Натягане Г-образния обтегач на пистовия ремък - Г3 1Z 96 г.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Trimontcium
Автомобил: А6
Двигател: AWT

Натягане Г-образния обтегач на пистовия ремък - Г3 1Z 96 г.

Мнениеот Trimontcium » Нед 22 апр 2012 23:54

Съжелявам не бързайте да ми се карате, но не намерих нищо в търсачката...

Писна ми да свири тоя ремък и докато работи колата го натиснах тоя обтегач и колата стана значително по-тиха.
На другия край на обтегача има шестограм, от там ли се натяга, и ако е от там, на къде се завива към блока или към радиатора?

Golf Mk3 (GT TDi) 1Z 96'

Потребителски аватар
ДАНЧО
Автомобил: Audi A4 B6
Двигател: AVB 2003

Re: Може ли да се натяга Г-образния обтегач на пистовия ремък!

Мнениеот ДАНЧО » Пон 23 апр 2012 7:00

С натягане нищо няма да се получи.Проблема ти е в металните втулки , който са на двата отвора на алуминиевото тяло,и по точно тази от към страната на ролката, другата вероятно е по добре.При мен беше изяден целия Г-образен болт и се наложи да сменя цялото алуминиево тяло.От морга го спазарих за 45 лв цялото тяло + бастуна + ролката.Сложихме го и заспа нямаше го дразнещото цвърчене.Колко ще изкара нямам идея , щото продадох колата но има тема в която се описва смяната на ролката на генератора с фрайлаифна но според мен си е доста скъпичко!Ето ти ЛИНК и от моята тема :beer

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Пон 23 апр 2012 8:31

Пробвайпърво да махнеш ремъка и да видиш дали са ти разбити втулките на Г-омразния болт, за втоя сигурност можеш да видиш в другата страна дали болтчето държащо Г-омразния болт е там или е паднало(при мен беше последното и всичко беше криво, нямаше съосие на шайбите и свиреше). И последно си сложи по къс рекъм за да обере хода на обтегача.

п.п. ето при мен как беше: http://grishitu.snimka.bg/automobiles/g ... olt.671972

Потребителски аватар
Trimontcium
Автомобил: А6
Двигател: AWT

Мнениеот Trimontcium » Пон 23 апр 2012 9:45

По-къс ремък ще значи?

Потребителски аватар
ДАНЧО

Мнениеот ДАНЧО » Пон 23 апр 2012 9:59

Това с по късия ремък и аз не го разбрах.Колега смени цялото тяло ,гледай по моргите,ударени 3-ки колкото искаш.Само гледай отзад към шестограма да е като твоя ,че моя като го взех беше обратен.Иначе самите втулки и бастуна чисто нови струват около 100-тина лева , но не е гаранция ,че алуминиевото тяло и то не е износено и става един филм....

Потребителски аватар
HeadshooteR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот HeadshooteR » Пон 23 апр 2012 11:52

Това с по-късия ремък е вярно . Аз го смених моя с малко по-къс (не помня с колко) и сега присвирва само първите 10 секунди и после спира. Вибрациите на обтегача са значително по-малко .

Последна промяна от HeadshooteR на Вто 24 апр 2012 9:18, променено общо 1 път.

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Re: Натягане Г-образния обтегач на пистовия ремък - Г3 1Z 96 г.

Мнениеот grishitu » Вто 24 апр 2012 8:11

По къс ремък ще значи????????????????? :shock
Ако сегашния ти размер на ремъка е 1234, по къс означава 1224 което означава че има разлика от 10 мм в дължината на ремъка.
Ако пружината на т.н. бастун е отпусната с по късия ремък ще се компенсира малко това отпускане.

"Само гледай отзад към шестограма да е като твоя ,че моя като го взех беше обратен" - - Какво представлява този шестограм, болтчето за затягане ли имаш в предвид или мястото където "бастуна" влиза в пружината? И какво ще рече обратен?

Потребителски аватар
ДАНЧО

Мнениеот ДАНЧО » Вто 24 апр 2012 8:29

grishitu написа:"Само гледай отзад към шестограма да е като твоя ,че моя като го взех беше обратен" - - Какво представлява този шестограм, болтчето за затягане ли имаш в предвид или мястото където "бастуна" влиза в пружината? И какво ще рече обратен?

Мястото където бастуна влиза в пружината.Незнайно защо при мен когато купих целия комплект заедно с алуминиевото тяло бастуна беше рязан и заваряван.Отзад където влиза в пружината всичко си беше наред, но ролката идваше много нагоре и нямаше как ремъка да мине от там.Понеже бях купил и друг бастун той си беше оригинален като моя но пък идваше много дебел и се наложи да се изпили на струг.Втулките не бяха метални а ми изглеждаха сякаш от полиуретан.По този начин при мен заспа.Затова мисля ,че не е нужно колегата да слага по къс ремък.

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Вто 24 апр 2012 19:00

И при мен свиреше.Оказа се разпънат пистов ремък - смених с нов със същия размер.

Потребителски аватар
GuLiVeR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GuLiVeR » Вто 24 апр 2012 19:57

колеги колеги ,не си купуваите тия алуминиеви боклуци ,тва е ташак истинският обтегач и качествен е черна желязна кутийка с яка желязна пружина вътре и това се сменя САМО, и всичко се оправя, на нея има оригинален каталожен номер,вярно малко по скъпо е но е истинско и забравяте за този проблем със години,после само ролката ще сменяте като се разхлопа

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Вто 24 апр 2012 20:31

Каквото й да правите ... без Фрайлауфна ролка на динамото няма да спрът ядовете. Има тема за това и то много страници .

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 24 апр 2012 21:02

ventotdi написа:Каквото й да правите ... без Фрайлауфна ролка на динамото няма да спрът ядовете. Има тема за това и то много страници .

+1 :да: Ял съм го същия.Какво ли не правих ..Накрая прочетох една тема за фрайлауфната ролка на алтернатора и си реших проблема :banana естествено се наложи да взема и запазена и здрава стойка със здрави втулки и обтегач от колега от форума. Видях отдавна темата на колегата , ама... не исках да досаждам с мнение за фрайлауфната ролка - да малко е скъпа наистина , ама е ефективна .

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Вто 24 апр 2012 21:53

не бих казал ,че е скъпа . По каталог за моето динамо BOSH 70 намерих чисто нова трисчотна ролка за 75 лева ;)

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Сря 25 апр 2012 14:53

При мен втулките в алуминиевото тяло не са железни, а от някаква пласмаса(в противен случай ще износят "бастуна"). Всичко е наред с тях, но при мен го нямаше онова болтче стопер отзад което държи "бастуна" в пружината и съответно той излиза и се измества ремъка, както е видно то снимките по горе. А не съм сигутен, че няма материал на пазара от който да се направят втулки вместо да се сменя цяло алуминиево тяло кеото не се знае колко ще изкара. Фраилауфната ролка за генератора за Поло 1.9 AEF с 90А генератор е 160лв. (или поне толкова ми взеха за нея без работата).

Потребителски аватар
ДАНЧО

Мнениеот ДАНЧО » Сря 25 апр 2012 15:05

grishitu написа:При мен втулките в алуминиевото тяло не са железни, а от някаква пласмаса(в противен случай ще износят "бастуна"). Всичко е наред с тях, но при мен го нямаше онова болтче стопер отзад което държи "бастуна" в пружината и съответно той излиза и се измества ремъка, както е видно то снимките по горе. А не съм сигутен, че няма материал на пазара от който да се направят втулки вместо да се сменя цяло алуминиево тяло кеото не се знае колко ще изкара. Фраилауфната ролка за генератора за Поло 1.9 AEF с 90А генератор е 160лв. (или поне толкова ми взеха за нея без работата).

Мда това е другия вариант , да се свали алуминиевото и по него да се направи втулка за болта.Да ама не всеки стругар се навива да прави такива неща.Много по лесно е да се вземе от морга все пак струва 50-тина лева със всичко.А вече можеш старото да си го правиш каквото си искаш.Поне ще си караш колата много време преди да ти се наложи пак да се бориш с досадното пищене,и ще си го имаш готово.И все пак ми е чудно как фраилауфната ролка оправя всичко,вибрации и пищене.Може ли някой да качи клип, как работи колата с такава ролка?

Върни се в “Дизелови агрегати”