С какво масло карате дизелите си?
-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
Re: С какво масло карате дизелите си?
Не че неможе може. Но колегата имав предвид ,че от една и съща марка масло копувано в различен период като го е смесил не са станали един цвят. Едното е стояло по светло от другото. Може да е налетял на дръвче. Всичко е възможно
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Постоянно се говори за такива неща "несмесване" "пресичане" и други подобни,но все ми се иска да го видя на живо това дето като разбъркаш две моторни масла независимо от марка и вискозитет и те да не образуват еднородна смес 

- RusH_DeMoN
- Автомобил: Vw Golf IV
- Двигател: AHF
brofkin написа:От 4 години имам голф 4 AJM двигател, 116 к.с. При първото обслужване сложих FUCHS 5w40. След това съм слагал Pentosin, Castrol и Liqui Moly отговарящи на 505.01 и работеше добре. Преди няколко дни сложих отново Fuchs , дали си внушавам или не, колата не е работила толкова тихо и добре от първия път, когато й налях Fuchs.
Най-недоволен бях от Liqui Moly - за 10000 км изгори около 2л. С Castrol и Pentosin гореше около 800 - 1000 мл на 10000 км, което е в рамките на нормалното впредвид течовете от капака на клапаните.
След сменено масло преди 1500 км и сменен капак на клапаните маслото си стои почти на Max, както го наляхме.
Не мога да гарантирам произхода на маслата , но това са моите впечатления и за момента ще се ориентирам само към Fuchs.
С две ръце за Fuchs , при Кастрола поне при мен АФН-а и Ахф-а го бараха .. но с това няма такива наблюдения :

- kn9453
- Автомобил:
- Двигател: AHF 99
novatora написа:Не че неможе може. Но колегата имав предвид ,че от една и съща марка масло копувано в различен период като го е смесил не са станали един цвят. Едното е стояло по светло от другото. Може да е налетял на дръвче. Всичко е възможно
Някой който истински се интересува от автомобили, а не от МАРКЕТИНГ чете!!!

-
- Контакти:
Ползвал съм фуск много добро масло е. Никакви проблеми в жегите. Сега съм с мотул специфик 505.01 и е в процес на тестване. Засега е добре даже мисля че мотора ми работи по-тихо. Взех го от проспиид официалния вносител. На други гаражи нямом вяра въпреки разлика от 35 лв на туба 5литра.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Stivi написа:Постоянно се говори за такива неща "несмесване" "пресичане" и други подобни,но все ми се иска да го видя на живо това дето като разбъркаш две моторни масла независимо от марка и вискозитет и те да не образуват еднородна смес
по принцип могат но донякъде им се обезличават добавките. мотора ти няма да има проблем но ако го правиш постоянно ще има. защото качеството на маслото ще свършва по бързо. особено е вредно да се смесват различни масла за ск. кутия. най-добре е да се продължава с едно (оригиналното) защото там натоварване и последици може да са най-големи. най добре е ако си доволен от едно, продължавай с него защото няма пречки двигателя да работи на пълни обороти със съответното мазане при зададени темп. и т.н каквито са предписанията на съответното масло.
- ka4o_pi4a
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ASV 2002
Какво мислите за Repsol Elite Evolution 5W40 ? Към него съм се ориентирал за следващата смяна.
http://www.repsoloil.com.my/products/passenger-car-oil/repsol-elite-evolution-5w40/
http://www.repsoloil.com.my/products/passenger-car-oil/repsol-elite-evolution-5w40/
- 7 speed DSG
- Автомобил:
- Двигател:
Repsol Elite Evolution 5W40 Quality Levels
Oтносно качествата на дадено масло, човек може да се ориентира най-лесно, като потърси одобренията на Мерцедес !
В конкретният случай MB 229.31, а следва да се търси 229.51, естествено в комбинация с VW нормите.
EVO 5W40 (SM) IMPORTED
API SM/CF
ACEA A3/B4-04,C3
MB 229.31
BMW LongLife-04
VW 502.00/505.00/505.01
PORSCHE A 40
RN0700,RN0710
FORD WSS-M2C917A
Oтносно качествата на дадено масло, човек може да се ориентира най-лесно, като потърси одобренията на Мерцедес !
В конкретният случай MB 229.31, а следва да се търси 229.51, естествено в комбинация с VW нормите.
- kiril_p
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На моя(1999 г. AFN) му сипвам за трети път Motul 6100 10w40. След всяка смяна на маслото забелязвам, че като навъртя около 5000 км. започва да го харчи доста стабилно. Примерно първите 5000 км. сипвам няма и 200 ml. Вторите 5000 км(сменям го на 10000 км.) гори повече от 500 ml. Стигам до извода, че маслото не е хубаво и не успява да запази качествата си за 10000 км. А на година навъртам повече от 15000 км.
-
- Контакти:
А от къде взимаш маслото колега? Много вероятно да е и братовчед на мотула. Втората ми кола е алфа 156 и я карам с мотул 6100. За 10 000 не доливам и грам. Колкото сипя толково точа. Не мърда на щеката за мосло. Б 5.5 2002 1.9 тди 131 коня автомат карам с мотул спицифик 505.01. Същата работа. За 15 000 не се налага доливане. Неосезаема загуба. Маслото се копува само от проспиид. Официялния дистрибутор на това масло
RusH_DeMoN написа:brofkin написа:От 4 години имам голф 4 AJM двигател, 116 к.с. При първото обслужване сложих FUCHS 5w40. След това съм слагал Pentosin, Castrol и Liqui Moly отговарящи на 505.01 и работеше добре. Преди няколко дни сложих отново Fuchs , дали си внушавам или не, колата не е работила толкова тихо и добре от първия път, когато й налях Fuchs.
Най-недоволен бях от Liqui Moly - за 10000 км изгори около 2л. С Castrol и Pentosin гореше около 800 - 1000 мл на 10000 км, което е в рамките на нормалното впредвид течовете от капака на клапаните.
След сменено масло преди 1500 км и сменен капак на клапаните маслото си стои почти на Max, както го наляхме.
Не мога да гарантирам произхода на маслата , но това са моите впечатления и за момента ще се ориентирам само към Fuchs.
С две ръце за Fuchs , при Кастрола поне при мен АФН-а и Ахф-а го бараха .. но с това няма такива наблюдения :
Колега ще споделиш ли от къде взимаш Fuchs-a? И колко смени си минал с него, за да стигнеш до тези изводи? Питам, защото мисля да го пробвам, но има доста ментета на пазара на това масло и всичките са с различни опаковки...

- kiril_p
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Маслото ми го купуват и сменят доверени хора от форума. Доста народ вземат от там. В крайна сметка може би не маслото е виновно, а двигателят ми, който е на n-стотин хиляди км.
-
- Автомобил:
- Двигател:
просто пробвай с друго масло, другия път и ще стане ясно кой е виновен маслото или колата
-
- Контакти:
Да пробвай и с друго масло за да видиш дали има разлика. Моя б5.5 също е на 350 000. Зависи как е потдържана една кола. Ааа и дали не ти е палав десния крак :)
Върни се в “Дизелови агрегати”