Внимавайте с Газовите уредби!!!

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
dimcho88
Автомобил:
Двигател:

Re: Внимавайте с Газовите уредби!!!

Мнениеот dimcho88 » Нед 14 юни 2015 18:12

хубавото в тоя случай е че няма пострадали хора, но наистина трябва да се отнасяме сериозно към газовите уредби на колите си.
Ако имате търпение прочетете докрай това което съм написал. Благодаря ви.

Работех 5 години на бензиностанция от голяма верига, и дойде момента в който започнаха да искат стикера за технически преглед на газовата да е валиден, и ако щете вярвайте като започнахме да ги искаме на клиентите от 10 клиента имаше само един. Почна се едно пазарене че са забравили, или че него носят и т.н.
Ако знаете на какви бутилки съм попадал не е истина! :mad
целите са в ръжда, не закрепени добре, масово пълначките са им вътре, испускат, въртът се едни кранчета за спиране и т.н ужас.
Клиентите се сърдеха че не ги зареждаме, псуваха ни, обиждаха ни, оплакваха се в офисите, но както сами се досещате за такова оплакване отговора е един, ТЕ СА ПРАВИ И ОТ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ НЕ СА ВИ ЗАРЕДИЛИ АВТОМОБИЛА., към мен лично е имало няколко оплаквания по този въпрос, стигали сме до физическа саморазправа с клиенти които нямаха стикери и искаха да заредят.
Всеки искаше да мине между капките. Но като ги гледах изобщо не им пука за това в какво състояние им са газовите уредби.
Най интересния случай беше един германец, попитах го на анг. език дали има паспорт на газовата и той ми показа ИСТИНСКИ ПАСПОРТ. да беше на немски но вярвах на 100% че е изряден, то ако те не са изрядни... кой тогава, и със голям кеф му заредих колата, просто хората си държат на сигурността на 100%.
И за последно точно преди на напусна работа бяхме с колега на работа и дойде една жена на средна възраст, поискахме и стикер и тя го показа, беше ВАЛИДЕН, зареди си колата с газ за 20 лв, помня го точно случая, и си тръгна, и след секунди се чува силен гръм, ужас, с колегата изтичахме на булеварда и видяхме че същата кола буквално и се разцепи задницата, газовата е гръмнала. като по чудо на жената и нямаше нищо, викнахме пожарна и органичихме движението колкото можем, след това ни разпитваха да ли газовата уредба е имала технически преглед и т.н, даже жената говореше в наша полза и потвърди че сме й искали стикер за газовата. в последствие се оказа че бутилката просто и е дошло време, била от старите едни големи червени.
Извода от това е, че газовата уредба дори и да е минала преглед пак не е на 100% сигурно.
Не е шега работа това, не става само каране, трябва да се обърне внимание и на това. :beat_butt2 :th_up
Благодаря ви.

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Нед 14 юни 2015 18:25

Да поясня ако някой не е разбрал.

Темата я написах с цел да предпазя Всички колеги и да обърнете внимание на Газовите си уредби, да знам че много хора си подържат изрядни Газовите, но както са написали колегите преди мен има и доста безотговорни.

Не искам да се заяждам и да споря с някой, че Газта е опасна, а пък Дизела безопасен, а пък бензина по малко опасен и ...... всеки си преценява какво да кара и как да го кара.

Просто иска да споделя тук защото знам, че много хора ще го прочетат и някой ще си вземат поука, всеки си отговаря за себе си.

dimcho88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dimcho88 » Нед 14 юни 2015 18:27

:th_up

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 14 юни 2015 18:35

Ако си купувате свестни бутилки, няма да имате проблеми. Тази не е изгнила, просто е направена от тънка и неподходяща ламарина. Стоманата, която се иползва за тази цел, трябва да има определени качества, за да се щанцова добре. Като гледам и заваръчния шев, май е праван на ръка, не е от автомат, та ме навежда на мисълта за турски ефтинджос.
Имам бутилка, произведена 1979 година в Холандия и няма грам корозия. И даже е с електомагнитен клапан на сондата!

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Нед 14 юни 2015 19:44

batmit написа:Тази бутилка като я гледам не си знае годините. По новата наредба 10 години след датата на производство не трябва да мине годишен технически преглед.

Като знам как се минават прегледите................

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 14 юни 2015 20:10

Има бутилки и бутилки.Попадал съм на втора употреба италиански или холандски и празна не можеш да я вдигнеш.Има и разни турски дето са като перце.Все едно са правени от тенекия за сирене :th_up

caravel
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот caravel » Нед 14 юни 2015 21:00

Прост пример,бутилка "Атикер" 600х200 тор.тежи 18 кг,бутика "Степ" със същия размер тежи 22 кг. изводите си ги правете Вие.А за въпросната гръмнала бутилка само ще кажа,че такива никога не монтираме заради съмнителното им качесво.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Нед 14 юни 2015 21:24

Аз съм съгласен с колегата Traytor, който и да ме убеждава, че са безопасни да ме извини, виждал съм как гърмят и ме е страх от тях като за световно, дори да има 1% риск си е риск който не знаеш дали няма да е точно на теб. И нова да е , не я е монтирал свръх разум който не може да сгреши а хора и човешката грешка винаги е била най-големия фактор за грешки. Що се отнася за случката, радвам се че няма пострадали, кола се купува, но живота не може да се купи!

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Нед 14 юни 2015 21:38

Е хайде сега, да не се филмираме. :cool
И с бензинка да си, няма гаранция че няма да забиеш в някое дърво и да изгориш като факла.
Даже и при теслите имаше случаи на пожар. :a045

Потребителски аватар
vanko_VW
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Нед 14 юни 2015 22:16

"Сиатъл. Трети автомобил Model S на производителя на елетрически автомобили Тесла се запали тази седмица. В последния инцидент, който стана в сряда в американския щат Тенеси, избухна пожар в автомобила, след удар в отломки на пътя. Това е третия инцидент за последните пет седмици, предаде Би Би Си.Копирано от standartnews.com"

Хубаво ли прочете?
НарКол написа:И с бензинка да си, няма гаранция че няма да забиеш в някое дърво и да изгориш като факла.

Сравняваш различни неща.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 14 юни 2015 22:36

Добре бе, аз моята кола като я купих с АГУ, което не е писано в талона и няма паспорт за него, как примерно да мина технически преглед? На мен до сега не са ми искали талон, за да мога да си заредя колата. И все пак бутилката е от дебелите, хубави, с клапани уж, 2012 година би трябвало да е сложена АГУ уредбата. Имат я дори в системата на фирмата, където е слагана. Но паспорт и документи - няма или поне не съм получил.
Аз лично не виждам нещо много страшно в газта.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Нед 14 юни 2015 22:56

Така става като се използват некачествени бутилки. Аз предполагам, че собственика на фирмата въобще не го е грижа за служителите му и заради това се е стигнало до този инцидент. Ако бутилката е била редовно проверявана, ако е била монтирана законноизискуемата "евро"-сонда, то може би е нямало да се стигне до този случай и тази тема. Всички технически аварии на този свят са с главна причина "човешки фактор".
Изследванията на ADAC, които ги има и в youtube, ясно показват колко безопасни са бутилките за алтернативно гориво, когато са изпълнени всички предписания.
Нормалното налягане в една автомобилна газова бутилка е само около 8 бара. В Германия всички бутилки, които отговарят на ECE R 110 имат срок на годност от 20г и се проверяват само външно - никакви водни тестове.

Налягането във водопроведната система е макс. 6 бара. (Ремонт на „взривения“ водопровод)
Налягането в загрят бойлер с неизправен клапан е 12 бара. Проверете си бойлерите и техните клапани.

П.П.: Днес се порязах докато си режех салата, защото същевременно гледах телевизия. Може би сега трябва да пусна тема: Внимавайте с ножове от високо въглеродна неръждаема стомана!!!

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Нед 14 юни 2015 22:58

vanko_VW написа:Хубаво ли прочете?

Така мисля. :c020
Колата е сложна машина и като такава винаги има риск нещо да се повреди и да ти види сметката, независимо дали е бензин, дизел или газ. Примерно пука се бензинопровода (на моята съм го сменял, защото стария се беше полуразпаднал и не знаех кога ще шурне бензина върху двигателя), пали се двигателя в движение, к'о пра'им?
Та, ако не мислиш с главата си, не отстраняваш проблемите навреме чрез профилактика и не си поддържаш колата... може да последва това - :death .

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 15 юни 2015 12:36

НарКол написа: пали се двигателя в движение, к'о пра'им?

За това колите имат пожарогасител. Лично аз смятам, че по-новите дебели бутилки, ми че и с клапани не гърмят на поразия. Гледал съм тестове, където колата катастрофира, бутилката изхвърча от колата дори, но не се пръска/гърми.
Аз си признавам, че пожарогасител в момента нямам, но трябва да си купя и ще го направя при първа възможност.
Някой може ли да ми каже как мога да извадя паспорт, документи за АГУ-то? Къде да ги търся, такива нямам?

Потребителски аватар
vanko_VW
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Пон 15 юни 2015 13:22

НарКол написа:Та, ако не мислиш с главата си, не отстраняваш проблемите навреме чрез профилактика и не си поддържаш колата... може да последва това - :death .

Това е целта на тази тема, за това реших да я пусна :th_up

Върни се в “Автогазови уредби”