За какво служи изпарителят?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
AMIGO
Автомобил:
Двигател:

За какво служи изпарителят?

Мнениеот AMIGO » Сря 09 авг 2006 10:08

Здравейте :) Извинявам се ако въпросът ми е глупав, но съм доста бос технически. :? За какво служи по принцип изпарителят на газовата уредба и от него може ли да зависи преразход на гориво? :? :? И изобщо от какво може да се получава преразход на гориво? :? :?

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

ех

Мнениеот K22 » Сря 09 авг 2006 12:20

Тук няма много теоретици.Изпарителят трябва да превръща течната газ в парообразна и да я дозира за двигателя.Преразхода на газ зависи точно от регулирането му, има три врътки за регулировки , но любители дори и някои майстори трудно се справят с тази задача.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 10 авг 2006 11:18

Изпарителя понижава налягането на газта, като при това тя си променя и състонието от течно в газообразно.
Обикновено има 2 степени, първата просто сваля налягането до фиксирана стойност (и така гарантира стабилно налягане за втората степен).
Втората степен е регулируема, като извършва и дозиране на газта за двигателя.
Устройството е доста елементарно - мембрани, пружинки, клапанчета.
По-простите изпарители имат само възможност за регулиране в режим на празен ход, с което се променя налягането поддържано от втората степен в такъв режим. В режим на нормално каране дозирането на газта е донякъде заложено в самата конструкция на изпарителя, донякъде се ограничава от плочката и от "кранчето" на маркуча преди нея.
По-сложните имат повече възможности за регулиране, което е обаче "нож с две остриета" :-)
Настройките от изпарителя и "кранчето" са донякъде зависими една от друга, което прави настройката трудничка, особено при изпарител с повече настройки и при двукамерните карбуратори (две кранчета).
Преразход може да се получава от много причини, не само "газови". От газовите - например прекалено отворено "кранче" или замърсен филтър. Също стари и вкоравени мембрани и клапани в изпарителя.

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Пет 11 авг 2006 1:06

Благодаря за отговорите :) Изпарителят на моя пасат е само на месец и половина, така че едва ли може мембраните и клапаните да са проблем, нали?! :? :? Май газовата уредба, която ми сложиха е Бенини, мисля, че така се казваше. :? Ама ми казаха в един сервиз, че изпарителите им не били най-доброто и ми предложиха да ми сложат Ловато, май така беше. :? Чудя се кво да направя?! :? :cry: Не знам добри специалисти в София по газови уредби! :? :?

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пет 11 авг 2006 10:06

най-вероятно изпарителят ти е Марини и майсторите наистина не ги обичат тези изпарители, но не им се връзвай.....аз карах с такъв 3 години....дкато са ти нови мембраните е нормално да ти харчи повечко, ще улегнат....
а какви оплаквания имаш по принцип от газовата си, кажи разход, вървеж, работа студена-топла....?????

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Пет 11 авг 2006 11:09

batmilko написа:най-вероятно изпарителят ти е Марини и майсторите наистина не ги обичат тези изпарители, но не им се връзвай.....аз карах с такъв 3 години....дкато са ти нови мембраните е нормално да ти харчи повечко, ще улегнат....
а какви оплаквания имаш по принцип от газовата си, кажи разход, вървеж, работа студена-топла....?????

Здрасти, ами харчи ми доста в града - 14-15 на 100 с климатик, ама и без него май пак тая:? :cry: Извън града май по 7.8-8 ама с 90-100 км като карам. Гледам да сипвам от Лукойл и ми се струва, че най-добре се държи. От ОМВ веднъж заредих и мисля, че няма да повторя. Иначе няма и два месеца откакто е сложена газовата уредба. Ама що ми се струва, че се казва Бенини :? :? Трябва да го питам пак приятелят, който ми я слага. На три пъти ми гърмя и къде ли вече не ми сложиха клапани за предпазване. :? :cry: Тези детонации от какво се получават..? :cry: :cry: Забелязах, че разходът също се вдига много, ако карам с над 140 км/час :? :cry:

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пет 11 авг 2006 11:22

14-15 /100 с клима мисля, че е ок, при положение, че извънградско ти сваля под 8
при мен с голфа като бях /Г2 1.3/ градско си правех толкова - все пак като минеш 5 км. за половин час.....напрай сметка
над 140 е нормално да ти се качва разхода
а за детонациите не знам, тва не ми се е случвало

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

марка модел

Мнениеот K22 » Пет 11 авг 2006 14:30

Ама пиши какъв мводел ти е колата с какъв двигател.Иначе и да ти е газовата Марини щом е нова не трябва да има проблеми-трябва ти добър майстор който да усеща регулировките!!

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Re: марка модел

Мнениеот AMIGO » Пет 11 авг 2006 15:24

kaloyan22 написа:Ама пиши какъв мводел ти е колата с какъв двигател.Иначе и да ти е газовата Марини щом е нова не трябва да има проблеми-трябва ти добър майстор който да усеща регулировките!!

Колата е пасат комби 1.6/101 кс, 16 клапана, 1996, двигател ATF :) И къде да намеря добър майстор на газови в София да ми я регулира?! Ходих на едно място преди няколко дена, каза ми, че не му харесвал изпарителя и било добре да се смени. :? Добре де, ами нали е съвсем нов, кво да давам 150 лв и колко там само ей така... :? :cry: Чета за някакъв Павката в Княжево тук из форумите... :roll:
Освен това чета, че има подобни на моя пасат, които харчат 9-10-11 на градско... :shock :? :roll:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 11 авг 2006 15:58

Абе то и ти може да пишеш че ти харчи 9-10 на градско газ. :-)

Щом гърми, значи има проблеми. Как е запалителната уредба - кабели свещи капачка на делко, палец? Тези неща на газ са по-важни отколкото на бензин и често гърменето е провокирано от тях.

Потребителски аватар
Dragon
Автомобил:
Двигател:

!

Мнениеот Dragon » Пет 11 авг 2006 16:06

Реши си проблема тук:

http://forum.vwclub.bg/viewtopi ... highlight=

само че сега май бил в отпуск до 22 август. После дерзай! Успех!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 11 авг 2006 16:12

AMIGO написа:Колата е пасат комби 1.6/101 кс, 8 клапана, 1996, двигател AFT ........

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 11 авг 2006 16:13

забравих да добава че 100 коня неможе да харчат газ градско под 10 :wink:

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Пет 11 авг 2006 22:28

Ludia написа:
AMIGO написа:Колата е пасат комби 1.6/101 кс, 8 клапана, 1996, двигател AFT ........

Здрасти, вярно че е АФТ, ама защо ми казаха, че е 16 клапана, пък ти пишеш 8?! :? :(

devil_vas
Автомобил: BMW 330Cd 261hp 591nm
Двигател:

Мнениеот devil_vas » Съб 12 авг 2006 0:33

8 клапана е колега... няма лъжа, няма измама :wink:

Върни се в “Автогазови уредби”