Айде и аз да се включа.
vastop би посочил какъв е пасата ти.
И аз не смятам, че за ламбдата ще настъпи стрес, ако се извършват някакви действия с оксижен по генерацията, в частта и около катализатора. При моят модел мотор тя се намира високо по изпускателния колектор, но има модели при които е закачена на самият катализатор, тогава трябва да се махне.
По темата си спомням, че има писано и преди, но аз съветвам автора да не си маха катализаторното гърне, освен ако няма сериозни основания затова. В смисъл да се махне, ако е изгнило и пробито, ако смята че в него е причината за увеличен разхода на гориво, ако усеща че автомобила не може да ускори добре и не може да развие пълната си мощност(сякаш нещо го души). Когато дойде време да махам моят кат. видях, че доста се е позапушил и хората от сервиза, в който стана операцията ми казаха, че при каране на газ този процес идва по-бързо отколкото на бенз.

Не знам пробиването на отвор в гърнето(последното) да удължава значително живата му. На моето не е правена такава манипулация, но вече е 7 г. на автомобила, а преди това не знам колко е било, но когато я взех не личеше да е ново, даже си имаше ръжда по външната обшивка, там където в мокро време го плиска вода от колелото.