пропан или метан

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Re: пропан или метан

Мнениеот pe6kata » Вто 13 ное 2012 12:00

абе карането на метан едва ли ще впечатли някой. От бензина по-хубаво няма.
има само един приятен момемнт с метана и той е като зареждаш. Само това :lol:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 13 ное 2012 17:01

pe6kata написа:абе карането на метан едва ли ще впечатли някой. От бензина по-хубаво няма.

Че кой кара ма пропан-бутан или метан от удоволствие?
Ако има такива нека пише. И аз предпочитам бензин, ама...
При икономия 5лв за 100км грубо за 40 000 се спестява за друг автомобил, приличен за повечето хора.
От пропан-бутан и метан Туарег не се купува.

Самото каране на пропан-бутан и метан не носи удоволствияе, а просто спомага набирането на бюджет за други удоволствия.

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Вто 13 ное 2012 17:19

Колеги, не се заблуждавайте от алтернативни горива не се спестява :) Парите, които даваш за гориво са същите, просто караш повече :) Иначе сметките са велики, но нека кажат честно тук колко хора има, които спестените от гориво пари са ги вложили за закупуване на друг автомобил mhihi А иначе по въпроса ако е под 20 000 на година по-добре пропан-бутан, а над 20 000 може да се замислим за метан вече според мен!

Последна промяна от BG_POLICE на Вто 13 ное 2012 20:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Желязков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Желязков » Вто 13 ное 2012 18:22

Големи сметки голямо нещо! Дано колегата не работи нещо свързано със сметки.
Истина е, че и освен това съветите му са леко несвойствени.
Аз до колкото си спомням ставаше дума за: "Става дума за Шаран "00г-2.0 -115 ", което всеки технически грамотен човек би съобразил че инжекционната с-ма е по-съвместима.
Така, че както е не подходящо сравнението м/у моята кола и колата на колегата така и не подходящо сравнението между Пасата и конкретния Шаран.
Виж ако има колеги които имат практика с този мотор и съветват - това вече е друго.
BG_POLICE какво е това "друго"?
А иначе аз пак ще кажа, за да не остана грешно разбран покрай математиките -
Твърд защитник съм на алтернативните горива в това число и метана. Просто при метана нещата са по-особени
- главно заради голямата инвестиция за качествена инжекционна с-ма (защото аз пледирам за такава)
- компромиса със мястото в багажника, който аз не мога да допусна
- наиситна трудния момент с намирането на метан станции извън обичайните маршрути.

red_fire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red_fire » Вто 13 ное 2012 18:39

+++ за метана,имам голф абф които карах много много многооо,и като чуех за алтернативно гориво и направо си тръгвах,но след това реших да си взема друга ежедневка поневе моята кола ми стана като лек проект и зимата не исках да я съсипвам...взех си един пасат б2 90год 18 моно.и си я карах на бензин,един ден при мен доиде познат с които говорих и тои ми казваше така:братче качиш ли се на абтомобил на метан,колата на бенз ще я забравиш!!!, хехехе :screwy си казвах аз,вкара ми една адската оферта за метанова нова брц,бутилката ми е 80л,сабира около 7-8кг(зимата съм сипвал 8,99кг метан)и мога с рака на сърцета да ви кажа 4е се родих..е верно няма душа,не е като на бензин яко ръчка но има едно голямо но. карам вече година и мога да кажа евалата на тоя мои френд.избил съм метановата,избих си и колата даже пари спестявам а повярваите ми карам якооо.
100+ в софия всеки ден + почти всяка седмица провинция. каквото и да смяташ каквото и да мислиш метана е най колата на бензин несъм я забравил пролет и лято се кара, е тази год 1 море,едно велинградче :Mr Green Fun ,и 2-3 излета да си начешам крастата за каране.всяко друго каране е на метан.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Вто 13 ное 2012 19:00

нещо почваш да ми лазиш по нервите.

гледай си опелите и недей да ръсиш акъл. Двата мотора са конструктивно еднакви, да си отварял 8в мотор, да видиш как е изграден случайно. Инжекционната му система била друга... глупости на тракалета. От цялата работа знаеш ли каква е разликата- че на единия мотор дюзите са му вързани заедно, на другия работят 2х2 или 4 отделни. Как мислиш, дали има някакво отношение към работата на метан, особено пък с обикновена уредба?

тоя мотор на шарана ще върви перфектно с обикновена метанова уредба.

по отношение на сметките:

кое не ти е ясно:

като прочетох какви глупости пишеш, се опитах максимално простичко да ти обясня, така че да ме разбереш, че леко не е така, откъде да знам че си чувал за ддс и данъчни ставки и т.н. Да не говорим за ония проценти, къде после ги корегира.

питаш некви неща как и откъде?

искаш да намериш колко е първоначалната сума, демек данъчната основа.
примерно имаш 10.5лв, имаш и 40% ставка, колко ти е първоначалната стойност?

10.5 делено на (100% +40%) върху 100 , или ако трябва да се изпише матматически коректно, ще изглежда така
10.5/((100+40)/100) -> 10.5/1.4 -> 7.5
или 7.5 лв при увеличение с 40% ще дадат въпросните 10.5лв
Мисля че забравяш за умножението на кръст... не съм с лист и молив в ръката, малко е тегаво така.

Продължавам да твърдя, че на пропан бутан е с 50% над метана, което е сеиозна разлика.

По отношение на ддс нали за намиране на основата се прави прословутото делене на 1.2 Идва именно от тук.

Колко от колите на пропан-бутан могат да изминат над 300км с една зарядка? Всеки слага някаква малка бутилка, за да не му заема място в багажника, а и е безсмислено да има повече, понеже газ под път и над път.

Метан станции има достатъчно, особено пък за бургазлия и с този годишен пробег, в годината ще заредиш не повече от 10 пъти. Не могъл да се нарежда с таксиджии(и кое му е обидното), ми като си такъв гъзар кво ми караш опел гризач, при това с газ?!

Повече не ме занимавай с глупости ако обичаш, проявих уважение и ти отговорих както виждаш :talk:

Потребителски аватар
Желязков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Желязков » Вто 13 ное 2012 19:33

Е виж това мнение ми хареса - аз не съм на дълбоко запознат със това колко става и не става с обикновена с-ма.
Просто си мисля, че инженерите са измилили инжекционните с-ми с цел безопасност и правилна експлоатация.
Но приемам положително мнения на "патили".

Но в сметките продължаваш да грешиш. И не знам, защо се забатачваш.
40% е практически 4 Х 10%
10% от 10,5 е 1,05 (1/10). Т.е. 40% ще са 4Х1.05 = 4,2
А основата ти ще бъде 10,5 - 4,2 = 6,3
Влез в 21 век и си вземи калкулатор. Математиката не е твоята сила.

ДДС чисто и просто е 20% върху всяка данъчна основа- много лесно става като го смяташ 10% + 10%. Т.е. в нашия пример 10,5 без ддс Ще бъде 8,4 (Дс е 2,1 или иначе казано 2Х1,05 - 20%)

И за да ти докажа, отново, че грешиш
Нормално е да получиш 10,5 когато прибавяш 40% от 7,5, а не от 10,5... защото 40% от 7,5 са 3, но 40% от 10,5 са 4,2 ;)
когато вадиш 40% от 10,5 и получиш 7,5, трябва да прибваиш 40% от 10,5 към 7,5 за да получиш 10,5 :idea: Ама няма как да стане, щото 7,5 + 4,2 = 11,7 :idea:

И стига си се дървил и ядосвал, просто се успокой няма да ти взема пари за уроци. Третирам те не като враг, а като колега.

Потребителски аватар
alexass13
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alexass13 » Вто 13 ное 2012 19:45

:arrow:

Последна промяна от alexass13 на Съб 15 дек 2012 13:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Желязков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Желязков » Вто 13 ное 2012 19:55

И не само - колегата според мен пита и дали някой е запознат обикновената система съвместима ли е с този мотор, което е важен момент, защото едното е 2 пъти и повече по-ефтино от другото.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Вто 13 ное 2012 20:01

Желязков написа:ДДС чисто и просто е 20% върху всяка данъчна основа- много лесно става като го смяташ 10% + 10%. Т.е. в нашия пример 10,5 без ддс Ще бъде 8,4 (Дс е 2,1 или иначе казано 2Х1,05 - 20%)

И стига си се дървил и ядосвал, просто се успокой няма да ти взема пари за уроци. Третирам те не като враг, а като колега.

спокоен съм, но как да ти обясня, че 10.5 без ддс не дава 8.4

простата проверка показва, че ако добавиш 20% към 8.4
8.4+ (8.4*0.2)= 8.4+1.68= 10.08

данъчната основа, демек 10.5лв без ддс са 8.75лв числото се получава като разделиш 10.5/1.2=8.75
Откъде идва 1.2, ти обясних в предното си мнение.

и да направиш обратната проверка, нещата пак си идват
8.75+(8.75*0.2)= 8.75+1.75= 10.5

Явно не обяснявам достатъчно добре, нека някой се намеси

аз обаче не съм толква ларж. Често идвам към Бургас и ще черпиш поне за уроците.
Аз на втора из бургас не карам, има тук там некви легнали полицаи май, ама не ги отразявам, все пак карам фв б3, долу-горе гледам да не превишавам много ограничението- карам 4-5-та :screwy

Потребителски аватар
Желязков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Желязков » Вто 13 ное 2012 20:18

Грешиш, но ще ти обясня този път на ЛС
Имаш все пак бира/кафе от мен за това, че откри все пак 1 моя грешка.

Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Мнениеот Ivan_GT » Вто 13 ное 2012 21:01

Стига сте спорили.
Пешката е прав,с една и съща сума се минава 50 % повече пробег на метан.
След като той минава с 17-18 лв. 230 км, а аз със съшата сума минавам 160 км. т.е той минава 70 км повече от мен.
70 км. са си кажи речи 50 % от моя пробег.
И въпреки това аз втори път метан не бих сложил на колата си....(ако имам някаква бангия за 1 000 лв. може би)
На бензин със 17-18 лв. ме съмнява да мина 80 км.,а на газ минавам 160 което за мен е задоволително като се вземе в предвид че разлика във вървежа на 2-те горива няма(е има някаква минимална,но само аз си я осещам.Давал съм на приятели да направят една права на бенз. и после същата права на газ.Всеки вика "няма разлика").

Потребителски аватар
walentin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот walentin » Вто 13 ное 2012 23:35

"Явно не обяснявам достатъчно добре, нека някой се намеси"
Намесвам се! Pe6kata трябва да бъде почерпен от Желязковв в Бургас. Наздраве!

Потребителски аватар
walentin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот walentin » Вто 13 ное 2012 23:37

pe6kata написа:абе карането на метан едва ли ще впечатли някой. От бензина по-хубаво няма.

И тука си прав, колега!

Потребителски аватар
Желязков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Желязков » Сря 14 ное 2012 18:53

Ivan_GT написа:Стига сте спорили.
Пешката е прав,с една и съща сума се минава 50 % повече пробег на метан.
След като той минава с 17-18 лв. 230 км, а аз със съшата сума минавам 160 км. т.е той минава 70 км повече от мен.
70 км. са си кажи речи 50 % от моя пробег.
И въпреки това аз втори път метан не бих сложил на колата си....(ако имам някаква бангия за 1 000 лв. може би)
На бензин със 17-18 лв. ме съмнява да мина 80 км.,а на газ минавам 160 което за мен е задоволително като се вземе в предвид че разлика във вървежа на 2-те горива няма(е има някаква минимална,но само аз си я осещам.Давал съм на приятели да направят една права на бенз. и после същата права на газ.Всеки вика "няма разлика").

Със същата кола като на Пешката ли си?

Върни се в “Автогазови уредби”