Вибрации в обтегача на пистовият ремък

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
BRUKLLIN
Автомобил:
Двигател:

Re: Вибрации в обтегача на пистовият ремък

Мнениеот BRUKLLIN » Сря 28 сеп 2011 20:37

Писано е много потърси!
Шайбата на алтернатора е така наречения фрайлайф.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Сря 28 сеп 2011 20:38

diko_1980 написа:Здравей колега,на кое се вика фрайлаф

Колега прочети цялата тема и ще разбереш всичко за фрайлайфа :wink:

K
Автомобил: Passat B6
Двигател: DSG 4x4 CBBB

Мнениеот K » Пет 30 сеп 2011 16:18

Така, след въпросната смяна на шайбата, имам чувството, че колата работи една идея по-спокойно. Няма ги старите вибрации, които ме дразнеха в купето.
:beer

Потребителски аватар
RadoShopa
Автомобил: Vw Passat
Двигател: 1.9 TDI AVF 2003
Контакти:

Мнениеот RadoShopa » Съб 01 окт 2011 18:36

K написа:Така, след въпросната смяна на шайбата, имам чувството, че колата работи една идея по-спокойно. Няма ги старите вибрации, които ме дразнеха в купето.
:beer

Абе важна стъпка си е смяната на тая ролка.....и аз го усетих :!: Спомена за вибрации......след синхронизация на валовете (ако не е направено вече) може би още ще намалеят.....и това усетих :wink:

K

Мнениеот K » Съб 01 окт 2011 23:41

Правена е синхронизация.
Не знам какво стана, но като сложих след ремонта декоративния капак на двг и се почна едно хлопане оттам. Самите гайки не могат да затегнат до края и от работата на двг капака вибрира и се чува зверски. Как да е, побългарих го малко и се ядва в момента. mhihi

Потребителски аватар
SCALE
Автомобил: Seat Leon TDI 110 hp
Двигател: AHF 2000

Мнениеот SCALE » Нед 02 окт 2011 10:03

Този капак има 3 тампона чрез които се захваща за мотора , няма директен допир на мотора , гайките и капака. Ако нямаш тампоните - оттам гайките не им стига резбата да затегнат , капака е хлабав и тропа . Моя съм го оставил в мазето , да си гледам мотора и да го чувам по добре как работи.

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Пет 07 окт 2011 1:12

http://www.youtube.com/watch?v=4EXYP1Cm ... re=related

Като гледам има два вида как да ги различавам като си го купя.

Потребителски аватар
van4ote
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ote » Пет 07 окт 2011 21:05

на тези които не са с фрайлауфни ролки на алтернатора са с демпферни ремъчни шайби на коляновия вал и те като се разбият започва да подскача така ремъка :beer

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Нед 09 окт 2011 12:28

samo ra4na na zavoite написа:Вече и аз мога да се похваля с монтирана нова врайлайфна ролка на алтернатора (старата си беше обикновена), и о чудо за пръв път чух нормалния звук на двигателя при тихи обороти love.vw :yahoo: .Обтяжната ролка почти не помръдва ,а преди играеше 1,5-2 сантиметра :shock .
На всички колеги които си мислят ,колата и неможе да се оправи и обтегача така си играе нека да си сменят ролката на алтернатора и да споделят за крайния резултат love.vwcluborg .

Тази ролка която купих от евро 07 (магнет марели 87лв) за има няма 1000км и започна да издава странни звуци :banghead: :banghead: :banghead: .
Кажете някоя качествена марка на нормана цена.

K

Мнениеот K » Нед 09 окт 2011 12:54

Сложих на INA от Аудо плюс. Цената беше в този диапазон.

Потребителски аватар
rumenski
Автомобил: 2002 Passat B5.5
Двигател: 1.8T 170hp AWM

Мнениеот rumenski » Сря 19 окт 2011 9:18

Живо здраво колеги.
Искам да попитам как така точно "фрайлайф". Това на немски ли звучи така, понеже много време ми отне докато все пак я открих тази част по онлайн магазините. Пиша и намирам чушки с думата - "фрайлайф", докато най-накрая установих, че на en е freewheel - "фрии уийл". както и да е, това е само като малко уточнение , за да се уверя, че съм разбрал правилно нещата или не съм.

Сега по-конкретния ми въпрос е този:
Свири някой от ремъците. Пасатора е 2002ра (Б5.5)с AWM мотор - 1,8Т. Колата е седанка и към този момент е на 158000км реални - 2ри собственик съм й и съм я купувал от Канада. Има си всички сервизни книжки и печати в нея за смяна на масло, антифриз, гуми и прочее. Като я купувах ходих в дилъра, от който първия пич я беше купил, да питам кога са й сменяли ангренажа и водната помпа ми казаха, че на 115 000км. Сменили са всичко: паразитни ролки, обтегач, ремък, помпа и т.н. Тази информация я давам само, за да уточня и да избегна евентуални съмнения при опити за конкретизиране на проблема. (Колата е вносна от Германия в Канада - също 100% проверено. Не е мексиканка). Само да уточня, че като гледах ремъците, всичките бяха "пистови" - с канали. Алтернатора е Бош, не знам дали е 90 или 120А, но НЕ е с инерционна шайба - най-обикновенна гайка си има навита за оста на алтернатора. Свиренето е само като е студена и при подаване на газ. Работата е там, че това свирене прогресира. Преди 2000км се чуваше много рядко при потегляне. После започна да се чува по-често и по-често, но само за секунди след като потегля. Сега се чува много стабилно и трябва да я изфорсирам бая сериозно, за да спре да свири. После като изфорсирам и спре да свири, повече не се появява този проблем. Също така след като загрее двигателя, свирене няма никакво. Без значение дали ще я изгася, запаля и потегля - няма свирене. Само при студен мотор се чува. Моля за съвети.

Още желая да помоля ако някой притежава този мотор да сподели малко опит с него. Търсих за AWM ама има само една тема за съпоставимост при напасването в коша м/у този и още някакъв мотор, ама забравих какъв. Тоест, всякаква информация ще е много полезна. Благодаря.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Сря 19 окт 2011 10:06

SCALE написа:Този капак има 3 тампона чрез които се захваща за мотора , няма директен допир на мотора , гайките и капака. Ако нямаш тампоните - оттам гайките не им стига резбата да затегнат , капака е хлабав и тропа . Моя съм го оставил в мазето , да си гледам мотора и да го чувам по добре как работи.

Моят капак е с два тампона, скъсах единия при развиване. Оригиналните бяха над 10лв., в Ауто+ взех 2 неоригинални за 4лв.
А за да не сменяте скъпия оптегач по 2 пъти като мен, сменяйте навреме инерционната шайба на алтернатора.

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Съб 10 дек 2011 14:15

От днеска съм със сменени обтегач, ролка, прът и втулки.Резултата е че пак скърца, тоест почти нулев.Говорих със майстора който ми го сменя и ми каза да сложа фрайлайфна ролка на динамото, и така и ще направя.Да се надявам тогава да спре дразнещото скърцане сутрин.

Потребителски аватар
rumenski
Автомобил: 2002 Passat B5.5
Двигател: 1.8T 170hp AWM

Мнениеот rumenski » Пон 12 дек 2011 0:16

От днеска съм със сменени обтегач, ролка, прът и втулки.Резултата е че пак скърца, тоест почти нулев.Говорих със майстора който ми го сменя и ми каза да сложа фрайлайфна ролка на динамото, и така и ще направя.Да се надявам тогава да спре дразнещото скърцане сутрин.

Аз писах веднъж преди доста време по темата (мнението ми даже си стои 2 мнения над твоето)и никой не ми отговори. После попрочетох още малко, питах един приятел, който си има негов сервиз и той като погледна ремъка и ми каза, че бил износен - да съм го сменял. Смених го ремъка и евала - заспа си работата. Никакво шумене, никакво бръмчене, никакво свирене. Таа, ако не си сменявал ремък скоро, пробвай първо от там.

ПС: Аз също нямам фрайлайфна ролка на динамото и нямам никакво свирене.

Успех.

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Пон 12 дек 2011 0:31

Преди около половин година е сменян ремъка.Тоест около 15 000 км.

Върни се в “Дизелови агрегати”