стар е под 100лв. Аз моята я купих за 100лв без бутилки с обява в този форум, освен изпарител и една торба компютри и симулатори и прочее глупости, ама те още си стоят в торбата и нямам намерение да ги ползвам.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 22 ное 2011 21:41

Моите бутилки са 55л и с тях минавам около 150км в София с Голф 2 1,6. Може да сложиш втулки, по-твърди пружини, а може и нищо да не слагаш. Стария паспорт наистина не важи. Прегледа и узаконяването като ти я монтират ще ти кажат къде да идеш да ти направят друг паспорт. На мен новия паспорт ми струваше 20лв.

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Вто 22 ное 2011 22:03

колега я кажи като килограми колко събират за тия 150км, 1.6 72 или 75 коня ти е двигателя с пиербург 2е2 ли си?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 23 ное 2011 3:39

Бутилките събират 8,5кг през лятото и 9,5кг през зимата. 51кВт пише на талона двигателя е PN, на карбуратора май пише само 2е, няма термоампула, смукача е само една биметална пластина. Има компютър, ама май си го возя само за баласт. Карбуратора май няма никакво значение за метан. Сега се наложи да си направя "втори смукач" преди филтъра защото иначе няма палене (не сипвам и капка бензин и паля само на метан).

agent_kowalski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот agent_kowalski » Сря 23 ное 2011 9:25

Те на много места на биметалната пластина и викат термоампула,как е правилно не знам..Иначе и аз съм със сищя двигател.Понеже карам същото исках да сравня как идва спрямо газта, на теб ти излиза 12.50лв тия 150км на мен на газ ми излзат 17.50 на газ.. има си разлика :)

Върни се в “Автогазови уредби”