Четох,ползвах и търсачката, но не намерих отговори на въпросите, които ме вълнуват, затова пиша!
Пасата ми е 2003г., 1.9TDI,PD, моторAWX-131к.с.
Решил съм да си сменя антифриза, защото не е сменян от "нов", а и скоро сменях датчика за температурата и загубих малко(долях го с дестилирана вода).Конкретните ми въпроси са:
1.Какъв антифриз трябва да сипя - във сервиз VW казват "G12++",някои казват "G12+", други казват "G12".Каква е разликата и аз от кой трябва да сипя?
2.От къде трябва да го източа?
3.Колко литра събира ситемата - някой казва 6лт., друг 7лт.....?
Има ли някакви особености при източването и наливането (обезвъздушаване и т.н.)?
Благодаря на всички помогнали!

Смяна на антифриз, Б5,5, 1.9TDI. мотор AWX
Смяна на антифриз, Б5,5, 1.9TDI. мотор AWX
Последна промяна от gr_kanev на Сря 12 авг 2009 21:11, променено общо 1 път.
Причина: Не пиши (излишно) големи букви в заглавието !
Причина: Не пиши (излишно) големи букви в заглавието !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: СМЯНА НА АНТИФРИЗ, Б5,5, 1.9TDI. МОТОР AWX
И защо ще се вкарваш в приключение?
За този тип антифриз съм чел че е до края на екслоатационния ресурс на автомобила.По добре вземи проба на колко градуса замръзва това дето ти е в системата охладителна и ако удовлетворява карай си с него.
За този тип антифриз съм чел че е до края на екслоатационния ресурс на автомобила.По добре вземи проба на колко градуса замръзва това дето ти е в системата охладителна и ако удовлетворява карай си с него.
- theraven
- Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
- Двигател: SDI
- Контакти:
Не знам кой с колко плюса ти е казал, че е антифриза, аз си го купувам от официален сервиз G12 на 17 лева литъра. Това е. И по спомен събира малко под 6 литра мисля, че беше, зависо колко добре ще източиш стария.
- airjohn
- Автомобил: 2020 Skoda Karoq
- Двигател:
Аутодата рече: 6литра G12
За източване трябва да има кранче на радиатора долу.

Re: Смяна на антифриз, Б5,5, 1.9TDI. мотор AWX
Писах по-горе защо съм решил да сменям антифриза - ЗАЩОТО ПРИ СМЯНА НА ДАТЧИКА ИЗГУБИХ ОКОЛО 1 ЛИТЪР АНТИФРИЗ(някои казваха, че ще изтече 200-300 грама, други - 0,5-1 литър). Бях подготвен със съд и събрах около 1 литър, но изтече още около 1 литър. Долях го с дестилирана вода. Мерих го, сега е на -18 градуса. Не искам да му доливам концентрат(за да му коригирам температурата), защото е на почти 6 години.
Като чета различните дискусии, виждам че някои черпят информация от справочници, каталози, официални сайтове и т.н. Колегата, който е писал, че системата събира 6 лт. пише, че сигурно има кранче на радиатора, отдолу! Без да съм почнал да източвам гледах радиатора, но не видях никъде кранче!
МОЛЯ, АКО НЯКОЙ ЗНАЕ КОНКРЕТНО НА МОЯТ МОДЕЛ ОТ КЪДЕ ДА ИЗТОЧА АНТИФРИЗА - НЕКА ПИШЕ!
Като чета различните дискусии, виждам че някои черпят информация от справочници, каталози, официални сайтове и т.н. Колегата, който е писал, че системата събира 6 лт. пише, че сигурно има кранче на радиатора, отдолу! Без да съм почнал да източвам гледах радиатора, но не видях никъде кранче!
МОЛЯ, АКО НЯКОЙ ЗНАЕ КОНКРЕТНО НА МОЯТ МОДЕЛ ОТ КЪДЕ ДА ИЗТОЧА АНТИФРИЗА - НЕКА ПИШЕ!
Здравей,колега мен ме чака абсолютно същата процедура следващата седмица, смяна на температурен датчик и смяна на антифриз(за AVF мотор passat 5,5),така че ако някой наистина знае процедурата по смяната на антифриза ще съм безкрайно благодарен 

- BRUKLLIN
- Автомобил:
- Двигател:
Да повдигна старата тема!
Никои не е описал как най-лесно се сменя антифриза на дизелов AWX Б5.5!
Имам пробка на радиатора,но от малкия кръг как да източа течността без да свалям термостата?
Никои не е описал как най-лесно се сменя антифриза на дизелов AWX Б5.5!
Имам пробка на радиатора,но от малкия кръг как да източа течността без да свалям термостата?
- Пешо2004
- Автомобил: VW Passat Variant 5.5
- Двигател: AVF 2004
Кранчето което е на долния маркуч на радиатора ти е най-ниската точка от охладителната система.Отвърташ ,отваряш капачката на разширителния съд и чакаш.И да остане нещо в системата ще от порядъка на 200-300 милилитра не повече.Ако пък имаш условия и желание разбира се един маркуч с чешмяна вода и процедурата 1-2 пъти пълниш-празниш.После концентрат-дестилирана вода 50 на 50 и пей сърце.
- BRUKLLIN
- Автомобил:
- Двигател:
Пешо2004 написа:Кранчето което е на долния маркуч на радиатора ти е най-ниската точка от охладителната система.Отвърташ ,отваряш капачката на разширителния съд и чакаш.И да остане нещо в системата ще от порядъка на 200-300 милилитра не повече.Ако пък имаш условия и желание разбира се един маркуч с чешмяна вода и процедурата 1-2 пъти пълниш-празниш.После концентрат-дестилирана вода 50 на 50 и пей сърце.

Точно така го направих,с две-три промивки!
Но ако не е загрял двигателя и не е отворил термостата няма как само от пробката на радиатора да се източи цялата течност!
Върни се в “Дизелови агрегати”