Добър вечер !
Искам да ви помоля за малко помощ относно настройката на изпарителя, защото колата взе да гори много газ напоследък и оборотите постоянно се вдигат. Мембраните са сменени преди около 2000 км и майстора беше споменал, че след известно време ще се наложи да се дооправят настройките и май този момент настъпи. Колата е пасат Б3 91г с турски електрически изпарител Атикер. Та въпроса ми е на къде се върти винта за т.н по думите на майстора фина настройка, който е сив на цвят и се върти на ръка. По посока на часовниковата стрелка, т.е затязане на винта или в обратна на часовниковата стрелка посока, т.е отвиване на винта ? Не става въпрос за месинговия винт, който е ако не се бъркам за константно количество газ, което влиза в изпарителя и не съм го бутал откакто е настроен изпарителя, а за другия сив на цвят винт, който е разположен странично на изпарителя.

настройка на изпарителя !
- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Re: настройка на изпарителя !
смени въздушния филтър ако не е сменян скоро
филтъра е нов колега. Мисълта ми е в каква посока се върти винта: по посока на часовниковата стрелка или в обратна посока, защото и в двата случая мога да вдигам и свалям оборотите, но коя е правилната посока ? Защото в едния случай доколкото знам сместта се обогатява, а в другия се обеднява !
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
При завиване се обеднява.
какво искаш да направиш ?? завиваш=гори по-малко отвиваш=общо взето обратното..
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
Мисълта ми е, че колата започна да си гори доста газ около 20 на 100. Вървенето и при завиване и при отвиване си е еднакво почти. Но за мен е по-важно да намаля разхода, защото както и да го погледна си е доста висок 

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Освен от изпарителя разхода се влияе и от кранчето между изпарителя и плочката. От там може да се намали разхода, същевременно няма и да върви чак толкова. Трябва и от двете места да се коригира. Има много полезна тема за настройка на изпарителя. Потърсия, там всичко е обяснено. Ако не се справиш сам най добре е да отидеш на реглаж.
При мен кранчетата между изпарителя и плочката са две. Кое от тях да въртя ?
- fill
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
vinetu написа:При мен кранчетата между изпарителя и плочката са две. Кое от тях да въртя ?

завиваш докато усетиш че неще да върви колата и тогава развиваш малко и така докато го нацелиш хайде и ползвай търсачката както са писали колегите 

- R@do
- Батето
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ABK 1993
Моите наблюдения и опит от над 100 000 км минати на газ сочат че ако е доста завито крането на маркуча колата осен, че ен върви и харчи повече.
- xaxo666
- Автомобил:
- Двигател:
И аз мисля 4е не трябва да е прекалено завито дори и да върви колата ако не набира добре по добре според мен да се отвие леко защото натискаш натискаш а не върви а то си минава газ.За турските изпарители оба4е не мога да кажа нищо добро баща ми имаше такъв под13 14не падаше разхода на 1.6 двигател никои не можа да го направи сами си разместват настроиките и приятел има турски и при него 13 минимум а за кола до 1,8 над 11 ве4е си е много.
Върни се в “Автогазови уредби”