Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
bkunev
Автомобил:
Двигател:

Re: Бензинът като "добавка" в дизеловото гориво .

Мнениеот bkunev » Пет 09 ное 2012 21:35

3 -4 литра бензин преди да налееш резервоара до ръба не биха сбъркали работата, биха я подобрили само :beer :beer

loshiqa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот loshiqa » Пет 09 ное 2012 22:29

110afn написа:Е добре де, какво е замръзнала нафта, никога не съм виждал, честно. За буца лед ли става въпрос?
Виждал съм гъста глеч, каша и то не целия резервоар. Това винаги седи отгоре. Карам винаги с повече нафта. Щом е запалила колата почва да се грее горивото. При ПД трябва да знаеш колко много нафта отива в главата и колко много се връща топла. Специално миналата зима доста под минус 20 беше при нас. 90 коньовия ми Пасат и той не се е чудил дали да пали.

Колега повярвай на мен никога не ми се беше случвало, но просто никога незнаеш какво ще сипеш от бензиностанцията до миналата зима даже несъм си и помислял да слагам бенз изкарал съм две зими с голфа на студове и т.н и проблеми е нямало до миналата и размразяването беше голямо такова нещо ... след добавянето на бенз следващите дни си палеше все едно навънка е 30 градуса лятото :beer

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Пет 09 ное 2012 23:04

Колега, слагал съм мах 10% бензин в нафтата на Мерцедес 123 никакви проблеми, първо сипи бензина и после нафтата да се умешат добре. По принцип зимната нафта трябза да е за -30, само по принцип, всички гледат да печелят и не слагат добавките. Успех!

tdi_20yare
Автомобил: audi a3
Двигател: asz+brezel

Мнениеот tdi_20yare » Съб 10 ное 2012 0:43

loshiqa написа:
110afn написа:Е добре де, какво е замръзнала нафта, никога не съм виждал, честно. За буца лед ли става въпрос?
Виждал съм гъста глеч, каша и то не целия резервоар. Това винаги седи отгоре. Карам винаги с повече нафта. Щом е запалила колата почва да се грее горивото. При ПД трябва да знаеш колко много нафта отива в главата и колко много се връща топла. Специално миналата зима доста под минус 20 беше при нас. 90 коньовия ми Пасат и той не се е чудил дали да пали.

Колега повярвай на мен никога не ми се беше случвало, но просто никога незнаеш какво ще сипеш от бензиностанцията до миналата зима даже несъм си и помислял да слагам бенз изкарал съм две зими с голфа на студове и т.н и проблеми е нямало до миналата и размразяването беше голямо такова нещо ... след добавянето на бенз следващите дни си палеше все едно навънка е 30 градуса лятото :beer

Аз пък изкарах цялата зима на същите студове с обикновенна нафта от Шела,и не е замръзвала,и пак палеше нормално...

Потребителски аватар
nebeto
Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
Двигател: AFN 1996

Мнениеот nebeto » Съб 10 ное 2012 2:48

tdi_20yare написа:Аз пък изкарах цялата зима на същите студове с обикновенна нафта от Шела,и не е замръзвала,и пак палеше нормално...

във варна климата е доста по човешки от останалите месна в БГ,то трябва да се има впредвид.

някой по-горе питаше как ставало да ти замръзне нафтата-не става на бучки лед като за уиски,а се сгъстява става като боза и неможе да преминава през филтъра.

Потребителски аватар
pepi_iliev
Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 2000
Двигател: AGR

Мнениеот pepi_iliev » Съб 10 ное 2012 8:09

Аз миналата зима на -12 си палих без проблеми, без добавки. Е, за -22 вече бях сложил добавка, че не ми се рискуваше. :lol:

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 10 ное 2012 12:30

Искам да опиша случаи, в които аз съм слагал бензин ,зимно време . Автомобилите бяха първия ми Голф с AAZ мотор,Транзит с чист дизел DI мотор 69 к.с. . Тогава не знаех,че "може" да се добавя в определено съотношение, бензина не допускал замръзване на парафините,"оказвал" почистващ ефект , колата палела "по-лесно" , повече вървяла и т.н. . Количествата бензин които са били добавяни бяха от порядъка 10 до 15 на 100 дизел (някъде там).
Когато го сипах (бензина) за първи път "профилактично" на Голфето ( 2001-02-та г ) заради предстоящите студове които се очакваха , си мислех ,че едва ли не с колата няма да имам проблеми, вече бях сменил маслото с по-тънко, нови свещи и т.н., ама никакъв проблем с паленето в студа сутрин рано. Сутринта- кучешки студ , колата "запали" след триста зора :shock и работеше все едно всеки момент ще се разпадне- така около 10-15 сек , със свито сърце го слушах и се чудех от какво е ?! Изключвах бензина като вариант, че нали той се добавя в дизела за по-добра работа :!: През деня нямах проблеми вече , на следващата сутрин беше доста по-меко времето и пак нямаше никакви проблеми ( поне не усетих нещо по-така) Наложи ми се да изляза до Търново , колата вървеше , но с "нежелание" :cry: хем е студено , а знаем ,че в студа дизела е по-пъргав. Изгорих "сместа", сложиш чиста нафта - колата се "отпуши" на дълго :banana ясно , викам си , предния път са ме прее..ли с нафтата . Мина се няколко дни заредих пак дизел ,но сложиш и пак бензин 5 кила на 30 нафта ( студен фронт се очакваше). На другата сутрин-студ и пак проблем, колата не запали леко и работи студена зле. Него ден се наложи да ползвам и буса си Транзит - запалих го лесно ( беше в гаража ми) отидох и заредих дизел почти до горе смесен с 7 или 8 л бензин ( не се сещам вече колко :oops: ) Колата щеше да "нощува" навън и се очакваше да е студено . На сутринта - няма палене !!Прикюфка и угасва , хеле най-сетне запали с "чалъми" . Него ден имах преход около 760-770 .Колата беше доста натоварена и не ми остана впечатление за "подобрение" във вървежа .Наложи се да заредя пак- нареждам се и на "бензина" ( беше на Петрол и кол. бяха отделно) , щото на другата сутрин пак бях на път. И в този момент виждам един стар мой приятел - шофьор на камион.Попита ме какво правя на тая колонка mhihi Ами добавям бензин . Взе той "пистолета" от ръката ми и каза да не го правя и да се видим на :drinking: в тях .
Нея вечер той ми каза някои неща за бензина в дизела. Преди се е добавяло бензин ( и то когато е нямало "подръка" газ) , но тогава горивата са били нискооктанови ( или поне се е слагал нискооктановия) и "мазни" (тетраетилолово) колите го понасяли сравнително добре . Но сега са безоловни ( сухи) и с висок октан ( т.е. устойчиви на самозапалване) Останах замислен и спрях да добавям бензин в дизела от нея вечер.Зимна нафта ,добавях газ ( после и добавките когато излезе "модата" им) И повече проблем с паленето на колите си не съм има и в големи студове.
Единствения плюс който видях от добавянето на бензина се оказа ефекта му да "държи" течна нафтата, за другото ..не видях полза .
:oops: малко дълго стана писането :oops:

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 10 ное 2012 12:42

smash22 написа:Значи аз на АФН-а мога да сипвам ,по колко горе-долу да капвам бенз на литър нафта ? :beer

Потребителски аватар
calidad
Автомобил: Golf 4
Двигател: 2.0 AZH 4motion
Контакти:

Мнениеот calidad » Съб 10 ное 2012 14:19

Замръзналата нафта става на "боза" :) Губи си течното състояние :)
Ако вземете и напълните шише и го сложите във фризер, заредено от която и да е бензиностанция в България, едва ли някое от тях при -20 ще е по стандарт. Аз съм бъркал на опел 1,7 астра дизел да налея 5-6 литра бензин и нямаше никакъв проблем.

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Съб 10 ное 2012 19:54

Мисля, че е заблуда добавянето на оловен тетраетил преди години, че е за смазване някакво.Просто технологията на производство е предоставяла бенз. дето е детонирал по - лесно самозапалвал се е при нищожните! в сравнение с дизелов автомобил степени на сгъстяване!!, та ето този некачествен бензин са го кръщавали с оловен тетра етил за да детонира по - малко.Когато се кара на пропан бутан или на метан от де иде смазването?
Моята пропорция при това само миналата зима бе 2 л. бенз. на пълен резервояр нафта.
Трябва да се отчита и факта къде нощува автомобила.Едно е да е в гараж, както бях предишните зими и друго миналата когато автомобила ми беше под открито небе.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Съб 10 ное 2012 21:47

Колеги...занимавате се с глупости....От 2 години вече го карам моя пасат AFN 110 1998г. Никога не съм му слагал каквито и да е добавки, камо ли пък някакви безини, газ за горене и разни други измишльотини. Зареждам си чиста нафта, от една бензиностанция за която казват че нафтата е с румънски произход и нито ми е замръзвала, нито ми е правила някакъв проблем горивото. Палила е колата винаги от раз и в студ и в пек. Така че замислете се малко и си сипвайте само това, каквото е предписано за вашия автомобил. :012: :012: :012:

Потребителски аватар
blagi1972
Автомобил: GOLF 4
Двигател: ALH

Мнениеот blagi1972 » Съб 10 ное 2012 22:13

И аз така само че сипвам от лукойл и никога не ми е замръзвала нафтата :да:

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Нед 11 ное 2012 3:31

Аз никога не съм слагал бензин в нафтата, но съм чел в книжки на коли за добавяне на Petrol в различни съотношения в зависимост от температурите като е стигало до 30% при температури под -25 градуса. Случвало се е да сложа газ, а и от дизел-майстори ходили на специализация в Германия знам, че единствено газ може да се слага и НИКАКЪВ БЕНЗИН. Чувал съм от таксиджии, че слагат по малко бензин, но това за което пише в книжките на колите е газ /керосин/ не е бензин. На доста от добавките против замръзване основната съставка е точно газ! В Русия автобусите от градския транспорт при -30 - 40 градуса от горивото по-малко от 50 % е нафта, но никакъв бензин! Факт е, дизеловия двигател е всеяден и може да гори различни смеси съдържащи включително и бензин, но никак не е полезен особено за мазането на горивната уредба, помага за течливостта, но за горенето няма особен ефект.

Потребителски аватар
dnn
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dnn » Нед 11 ное 2012 9:04

колеги на едно чероки 2,5 дизел 96г.
кара се само на олио сега, като се захладня му слагат 1литър бензин на 10литра олио
колата пали и върви все едно е на нафта
като се добави бензин в олиото става по рядко не стои така гъсто

Потребителски аватар
smash22
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smash22 » Нед 11 ное 2012 17:54

drago_tr написа:Колеги...занимавате се с глупости....От 2 години вече го карам моя пасат AFN 110 1998г. Никога не съм му слагал каквито и да е добавки, камо ли пък някакви безини, газ за горене и разни други измишльотини. Зареждам си чиста нафта, от една бензиностанция за която казват че нафтата е с румънски произход и нито ми е замръзвала, нито ми е правила някакъв проблем горивото. Палила е колата винаги от раз и в студ и в пек. Така че замислете се малко и си сипвайте само това, каквото е предписано за вашия автомобил. :012: :012: :012:

Е да ама в моя град има 2 бензиностанции ,които и двете са шит и от тях нафтата става на скреж в студа,та за това мисля на 10л. нафта един литър бензин и 100 грама двутактово масло като отделни имам и добавка кастрол ТДА ...Познати казват че нафтата да речем в Германия няма нищо общо с тази тука и точно за това се налага да я кръщаваме :beer

Върни се в “Дизелови агрегати”