Golf MK3 94г. 1Z - Тресе в диапазона 1400-1900 оборота

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
nikpolice
Автомобил: vw golf 3 - 1.9TDI
Двигател: 1Z

Golf MK3 94г. 1Z - Тресе в диапазона 1400-1900 оборота

Мнениеот nikpolice » Сря 10 сеп 2014 19:35

Здравейте! От 9 месеца карам Голф 3 1.9тди 90 к.с. От известно време имам следния проблем, при движение, независимо на коя скорост съм, в диапазона между 1400 до 1900 оборота се получава тресене подобно на това на бензиновите двигатели, когато им прекъсва токът. Усещането при шофиране е като да си в нещо като миксер, страшно е неприятно, направо ми се обръщат вътрешностите, затова напоследък я карам като бензинов автомобил, на ниска предавка и високи обороти. :icon_lol
Ходих на различни майстори и се наслушах на различни теории: помпа, електроника на помпата, дюзи, филтър, разбит колянов вал и др. излеяния. Преди два дни я закачиха за "пълна диагностика". Резултатите бяха идеални: без грешки, перфектна работа на помпата, и въобще идеални параметри във всичко измерено. И пак никакви идеи. На прибиране се наведох и натиснах педала на газта настрани докато се движех с около 1500 оборота на 4-та, и тресенето и придръпването изчезнаха. След това го пробвах на всяка скорост и при всякакви обороти и нямаше никакъв проблем, движи се плавно. Предполагам, че проблемът е някъде в педала, но идея нямам къде може да е и какво може да е. Това е проблема ми при движение.
На празен ход двигателят работи като "разпилена" бегачка, като създава усещане, че оборотите затихват и се увеличават :rolleyes при което двигателя се полюшква и клати цялата кола. Оборотите на оборотомера не трепват, а и по време на диагностиката, оборотите на дисплея на компютъра се промениха 4 или 5 пъти и то с разлика от 2 оборота. След известно време двигателят започва да работи гладко и без никакви проблеми, след което пак започва да се "клати", после пак се оправя и т.н. като няма връзка между времената на различната работа. Понякога въобще не изглажда работа.
Някакви идеи какво да търся, че не ми се иска да прилагам метода на проба-грешка, както ми предложи един майстор.
Автомобилът е обслужен изцяло, сменени са всички филтри "отново" преди месец и нищо.
Благодаря!! :love.vwclub

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Re: Golf MK3 94г. 1Z - Тресе в диапазона 1400-1900 оборота

Мнениеот toraborat » Чет 11 сеп 2014 3:32

Аз бих проверил вътрешните карета :beer

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Чет 11 сеп 2014 8:15

Голф 3 1Z 94 година, вероятността да има проблем с ел.блока е 90%, възможно е проблема да не е там, но специално в този случай принципа проба-грешка е най-доброто което може да се направи, това което описваш като празен ход също съвпада със симптомите. Опитно ухо може да каже дали е от ел. блока. Ако искаш да я чуя съм ти близо.

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Чет 11 сеп 2014 9:13

На скоростната кутия има датчик за скоростомера със букса. Свали буксата и направи едно кръгче, ако всичко е наред, имаш зацапване в електрониката на помпата. Почистването не е лесна работа, трябва да се направи от специалист или има голяма вероятност да ти прецака някой колата.

Успех! :th_up

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Чет 11 сеп 2014 9:50

Принципно се оправя с откачен датчик, когато има проблеми само в движение дори при изчистен ел. блок. Проблема не е в зацапването, а в стружките, които събира и влияят на дозирането на горивото. Не е лесна, но не е и трудна работата, най-важното е, че трябва да си го правил, ако ти е за пръв път риска е голям.

nikpolice
Автомобил: vw golf 3 - 1.9TDI

Мнениеот nikpolice » Чет 11 сеп 2014 18:02

[quote="idiotchooo"]На скоростната кутия има датчик за скоростомера със букса. Свали буксата и направи едно кръгче, ако всичко е наред, имаш зацапване в електрониката на помпата. Почистването не е лесна работа, трябва да се направи

Благодаря за съвета! А къде се намира този датчик?

Потребителски аватар
Dk4
Автомобил: Vw Golf mk3
Двигател: 1.9 TDI 1z 1994

Мнениеот Dk4 » Съб 20 сеп 2014 17:39

ГНП-то колега най-вероятно е от нето тва си им е болка на ТДИ-то карат по 300-400 000 и нова или втора ръка добре работеща това е решението :love.vwclub

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip

Мнениеот bobitur » Съб 20 сеп 2014 19:11

Не е проблема в механиката а в ел. блока на помпата. При 1з е детска болест при тди, със стружките.

bastet
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bastet » Пет 26 сеп 2014 17:16

Привет и от мен. Аз съм със същият проблем, колата ми е VW passat 94г. 1z. Отдавна съм чел за номера с датчика на скоростомера и днес реших да го разкача за проба и о чудо на 3та скорост , с 1000 оборота колата си върви без да трепне, а преди щяха да ми изпадат пломбите. Вярно,че сега нямам километраж (не показва с колко километра се движи и не отчита изминалите километри), но гадното тресене вече го няма и мисля така да си карам. Искам да споделя още,че колата ми е с жило и като развих таблото отзад на циферблата за скоростта и километрите има една пластмасова фунийка в която влиза жилото. Изкривих жилото така, че накрайника му да не може да влезе във фунията на таблото иначе трябва да се отваря самото табло.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Пет 26 сеп 2014 17:36

Към автора на темата.
Направо сваляй електронния блок на помпата за чистене и голфа ще залети. Минах го тоя филм. Сам си го чистих блока. В нета има и инфо и снимки как става работата и ако си сръчен в ръцете, не е проблем да се справиш. Ако имаш и вагком след това да си настроиш милиграмите си перфектен. :th_up Иначе кожодерите искат от 50 до 150 лева за тая дейност, зависи на какъв айдук ще попаднеш. Аз им казах да си гледат работата, разчетох се из форумите и се справих.
Ако имаш въпроси...пиши ми на лични да ти обясня как става :th_up

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Нед 28 сеп 2014 13:29

:th_up
Задължително инвестирай обаче в един VAG COM кабел, ще ти потрябва и за друго по колата.

Обаче ако не си "на ти", поне малко с механиката и електротехниката, или не си достатъчно сръчен, не се захващай. И още нещо, това не е електронен, а електрически блок. Няма нищо електронно вътре, ако не броим датчика за температура на горивото в помпата. Всичко друго е груба жица и финна механика.

Последна промяна от IvanMan на Нед 28 сеп 2014 15:28, променено общо 1 път.
Причина: Не е необходимо да цитираш предишното мнение! Използвай бутон "Нов отговор"!

Върни се в “Дизелови агрегати”