su6an написа: палиш, без да опъваш авансатор, с натиснат педал за газта. След запалване опъваш авансатор и отпускаш газта. Гарантирам ти много лесно и безпроблемно палене. Който иска повече да знае, да чете дебели книги!
Колега, не знам какви дебели книги четеш, но в тънката книга на VAG, наречена "Ръководство на потребителя" и касаеща дизелови мотори VW 1.6D, пише нещо друго, всъщност точно обратното на това, което твърдиш:

Тук е написано ясно, че преди да се завърти стартера, авансаторът трябва да е издърпан НАПЪЛНО, даже думичката "напълно" е с шрифт болд, за да се набива на очи и да не се забравя. Такива положения, като малко издърпан, или до средата, просто са ала-бала.
От моя продължителен опит с такива коли смея да твърдя, че при голям студ и неиздърпан авансатор паленето е значително по-трудно, ако изобщо запали. А за по-лесно палене в студа се препоръчва колата да е изключена от скорост и съединителят да е натиснат. И да, подаването на газ също помага!

Като позагрее мотора, се прибира обратно. При по-новите коли това става автоматично.
Понеже имах работа нямах време да се занимавам, викнах един приятел да ме издърпа до един майстор и я оставих като му обясних какви са проблемите... Отидох през деня да видя какво е станало и майстора каза, че взимало въздух от цедката на горивния филтър. Сложил нов горивен филтър който е без цедка и съединил маркуча за обратната нафта. Съединил го е като сложил метална медна тръбичка и е стегнал от 2-та края скобите. Гледах като бях при него, докъто работи колата не минаваха мехурчета през тръбичката (преди тази процедура си минаваха и то доста). Ей сега я оставих за 4 часа без да я карам и пак зорно палене
Остана да проверя сондата в резервоара, а през това време да ми кажете да си взема някакъв клапан който да не позволява да се връща нафтата (възвратен клапан ли как му се викаше) и къде да го сложа - на входящата нафта на обратната нафта или да взема направо 2 за входяща и изходяща. Също къде да ги слагам - между резервоара и филтъра или филтъра и ГНП-то.