Алтернатора ми презарежда. Б5 ATJ.Решено.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Re: Алтернатора ми презарежда. Б5 ATJ

Мнениеот red.devilll » Чет 09 авг 2012 12:28

Espero написа:Значи стигне ли се до колектори и ротори няма да го правя.Как да позная дали е ротор или статор?

АЗ моя колектор го смених като сменях лагерита на алтернатора.Колектора е на скромната сума от 4 лв и мисля,че ако има износване е по-добре да се смени като се свали алтернатора за да не се правят двойни работи

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Чет 09 авг 2012 12:53

Да, ама за да смениш колектора, трябва да свалиш алтернатора и да го разглобиш целия, демек да отидеш на майстор и да дадеш 40лв за труд, а релето можеш сам да си го смениш - държи се на 2 болта, без да сваляш алтернатора. Ако сменяш лагери - да, при леко износен колектор, се сменя, ама за едно реле...

Потребителски аватар
Espero
Автомобил: Passat B4 1.9TDI
Двигател: 1Z

Мнениеот Espero » Чет 09 авг 2012 13:12

Ха сега ново 20 .В момента колата е студена и при замерване показва нормални стойности.14.20 без консуматори и 13.80 на фарове.Мисля да я разходя да позагрее и пак ще замерване.Релето не е 15 а 40лв.Не че е кой знае каква разлика.
След 1 часови разходки се побърка съвсем.Сега без консуматори показва 13.70 а с фарове 13.50 В.Дали изобщо проблема е в алтернатора?

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 09 авг 2012 14:47

Аз имам подобен проблем само, че при мен като загрее повече пада на 12,7V та в събота ще го свалям и ще видим.

Моя е 120А Бош.

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Чет 09 авг 2012 14:52

vanesto написа:Да, ама за да смениш колектора, трябва да свалиш алтернатора и да го разглобиш целия, демек да отидеш на майстор и да дадеш 40лв за труд, а релето можеш сам да си го смениш - държи се на 2 болта, без да сваляш алтернатора. Ако сменяш лагери - да, при леко износен колектор, се сменя, ама за едно реле...

а ти как реши,че е релето без да си видял алтернатора изобщо?А ако колегата смени релето и излезе нещо друго ще му покриеш ли разходите като си толкова сигурен в това,което пишеш?За тази работа си има майстори утива се ,проверява се какво е и се отсранява проблема.А сега като зарежда по-малко от колкото трябва какво е четки ли?

Потребителски аватар
Espero

Мнениеот Espero » Чет 09 авг 2012 15:18

Чакай малко.Аз питам колегите за мнения,което не значи че ще правя на 100% това което се пише. :lol: .Естествено че аз си решавам какво и как да правя. :Mr Green Fun .Пийте по една :beer и да няма караници.Сменям реле-регулатора.Всичко останало изглежда добре.Пък ще видим. eusa

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Чет 09 авг 2012 15:19

А ти какво предлагаш да смени - колектора ли? Неизправно реле може да води не само до презареждане, а и до колебания надолу и нагоре, както е в случая. Затова се сваля релето и се закача на специален стенд, държи се известно време под товар и без товар и се наблюдава как поддържа напрежението. Има го този стенд тук във Варна в магазина на Франсизкуп, има го и в София. Тази процедура ще му излезе съвсем безплатно на колегата,ако си го свали сам, така че няма да се наложи да му възстановявам парите :lol:
Р.S. Работил съм в този магазин, не искам да му правя реклама, и съм мерил хиляди релета на този стенд, така че колега вярвам повече на него, отколкото на някой пишман майстор, на принципа проба-грешка.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Чет 09 авг 2012 15:22

red.devilll написа:... и излезе нещо друго ще му покриеш ли разходите ...

Колега, това е форум където сме се събрали нормални хора , не гадатели, нито пък е застрахователна агенция да покрива разходи. За мен също е релето, но ако колата беше до мен щях да направя куп измервания за да се убедя, а най-малкото - един хубав оглед за начало. Така че твоето беше излишно.

Да не говорим ти какви съвети даваш -
red.devilll написа:....
АЗ моя колектор го смених като сменях лагерита на алтернатора.Колектора е на скромната сума от 4 лв и мисля,че ако има износване е по-добре да се смени ...

То ако на всяка смяна на реле или лагер се сменя и колектора, на всяка втора смяна на колектора ще сменяш и ротора. Как се сменя колектор, как се вади стария и как се запоява нов така че намотката да остане "жива" и колко време ще работи генератора след това, дали няма да има нужда роторът и да се балансира са все "елементарни" на глед неща.

ПП Колегите са ме изпреварили.

ПП2 Пък който е пич - ходи на майстор, а пък аз колко майстори съм виждал :horror: . Имаше една приказка: "Като зная аз какъв инженер съм, какво се чудя на лекаря ..." или нещо подобно mhihi .

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Чет 09 авг 2012 16:54

Чом така "танцува" напрежението на колега, според мен първата проверка трябва да започне от релето, а едва след това статор, ротор, колекторни пръстени, лоши ел.връзки и т.н.
Както каза друг колега, нищо чудно и мултицета да прави магии. Изобщо по-вече трябва да се мисли. Практиката е показала, че по-голямата част от проблемите имат просто решение, както се казва простите неща са гениални...

Потребителски аватар
Espero

Мнениеот Espero » Чет 09 авг 2012 17:36

Ади без караници де.Та значи смених реле-регулатора.за сега е както трябва.Ще скокна на дна разходка да загрее и пак ще мерим. :applause:

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Чет 09 авг 2012 17:44

milmar написа: Имаше една приказка: "Като зная аз какъв инженер съм, какво се чудя на лекаря ..." или нещо подобно mhihi .

Май беше - като зная аз какъв инженер съм, как да отида на лекар. :lol:
batVenci написа:Чом така "танцува" напрежението на колега, според мен първата проверка трябва да започне от релето, а едва след това статор, ротор, колекторни пръстени, лоши ел.връзки и т.н.

Не забравяйте и диодният блок, след проверката на релето! Всеки диод се мери дали е избил, поотделно с мултицет.

Потребителски аватар
Espero

Мнениеот Espero » Чет 09 авг 2012 17:54

Ааааааааа идиотите ги мерихме .Наред са. :Mr Green Fun

Ииииии като закова на 14.33 и няма начин да го променя mhihi .На фарове 14.00В и не мърда :Mr Green Fun .Утре пак ще се мери за да затвърдим замерките. :applause: .....
.........Благодаря на всички....и да пиим по :beer ....макар и само виртуално...На сбирките ще е на живо.... heavy metal zork ....приятна прохладна вечер на всички...

След 2 дена каране няма промяна. :beer .

Последна промяна от Espero на Пет 10 авг 2012 20:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vanesto

Мнениеот vanesto » Чет 09 авг 2012 19:33

:beer

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Алтернатора ми презарежда. Б5 ATJ.Решено.

Мнениеот radi_nrj » Съб 11 авг 2012 21:09

Днес и аз смених регулатора и при мен проблема се реши.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Re: Алтернатора ми презарежда. Б5 ATJ.Решено.

Мнениеот milmar » Съб 11 авг 2012 22:32

Имайте предвид, че всеки регулатор си "живее собствен живот". Има различна настройка на регулиране, има различна степен на температурна флуктоация на напрежението. Обикновенно е изграден на изключително проста електронна схема с 2-3 транзистора, резистори и ценер, далеч е от някакви изисквания за точност и стабилност. Едно време (като бях с Голф-оцита) се бях заиграл , бях подбрал от 3-4 екземпляра :D един летен модел - 13.9V, един зимен - 14.6V, а после бях тунинговал доста един за баш зимен вариант, бях му извел проводник за обратна връзка :D . Като "закача" тази жичка на клемата на акумулатора- няма значение дебелина на проводника от генератор до акумулатор, нито пък разни контактни съпротивления. Генератора вдига напрежение колкото е необходимо, така че на акумулатора да е 14.4V mhihi .

Върни се в “Дизелови агрегати”