Проблем с бедна смес - Газов инж. Тамона Прогас

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
fantamaniaka
Автомобил: VW PASSAT
Двигател:

Проблем с бедна смес - Газов инж. Тамона Прогас

Мнениеот fantamaniaka » Сря 11 мар 2015 20:35

Здравейте
колата е пасат 4 с двигател 1.8Т
При диагностика на газовата уредба постоянно казва че "сместа е бедна "
При рядко подаване на газ понякога дава грешка "different pressure Manfold"
Друг проблем е , че когато е студена и прехвърли на газ (на около 30 градуса ) прекъсва доста докато не загрее двигателя . И това само на газ. На бензин колата няма проблем никакъв. Ламбда сондата работи коректно.
Ето скриин в момента как работи газовата уредба.
Прикачени файлове
20150311_183801-1.jpg

jovani85
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с бедна смес - Газов инж. Тамона Прогас

Мнениеот jovani85 » Сря 11 мар 2015 21:33

Най-скапаната уредба на света :a045

misho_GTI
Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
Двигател: PB 112 + 1P 98

Мнениеот misho_GTI » Чет 12 мар 2015 18:27

че какво и е? и как разбра какви са останалите компоненти при положение че тамона-та е само компютър, и то не лош?
Колега погледни маркуча за вакуум/налягане от всмукателен колектор към изпарителя, да не би да е напукан или свързан на някой вакуум на който има много консуматори.

jovani85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jovani85 » Чет 12 мар 2015 21:24

Ами там е работата,че нищо и няма,нищо добро...знам защото се занимавам професионално с газови уредби от 10 години и от Тамоната нищо добро не съм видял...Защо изгладнелите сервизи в София я предлагат за 590лв,знаеш ли?Ще ти кажа,защото са изключително некадърни,което води до липса на клиенти,а пък това само по себе си ги принуждава да предлагат изключително евтин боклук на които дават 1 година гаранция,което е незаконно по правилата на българското законодателство.Софтуера на тази система е изключително смешен,горивната карта не е нормална,алгоритъма в повечето случаи е грешен...

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Чет 12 мар 2015 23:56

С какъв размер дюзи си? Каква е рейката? С какъв изпарител си? Чипнат ли е двигателя?Направи скриин шот при работа на газ и на бензин(по отделно,разбира се)!

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 13 мар 2015 16:38

Газовото ти време трябва да не е по-ниско от 5.2.

Кажи с какви дюзи си и колко коня е колата за да ти сметна диференцираното налягане колко трябва да е.

jovani85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jovani85 » Пет 13 мар 2015 17:36

Ти от къде знаеш,с какви дюзи е за да прецениш колко трябва да е инжекторното време и налягането?

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 13 мар 2015 19:51

Аз не знам с какви дюзи е, но знам колко трябва да е инжекторното време. И ако ти не знаеш, при условие че се занимаваш професионално те причислявам към пишман газаджиите, които не са никак малко. Всички правите едно и също - монтирате (някой кадърно, други не), пускате един софтуер, който настройва нещо си там и казвате "А, то взе че стана". Как никой не направи така, както правят хората в другите държави?

Както и да е. Прочетох ти коментарите и си направих изводите. При тебе няма да стъпя.

jovani85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jovani85 » Пет 13 мар 2015 20:24

Много имаш да учиш още.Съществуват зависимости между компонентите,които такива като теб няма как да разберат,тъй че няма смисъл да ти обяснявам повече.За съжаление голям процент от газовите сервизи в България имат твоя манталитет,казва им някой,че могат да монтират и настройват и се почва...Мислех да ти кажа как да си настройш кенефа,обаче...оправяй се...

Потребителски аватар
williams_vn
Автомобил: opel astra H-OPC - lada 2103
Двигател:

Мнениеот williams_vn » Пет 13 мар 2015 20:37

ще ти кажа къде е проблема много е просто , редуктора има проблем не му стига да произвежда газ ,смени го или му направи доработка както братята руснаци и си готов . аз имах същия проблем с голфа ми със същия двигател 1.8 т и докато не разпробих редуктора не става . другия вариант е да смениш цялата уредба ама не си заслужава .

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 13 мар 2015 21:19

jovani85 написа:Мислех да ти кажа как да си настройш кенефа,обаче...оправяй се...

Кенефа ми е много добре настроен. Благодаря

fantamaniaka
Автомобил: VW PASSAT
Двигател:

Мнениеот fantamaniaka » Нед 15 мар 2015 11:32

Здравейте , и благодаря за отговорите на всички :)
ще видя и ще напиша модела на дюзите и изпарителя , но преди 2 дена тук в един сервиз ми обърнаха за малко внимание. Човека който работеше там каза Тази газова опрелено този двигател стоков и е максимума.Пробвахме да вдигнем малко налягането само от изпарителя но се оказа че е вдигнато до край. Просто изпарителя идва малък ( това е като първи проблем ) без да мери диаметъра на дюзите. Колата има чип но е свален защото тогава проблема е много по сериозен ( на газ ако рязко подадеш тя почва да придърпва жестоко както и на високи обороти..) затова и двигателя е върнат към стокови параметри.
Исках да попитам отностно тази грешка и индикация "бедна смес" която показва програмата.Тази смес нормално ли е да е еднакво бедна и на обороти и в движение. Тоест индикатора мърда но милиметри ... почти без разлика.
Всеки обвинява ламбда сондата. Ходих на и я замериха с осцилоскоп , работи нормално.
Чувал съм че Фобос имат опция на високи обороти когато газовата не е достатъчна да пуска по малко бензин за да нормализира сместа.Тамоната има ли го това нещо и как се води? Ако изпарителя е недостатъчен , знам че решението на проблема е с по голям изпарител , или добавяне на още един. Колега @williams_vn каква е тази доработка ? Може ли линк ?
Доста хора са скиптично настроени към тази марка ЕКУ на ГИ. Може би е точно защото както е казал колегата по нагоре , за тази цена ...

Крайната ми цел е не само сместа да се нормализира а и колата да може да се храни и след монтирането на чип-а.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 15 мар 2015 17:53

Първо напиши какви са компонентите.След корекцията на налягането от изпарителя,беше ли направена авто-калибрация отново?

П.П Имам Тамона на личният ми Б5 1.8Т(чипнат) от 2 год! :icon_lol

Потребителски аватар
SpeeDLine
Автомобил: Audi A3 1.8T
Двигател: AGU 1998

Мнениеот SpeeDLine » Нед 15 мар 2015 18:37

Според моя опит Тамоната като компютър се справя доволно с чипнато 1.8т. Проблемът ти е в периферията.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Нед 15 мар 2015 19:46

кажи поне какъв е изпарителя

Върни се в “Автогазови уредби”