Моят Пасат пък не хареса дизела на ОМВ, по-специално Спринт дизела, дето уж трябва да е върха на сладоледа. Вярно, че пробвах само веднъж, но се силно разочаровах и няма да повторя. Колата слабо, но все пак осезаемо загуби пъргавина, разходът се качи, спрямо този с лукойлско гориво, с което карам обикновено, с 0.3 - 0.4 л / 100 по БК извънградско (на един и същ 300 км. маршрут, при едни и същи условия, при един и същи маниер на шофиране). Може и да съм извадил лош късмет, но в ОМВ вече съм нещо като "персона нон-грата". Евентуално може само да си помпам гумите.
Дотук най-доволен съм от дизела на Ромпетрол. В сравнение с гориво на Лукойл, двигателят работи по-тихо, разходът е с до 0.3 л / 100 по БК по-малък, но разлика в пъргавината не съм усетил. Но и тук има едно "но". При зареждане с ромпетролски дизел в Бургас, колата се държи все едно е с нефтохимско гориво, а подобрението се забелязва, когато зареждам във вътрешността на страната (северна България), откъдето си правя извода, че бургаския Ромпетрол може би зарежда горива от Лукойл. Еко не съм пробвал, приятел - собственик на голяма транспортна фирма твърди, че тяхното гориво е най-добро.
За Шел не искам и да чуя - преди десетина години ми наляха в резервоара на опелчето заедно с 30-те литра гориво и доста вода. После се наложи Кадетчето да "изпие" 3-4 литра спирт за "дезинфекция". Двете отваряния на карбуратора за почистване бяха допълнителен "бонус". Пък и простотията, която направиха по това време с платената тоалетна на бензиностанцията на магистрала "Тракия" окончателно ме отврати от тях.