Проблем с бедна смес - Газов инж. Тамона Прогас
-
- Автомобил: VW PASSAT
- Двигател:
Проблем с бедна смес - Газов инж. Тамона Прогас
Здравейте
колата е пасат 4 с двигател 1.8Т
При диагностика на газовата уредба постоянно казва че "сместа е бедна "
При рядко подаване на газ понякога дава грешка "different pressure Manfold"
Друг проблем е , че когато е студена и прехвърли на газ (на около 30 градуса ) прекъсва доста докато не загрее двигателя . И това само на газ. На бензин колата няма проблем никакъв. Ламбда сондата работи коректно.
Ето скриин в момента как работи газовата уредба.
колата е пасат 4 с двигател 1.8Т
При диагностика на газовата уредба постоянно казва че "сместа е бедна "
При рядко подаване на газ понякога дава грешка "different pressure Manfold"
Друг проблем е , че когато е студена и прехвърли на газ (на около 30 градуса ) прекъсва доста докато не загрее двигателя . И това само на газ. На бензин колата няма проблем никакъв. Ламбда сондата работи коректно.
Ето скриин в момента как работи газовата уредба.
-
- Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
- Двигател: PB 112 + 1P 98
Re: Проблем с бедна смес - Газов инж. Тамона Прогас
че какво и е? и как разбра какви са останалите компоненти при положение че тамона-та е само компютър, и то не лош?
Колега погледни маркуча за вакуум/налягане от всмукателен колектор към изпарителя, да не би да е напукан или свързан на някой вакуум на който има много консуматори.
Колега погледни маркуча за вакуум/налягане от всмукателен колектор към изпарителя, да не би да е напукан или свързан на някой вакуум на който има много консуматори.
Ами там е работата,че нищо и няма,нищо добро...знам защото се занимавам професионално с газови уредби от 10 години и от Тамоната нищо добро не съм видял...Защо изгладнелите сервизи в София я предлагат за 590лв,знаеш ли?Ще ти кажа,защото са изключително некадърни,което води до липса на клиенти,а пък това само по себе си ги принуждава да предлагат изключително евтин боклук на които дават 1 година гаранция,което е незаконно по правилата на българското законодателство.Софтуера на тази система е изключително смешен,горивната карта не е нормална,алгоритъма в повечето случаи е грешен...
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
С какъв размер дюзи си? Каква е рейката? С какъв изпарител си? Чипнат ли е двигателя?Направи скриин шот при работа на газ и на бензин(по отделно,разбира се)!
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Газовото ти време трябва да не е по-ниско от 5.2.
Кажи с какви дюзи си и колко коня е колата за да ти сметна диференцираното налягане колко трябва да е.
Кажи с какви дюзи си и колко коня е колата за да ти сметна диференцираното налягане колко трябва да е.
Ти от къде знаеш,с какви дюзи е за да прецениш колко трябва да е инжекторното време и налягането?
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз не знам с какви дюзи е, но знам колко трябва да е инжекторното време. И ако ти не знаеш, при условие че се занимаваш професионално те причислявам към пишман газаджиите, които не са никак малко. Всички правите едно и също - монтирате (някой кадърно, други не), пускате един софтуер, който настройва нещо си там и казвате "А, то взе че стана". Как никой не направи така, както правят хората в другите държави?
Както и да е. Прочетох ти коментарите и си направих изводите. При тебе няма да стъпя.
Както и да е. Прочетох ти коментарите и си направих изводите. При тебе няма да стъпя.
Много имаш да учиш още.Съществуват зависимости между компонентите,които такива като теб няма как да разберат,тъй че няма смисъл да ти обяснявам повече.За съжаление голям процент от газовите сервизи в България имат твоя манталитет,казва им някой,че могат да монтират и настройват и се почва...Мислех да ти кажа как да си настройш кенефа,обаче...оправяй се...
- williams_vn
- Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
- Двигател:
ще ти кажа къде е проблема много е просто , редуктора има проблем не му стига да произвежда газ ,смени го или му направи доработка както братята руснаци и си готов . аз имах същия проблем с голфа ми със същия двигател 1.8 т и докато не разпробих редуктора не става . другия вариант е да смениш цялата уредба ама не си заслужава .
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
jovani85 написа:Мислех да ти кажа как да си настройш кенефа,обаче...оправяй се...
Кенефа ми е много добре настроен. Благодаря
-
- Автомобил: VW PASSAT
- Двигател:
Здравейте , и благодаря за отговорите на всички :)
ще видя и ще напиша модела на дюзите и изпарителя , но преди 2 дена тук в един сервиз ми обърнаха за малко внимание. Човека който работеше там каза Тази газова опрелено този двигател стоков и е максимума.Пробвахме да вдигнем малко налягането само от изпарителя но се оказа че е вдигнато до край. Просто изпарителя идва малък ( това е като първи проблем ) без да мери диаметъра на дюзите. Колата има чип но е свален защото тогава проблема е много по сериозен ( на газ ако рязко подадеш тя почва да придърпва жестоко както и на високи обороти..) затова и двигателя е върнат към стокови параметри.
Исках да попитам отностно тази грешка и индикация "бедна смес" която показва програмата.Тази смес нормално ли е да е еднакво бедна и на обороти и в движение. Тоест индикатора мърда но милиметри ... почти без разлика.
Всеки обвинява ламбда сондата. Ходих на и я замериха с осцилоскоп , работи нормално.
Чувал съм че Фобос имат опция на високи обороти когато газовата не е достатъчна да пуска по малко бензин за да нормализира сместа.Тамоната има ли го това нещо и как се води? Ако изпарителя е недостатъчен , знам че решението на проблема е с по голям изпарител , или добавяне на още един. Колега @williams_vn каква е тази доработка ? Може ли линк ?
Доста хора са скиптично настроени към тази марка ЕКУ на ГИ. Може би е точно защото както е казал колегата по нагоре , за тази цена ...
Крайната ми цел е не само сместа да се нормализира а и колата да може да се храни и след монтирането на чип-а.
ще видя и ще напиша модела на дюзите и изпарителя , но преди 2 дена тук в един сервиз ми обърнаха за малко внимание. Човека който работеше там каза Тази газова опрелено този двигател стоков и е максимума.Пробвахме да вдигнем малко налягането само от изпарителя но се оказа че е вдигнато до край. Просто изпарителя идва малък ( това е като първи проблем ) без да мери диаметъра на дюзите. Колата има чип но е свален защото тогава проблема е много по сериозен ( на газ ако рязко подадеш тя почва да придърпва жестоко както и на високи обороти..) затова и двигателя е върнат към стокови параметри.
Исках да попитам отностно тази грешка и индикация "бедна смес" която показва програмата.Тази смес нормално ли е да е еднакво бедна и на обороти и в движение. Тоест индикатора мърда но милиметри ... почти без разлика.
Всеки обвинява ламбда сондата. Ходих на и я замериха с осцилоскоп , работи нормално.
Чувал съм че Фобос имат опция на високи обороти когато газовата не е достатъчна да пуска по малко бензин за да нормализира сместа.Тамоната има ли го това нещо и как се води? Ако изпарителя е недостатъчен , знам че решението на проблема е с по голям изпарител , или добавяне на още един. Колега @williams_vn каква е тази доработка ? Може ли линк ?
Доста хора са скиптично настроени към тази марка ЕКУ на ГИ. Може би е точно защото както е казал колегата по нагоре , за тази цена ...
Крайната ми цел е не само сместа да се нормализира а и колата да може да се храни и след монтирането на чип-а.
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Първо напиши какви са компонентите.След корекцията на налягането от изпарителя,беше ли направена авто-калибрация отново?
П.П Имам Тамона на личният ми Б5 1.8Т(чипнат) от 2 год!
П.П Имам Тамона на личният ми Б5 1.8Т(чипнат) от 2 год!

- SpeeDLine
- Автомобил: Audi A3 1.8T
- Двигател: AGU 1998
Според моя опит Тамоната като компютър се справя доволно с чипнато 1.8т. Проблемът ти е в периферията.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
кажи поне какъв е изпарителя
Върни се в “Автогазови уредби”