Вие чували ли сте за подобно нещо?
Трябва ли да се дава предварение на газ на двигатели VW???
- Anbuch
- Полохолик
- Автомобил: VW POLO 6R
- Двигател: CGGB 2010г
- Контакти:
Трябва ли да се дава предварение на газ на двигатели VW???
Двигателят ми е AAU 1043 куб .Система MONOMOTRONIC. Ъгала на запалването стасдартно трябва да ми е 5 градуса ,а моят е 8 градуса на празен ход. Влязох в един спор без да бъда достатъчно подготвен ,че било вярно твърдението :когато една кола се кара на газ да и се дава малко по-голямо предварение ,но на двигателите на VW не трябвало да се прави защото .......(и другата страна не беше достатъчно подготвена
) Така знаел от своя мойстор кайто бил "голяма работа" еййййй.
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Старата ми "капка" беше с карбуратор и обикновено делко без електроника - двигателя си го гласях "на ухо" и наистина вървеше малко по-добре с леко увеличаване на предварението. Сега на пасатора не намирам разлика, а и Павката от Княжево ми каза, че няма нужда да го пипам (двигателя е ABS с Mono Motronic).
А дали двигателите на VW са по-специални в това отношение - едва ли.
А дали двигателите на VW са по-специални в това отношение - едва ли.
- slavi tsvetkov
- Автомобил: 2023 VW TIGUAN ELEGANCE
- Двигател: 2023
- Контакти:
-
ivo123
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ами колегата иска да каже че мономотроника няма вакум на делкото и според засмукването му да дава предварение, а в компютъра е заложена таблица и въз основа на датчиците компютъра задава необходимото предварение на двигателя, като първоначално от делкото се задава 6 градуса след ГМТ /т.е. предварение/ за бензин, а за газ + 2 до 3 защото по прицип с повече е по-добре но поне при мене започват бавно да падат оборотите. На някой от по-новите модели мономотроник има детонационен датчик, който слуша за детонации и връща предварението за да ги предотврати, но по-старите компютри са на база заложена информация.
- Anbuch
- Полохолик
- Контакти:
Благодаря за пояснението
.Аз се чудих как става ъгъла ми на 45 градуса при високи обороти
А тогава моят ъгал на запалването дето е 8 за да върлавя по добре на гас( казваш 2-3 градуса) ??? Според техническите данни на ААU 1043 куб пише на празен ход 5 +- 1 градуса на празен ход. На делкото ми има стрелка която е насочена обратно на часовниковата стрелка. За да намаля ъгала от 8 на 5 трябва да го завъртя по посока на часовниковата стрелка нали (обратно на посочената на делкото)???
- Anbuch
- Полохолик
- Контакти:
Имам един приятел с Вектра такси 1.6 който като го мръдне делкото на една страна двигателя започва да чука като я опъне по нагорнище (така я кара градско) ,а като го завърти на противоположната ,няма чукане ,но като смачка гаста за да се изтегли на светофар колата първо се "позамисля" и тогава се изнася( така кара извънградко).Това "позамисляне" го имам и аз само на бензин като позагрее двигателя.И тъй като реших да я карам само на бензин поне през зимата утре ще го завъртя и аз да видя резултата.Ама прави ли ги тези ми зерии и намен отивам си на диагностика като "бял" човек.
Казва ми: " Като ми дадът поръчка някъде на вън първо центря делкото"
( не искам да обиждам никого ,ама това е таксиметровата болест)
Казва ми: " Като ми дадът поръчка някъде на вън първо центря делкото"
( не искам да обиждам никого ,ама това е таксиметровата болест)-
ivo123
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ами колкото е по-голямо предварението на двигателя толкова по-добре и на газ и на бензин, но се получават детонации при по-голямо предварение. Именно затова при новите двигатели има сензор за детонации да слуша и да ги предотвратява. Така, че не мога да се съглася с твоя приятел че на извънградско трябва да се дава закъснение - точно там се иска динамика а динамиката идва от предварително подадената искра - демек предварение. Не ангажирам никой с това мнение - то си е лично мое. 
Върни се в “Автогазови уредби”