Въпрос за въздушен филтър?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за въздушен филтър?

Мнениеот AMIGO » Вто 15 авг 2006 8:57

Здравейте, вчера си говорехме с един познат и той ми каза, че е добре когато колата е на газ въздушният филтър да се сменя на всеки 3000-4000 км. :? Това вярно ли е? :? :? Ако е задръстен това дали повишава разхода на газ? И откъде може да се закупи въздушен филтър за Пасат в София, кои магазини препоръчвате? :wink: :)

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Вто 15 авг 2006 9:02

газта е много чувствителна към замърсен въздушен филтър, губи мощност вдига разход и т.н. проблеми
Препоръчително е да го сменяш на 5000 км, особено лятото когато е яко прахоляк , филтри има навсякъде почти особено по масларниците и избирай евтини , след като ги сменяш често. Аз си купувам по 9лв филтрон и нямам ядове има и доста по-скъпи, но смисъл няма

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за въздушен филтър?

Мнениеот scuba » Вто 15 авг 2006 9:04

AMIGO написа:Здравейте, вчера си говорехме с един познат и той ми каза, че е добре когато колата е на газ въздушният филтър да се сменя на всеки 3000-4000 км. :? Това вярно ли е? :? :?

Аз сменям на 5000

AMIGO написа:Ако е задръстен това дали повишава разхода на газ?

Да. И освен това не върви както трябва

AMIGO написа:И откъде може да се закупи въздушен филтър за Пасат в София, кои магазини препоръчвате? :wink: :)

На всякъде има филтри. Различни модели на различни цени. Ауто+

Потребителски аватар
passatGL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatGL » Вто 15 авг 2006 12:05

Препоръчвам ти да си купиш спортен филтър,панелен или конусен зависи къде ти е дебитомера...но трябва да ти направят центровка газаджиите пак след смяната защото ще ти гасне.Аз нямам газ и нямам намерение да слагам но преди имах една друга кола тя имаше газ и да ти кажа повече няма да си сложа на колата такава глупост като газова бутилка но ти си знаеш...Та относно спортния филтър е по-добре защото по-рядко може да се ПЕРЕ на 10 000 може и повече той не се сменява пере се после се пръска със спецялно масло.

AMIGO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AMIGO » Вто 15 авг 2006 12:44

passatGL написа:Препоръчвам ти да си купиш спортен филтър,панелен или конусен зависи къде ти е дебитомера...но трябва да ти направят центровка газаджиите пак след смяната защото ще ти гасне.Аз нямам газ и нямам намерение да слагам но преди имах една друга кола тя имаше газ и да ти кажа повече няма да си сложа на колата такава глупост като газова бутилка но ти си знаеш...Та относно спортния филтър е по-добре защото по-рядко може да се ПЕРЕ на 10 000 може и повече той не се сменява пере се после се пръска със спецялно масло.

Благодаря за отговорите :) Спортните филтри доколкото рабрах са доста по-скъпи, а и нямам нерви и време да се занимавам с пране, масла и т.н. :?
Защо да е глупост газовата уредба? :? :? Имам неколцина приятели с различни коли на газ от години и са много доволни, та те ме навиха да си сложа газ. 8) Може би е въпрос на късмет и при газовите и колата, която си вземе човек :?

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Вто 15 авг 2006 13:10

Щом си на газ е препоръчително на около 4000км да си го сменяш. Във всеки магазин за авточасти се продават такива. Струват от 8 до 30 лв зависи от марката. Сменя се бързо и лесно. При запушен въздушен филтър системата ще дозира повече газ от колкото въздух във сместа и ще ти скочи разхода малко. За 8-9 лв не си заслужава да се прави компромис с него.

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 15 авг 2006 18:43

Най-лесно се усеща като вземе да забива муцуната и като започне да мирише на сурова газ от ауспуха...

Потребителски аватар
Crazy_hatteR
Автомобил: A6 C5 1.8T + Mk IV 1.6 + B3 1.8Mi
Двигател: AEB 1.8T + AKL 1.6 SR + 1.8 RP

Мнениеот Crazy_hatteR » Вто 15 авг 2006 18:44

passatGL написа:Препоръчвам ти да си купиш спортен филтър,панелен или конусен зависи къде ти е дебитомера...но трябва да ти направят центровка газаджиите ...

Пробвал ли си я тази гимнастика - спортен филтър на кола с газ ? Аз да - резултат след 500км. каране спортния филтър се прибра в кутията с която бе купен и обикновенния панелен се завърна победоносно в колата . Спортния филтър дава по-голям дебит на въздуха , но понякога вкарването повече въздух не подобрява динамиката , а я влошава . При мен разхода на газ се повиши с около 45% без да има осезателна разлика в динамиката .

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Сря 16 авг 2006 11:06

Аз сменям на 5000

AMIGO написа:Ако е задръстен това дали повишава разхода на газ?

Да. И освен това не върви както трябва

Някой изпитвал ли е това на практика или го знаете само на теория?
Каква е разликата между Опела и Пасата че трябва толкова често да му се сменя въздушния филтър?

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Сря 16 авг 2006 11:13

kaloyan22 написа:Някой изпитвал ли е това на практика или го знаете само на теория?

Да. Изпитвал съм го и на практика - колата забива муцуна в земята и не "връи" :-)! Не знам каква е разликата, щот не съм карал Опел.

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Сря 16 авг 2006 12:03

"Каква е разликата между Опела и Пасата че трябва толкова често да му се сменя въздушния филтър?"

Това за въздушния филтър важи за всички коли, не за определени марки. Аз имах преди пасата Опел Кадет и при него по същия начин на 4-5 000 км го сменях понеже бях на газ.

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

ееее

Мнениеот K22 » Сря 16 авг 2006 12:50

alien1 написа:"

Това за въздушния филтър важи за всички коли, не за определени марки. Аз имах преди пасата Опел Кадет и при него по същия начин на 4-5 000 км го сменях понеже бях на газ.

Аз карах Кадет и после Вектра-на газ, сменял съм възд.филтър на 10 000км и нито са ми забивали нито съм имал преразход(При Опелите проблемите са от друго естество).
За това питам някой имал ли е проблем с въздушен филтър на Пасат на повече от 5000км?

Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Сря 16 авг 2006 13:05

На теория почти всички сте прави.
На практика смяната зависи от много неща. Както казва оня испанския поданик - "когато му дойде времето". Най-вече зависи къде(в какви условия) караш колата. Само градско в София е нормално да сменяваш на 5к.км.
Аз лично сменявам на 8-10 к. км. и ..... не карам Опел. :lol:

ivo123
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ivo123 » Сря 16 авг 2006 14:09

тази тема е доста интересна, но за смяната на филтъра до 5000 може да се поспори малко. В интерес на истината, когато колата е настроена /тройника/ в някакво положение и гори задоволително добро количество газ с нов филтър /примерно 10/100 /, когато филтъра се позацапа и не се направи някакво регулиране на тройника колата започва да лапа 11, че и може и 12/100.
Но когато след 5-6 000 км от смяната на филтъра се завие тройника на четвърт оборот /може и по-малко/ за всеки е индивидуално колата пак ще гори около 10/100
Всмисъл че като е настоена с нов филтър, впредвид количеството въздух, което постъпва повече, се вкарва в цилиндрите и повече газ за да има двигателя необходимата динамика, когато филтъра се позацапа, съответно трябва да се намали количеството постъпваща газ в цилиндрите, тъй като въздуха е по-малко и така също се образува оптимално изгаряне.

Потребителски аватар
passatGL
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatGL » Сря 16 авг 2006 14:15

Crazy_hatteR написа:
passatGL написа:Препоръчвам ти да си купиш спортен филтър,панелен или конусен зависи къде ти е дебитомера...но трябва да ти направят центровка газаджиите ...

Пробвал ли си я тази гимнастика - спортен филтър на кола с газ ? Аз да - резултат след 500км. каране спортния филтър се прибра в кутията с която бе купен и обикновенния панелен се завърна победоносно в колата . Спортния филтър дава по-голям дебит на въздуха , но понякога вкарването повече въздух не подобрява динамиката , а я влошава . При мен разхода на газ се повиши с около 45% без да има осезателна разлика в динамиката .

Абе човек като си сложи спортния филтър правиха ли ти центровка за него???Много ясно ако ти е настроена колата с обикновения филтър после със спортния на газ да си имаш проблеми :!:

Върни се в “Автогазови уредби”