Bora 1.6 AKL - Високо налягане в изпарителя и постоянно обръщане на бензин ГИ

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Bora 1.6 AKL - Високо налягане в изпарителя и постоянно обръщане на бензин ГИ

Мнениеот ivanovkbg » Съб 03 сеп 2016 17:59

Здравейте, колеги. Преди време бях писал за проблема ми с ГИ МимГаз- в началото само при горещо време обръщаше сама на бензин и после не искаше да обръща на газ, сега вече го прави когато си реши. Понякога няма проблем, понякога има. Сменях филтри и маркучи-проблема остана и днес ходих на газаджия. Той каза, че налягането в изпарителя е много високо- 4 бара, изпуснахме го, изградихме я, на следващото палене, то беше пак същото. Той каза, че трябва да се смени с нова, че това е заминало и не може да се ремонтира. Искам да попитам според вас този проблем решим ли е? И въобще всякакви съвети ще ми са от полза.

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Re: Високо налягане в изпарителя и постоянно обръщане на бензин ГИ, Бора 1.6

Мнениеот plameney » Съб 03 сеп 2016 20:05

Като е високо налаягането в изпарителя,сменяш му мембрани и гумичка на клапанчето,ако има други повредени детайли от сорта на "О" пръстени подменяш ги ,регулираш налягането според предписаното,ако е нужна друга настройка прави се и това е.Ако майстора твърди че цялата система е за смяна потърси и друго мнение.

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Съб 03 сеп 2016 20:21

Без да е отварян изпарителя, той твърди, че не може да се направи и трябва да се смени. Иска ми 90лв за друг изпарител, пак Мимгаз, а в интернет ги гледам, че са по 50лв..

Потребителски аватар
SpeeDLine
Автомобил: Audi A3 1.8T
Двигател: AGU 1998

Мнениеот SpeeDLine » Нед 04 сеп 2016 17:55

Изпарителя е за ремонт ти си прецени, да го ремонтираш или смениш с нов. Според мен по- добрият вариант е нов все пак мим газ струва колкото евентуалния ремонт. По- изгодно за теб е да си купиш същия като този с който си в момента и може би ако си достатъчно сръчен да го смениш сам. Евентуално може да се наложи настройка на налягането и си пак в играта.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 04 сеп 2016 22:30

Тоя мимгаз е голям боклук.Повечето почват да изпускат газ в антифриза,при теб е вдигнало налягането.
По-добре го смени с едно Томасето,но и те вече имат много ментета :wink

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Пон 05 сеп 2016 7:07

За смяната няма проблем, мога да го сменя. Вчера го правеше този номер само на пълна бутилка. Напълниха я и почна да обръща на бензин, настъпах я на бензин и докато беше във високи обороти в обърнах на газ и проблеми нямаше. След 50км пак я напълних за тест и пак беше същото.

Потребителски аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB
Двигател: X18XE1

Мнениеот ivan_pop » Пон 05 сеп 2016 21:02

ivanovkbg написа:Без да е отварян изпарителя, той твърди, че не може да се направи и трябва да се смени. Иска ми 90лв за друг изпарител, пак Мимгаз, а в интернет ги гледам, че са по 50лв..

Ами смени си го сам ако можеш.50лв.+10лв.(доставка)=60лв.Ако и майстора ти вземе някой лев за настройка,цената отива на 70-80лв. и нямаш гаранция.Ако майстора ти дава гаранция,кое е по-добре?

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Вто 06 сеп 2016 7:38

Как да нямам гаранция? Изпарителя идва с една година гаранция.

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Вто 06 сеп 2016 12:26

Смени марката мен ако питаш.Доста често бера проблеми с моя ел. изпарител,но на обикновено АГУ

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Вто 06 сеп 2016 12:55

Какъв изпарител да избера?

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Вто 06 сеп 2016 16:11

Не съм особено запознат с изпарителите за ГИ.Баща ми кара зафирата си с Томасето Аляска и вече 2 години няма никакви проблеми.

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Вто 06 сеп 2016 20:28

Абе хора, аз като чета то излиза, че всичките по-евтини не струват.
-> мимгас-а така, Томасетото трябвало да се разпробива (- не докарвало обявената мощност, ако колата ти е под нея и успява я храни, не го пипай.)

И не се съмнявам, че наистина имат проблеми.
Според мен SHARK си вземи, или за по-мощни онова на ATIKER, дето е копие на КМЕ-голд.

Иначе всеки изпарител може да се направи да работи прилично, въпросът е от кой път и от кое сваляне/разглобяване/качване на колата ще се уцели ремонтът.

Имаше едно време едни Волтран - копие на обикновено Ловато. Един колега се мъчи две години с такъв, брей не може да си настрои празния ход. Като ми го подари и отворих да видя от какво --> се оказа, че лостчето на мембраната за ниското налягане опира и не може да затваря добре. Ами ако се запили малко това лостче, или се отнеме материал под него, за да има ход -ИЛИ АКО се сложат читави гумички, а не тези от ремонтния комплект на меНтекс - дето са по-ниски и всъщност затова не може да затвори - щеше да стане и да работи - какво точно да не му работи от няколкото части вътре. Ама колегата два пъти му сменява мембраните и пак не става.

Те и меНтекс - колкото пъти съм си купил нещо тяхно, се убеждавам, че копират ремонтния комплект без никаква техническа мисъл. Явно са някакви кроячи и резачи, и горе долу почти са го докарали. А проблемите са им в някой много дребен и същевременно много важен детайл - който явно им убягва. И като ми каже газаджийката в кварталния магазин, че няма проблеми, а мембраните са им от италЯнски матрЯл - и ми идва да й обЯсним, че и от пича кожа да са мембраните /да нямат скъсване/ - все тая, като нещо друго обезателно ще е о*срано.
Примерно ей-сега сменявах мембрани на един колега, на един Hercules-C --> ами изчовъркали на струг глупаците някакво копие на оригиналното клапанче - 2 часа като някоя мома, дето си оправя маникюра го пилих с фина шкурка, за да му загладя повърхностите, върху които се очаква да се плъзга това клапанче. Това, като отидете при някой газаджия и му кажете да ви смени мембраните с такива от 18 лв. да не мислите, че ще си играе, или че ще може да си изплати занимавката.

А отделно, дето хич не е подходящо това "италЯнско" железо, дето са го използвали за матрЯл за клапанчето, защото много скоро ще почне да копае в месинговата тръба, в която се плъзга. Отделно гумичката в оригиналното клапанче е плътно набита и периферията й уплътнява добре към стената на клапанчето. В копието са наденали някаква гумичка, като външните й стени са грубо ударени с някаква ощърбена замба. Принципно се създават условия газът да заобиколи през външната стена на гумичката, да се шмугне под нея и да излезе през пирона, който е в средата на детайла /на гумичката/. И при ниска консумация (празен ход или ППХ) ще издува излишно налягането, понеже ще се трупа малко газ, но няма къде да отиде. Ето това последното с гумичката на клапанчето не го фикс-нах тогава, защото се замислих за този проблем малко по-късно - но може би на следващото сваляне/качване на изпарителя на колегата, ще му обърна внимание (всъщност може да се сваля клапанчето и без целия изпарител).

За сметка на това се прецаках да отворя водната камера и после се оказа, че тя добре си беше уплътнена с едни зигзагообразни "О" пръстени, които обикалят в канал около целия изпарител. Обаче наште инжилери са измислили "по-доброто решение" съобразно италянския матрял с който разполагат в наличност и съобразно технологичните си възможности ->
Понеже да поръчат отнякъде такъв голям О-пръстен ще им струва пари, а гумата им е жълти стотинки /нищо, че ви продават една мембрана за по 8 лв./ - изрязали са цяла мембрана, която да покрие водната камера и върху нея да се стегне ламариненият капак.

Да, ама капакът не е оребрен и едно е да го стегнеш върху О-пръстен, който е разположен в съответния канал - с малко усилие поддава и капакът си ляга плътно. Съвсем друго е да го стегнеш върху някоя дебела гума, че и малко повече да го стегнеш, за да натиска и в междувинтовото пространство - ламариненият капак на изпарителя при стягането с винтчета не може да обере гумата и се огъва на вълни (това последното му е най-малкият кусур - на рециклирания изпарител).

Освен това се дистанцира в повече един детайл, спрямо оригиналното си положение - детайлът през който влиза входящият течен газ. Детайлът който се завива през този капак и в който се движи онова кубче-клапанче - но имайте предвид, че там е курдисан и входящият клапан за газта - и после като го стегнете ще сочи на ебем-страна в друга посока, а не откъдето до преди това в колата е идвала тръбата за газта..

Изобщо не трябваше да отварям водната камера - както вече отбелязах по-горе.

Основният проблем на този точно изпарител беше в една твърда, полирана стоманена осичка, която се плъзга в един отвор и посредством нея мембраната натиска клапанчето. Първо, че беше олепнала с някаква гняс и едвам се движеше на ръка. Второ повърхността й беше започнала да се изтрива и вече на места да не е толкова гладка - изчистих я старателно, но не съм я чак полирал - нямах под ръка с какво, а беше редно да го направя (и ремонтът на изпарителя щеше да удари половин работен ден с всичките глупости).

А защо онези келеши не включат в рем-комплекта такава осичка? Тя е едно от важните неща, за да работи изпарителят коректно. Когато се изтрие и започне да заклинва, трябва да се смени. Но не е като да изрежеш с клещи едно парчо от някакъв железен тел и да го пуснеш в пликчето с боклуци за 18 лв. Всъщност им е доста над възможностите да изработят такава полирана и прецизна по размер стоманена осичка.

Мога да ви напиша и за копието им на Ланди, но предполагам, че още по средата на този текст сте разбрали защо газаджията не иска да ви ремонтира изпарителя с мембрани за 13-15-18 лв. И защо не иска дори да го отвори и да го почисти.

Последното можете вие да си го направите, при това ако действате съобразително и ако обърнете внимание на всеки детайл ще има голям шанс за успех. Нищо не губите, дори и ако не стане (- поне ще видите какво има вътре, как работи - само ползи ще има за вас, пък и ако се уцели ремонтът ще е супер.)

Но ако само го отвори газаджията, дори ако ви вземе някаква символична цена, 10-на лв. за почистване(примерно) и ако утре пак нещо не работи както трябва, вече ще трябва да ви го оправя за своя сметка - безплатно и в гаранция, а той няма как да си позволи да даде гаранция на нещо, което не се знае колко ще изкара.

Затова си има работи, които може да ви ги свърши майстор, а има и работи, които можете да си свършите единствено вие. :)

Последна промяна от dreadx на Вто 06 сеп 2016 20:47, променено общо 5 пъти.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 06 сеп 2016 20:43

Само не разбрах за какво му е да разпробива томасето,като колата му е 1.6 :wink
Дори и с турско томасето,захранва кола до 150-160 коня без проблем.
Мятай едно такова за 90 кинта,поне е с вграден клапан и е лесен за смяна на филтърчето.

kralev77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kralev77 » Съб 17 сеп 2016 13:34

Според мен най-добрият вариянт е едно ново томасетто аляска! За него има и много хубав оригинален ремонтен комплект, дори и филтърче и капак. http://avtogas.bg/membrani-za-izparitel ... nalni.html

Потребителски аватар
ivanovkbg

Re: Bora 1.6 AKL - Високо налягане в изпарителя и постоянно обръщане на бензин ГИ

Мнениеот ivanovkbg » Сря 28 сеп 2016 7:32

Така. Аз си смених изпарителя с нов, така или иначе.
Взех си стария и реших да го разглобя и да видя какво се случва вътре-никога до сега не съм отварял изпарител. След като го отворих, вътре изглеждаше така:
Изображение
Изображение

Както виждате доста си беше мръсен. Доразглобих го на съставните му части и всичко измих и подсуших старателно:
Изображение

След което го сглобих:
Изображение

Не знам дали е възможно заради боклуците събрани в него да ми е правил проблеми, няма как да го пробвам сега. Вие какво мислите, колеги?

Върни се в “Автогазови уредби”