С какво масло карате дизелите си?
- predat0r
- Автомобил: Mercedes-Benz W203
- Двигател: C270CDI
Re: С какво масло карате дизелите си?
За сега съм се спрял на това масло: MOTUL 6100 SYNERGIE+ 10W40
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Него го дават до -20. Вярно, че рядко падат толкова темепературите ама още на -10 е станало на медец 

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
С посочения мотул 10W40 не съм забелязал да става на медец, доста километри съм навъртял зимата, включително съм проверявал и тубата в багажника. Напълно ОК си е за България. Но с 15W50 съм брал ядове при -15. Вдигна толкова високо налягане, че изби през гарнитурата на масления филтър.
- sim_ex
- Автомобил: Passat b5.5 1.9 TDI PD
- Двигател: AVF
1.9 tdi PD от подписа му слагах Castrol Edge FST 5W-30 Longlife норма VW 50700 , 50400. Значи тея от CASTROL са слжили ена търсачка на сайта си и за моята кола дава тва масло и ... се подведох.
А това не би трябвало да отговаря на изискваната норма VW 50501 или поне не пише отгоре.
С много ли и скъсих живота на колата така се чудя. Обаче май доста хора пълнят от 50700/50400 longlife масла в 1.9 тди. Работата е , че за да е разрешен longlife трябва двигателя да е такъв а моя не е! А тези масла са екстремно тънки и .....
Сега ще сложа 5W-40. Уж за филтъра на сажди след катализатоера 5w30 било по-подходящо, ама по-добре да върви мотора отколкото филтъра да е чист а мотора зле. Той филтъра отскоро го имам , допълнително е слаган уж за екология, ама си смъди пак на леш.. та има ли някой представа от тая норма 50700 може ли да се сипе в кола за 50501 и защо Castrol хем са решили ,че може ,хем не слагат 50501 в описанието
А това не би трябвало да отговаря на изискваната норма VW 50501 или поне не пише отгоре.
С много ли и скъсих живота на колата така се чудя. Обаче май доста хора пълнят от 50700/50400 longlife масла в 1.9 тди. Работата е , че за да е разрешен longlife трябва двигателя да е такъв а моя не е! А тези масла са екстремно тънки и .....
Сега ще сложа 5W-40. Уж за филтъра на сажди след катализатоера 5w30 било по-подходящо, ама по-добре да върви мотора отколкото филтъра да е чист а мотора зле. Той филтъра отскоро го имам , допълнително е слаган уж за екология, ама си смъди пак на леш.. та има ли някой представа от тая норма 50700 може ли да се сипе в кола за 50501 и защо Castrol хем са решили ,че може ,хем не слагат 50501 в описанието

-
- Автомобил:
- Двигател:
507.00 замества всичко за дизел до момента, без V10 и R5 дизели - за тях 506.01.
Няма проблем да ги ползваш и двете - 507.00 и 506.01, незнам кой те е подвел, че не може да се ползват в 1.9 без лонг лайф. Лонг лайф-а се определя единствено от датчик в картера, нищо повече.
Няма проблем да ги ползваш и двете - 507.00 и 506.01, незнам кой те е подвел, че не може да се ползват в 1.9 без лонг лайф. Лонг лайф-а се определя единствено от датчик в картера, нищо повече.
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Aз карам с Motul Specific 5W-30 504.00-507.00 и нямам проблеми вече 9 месеца, така ми каза стария собственник, че е "карал само с такова" и колата е със супер запазен двигател! Казали му, че е по финно и смазва по добре от другото! Така че няма никакъв проблем да караш с това, а тези които са ти казали че не може, не разбират от масла!
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Колега Kalin72, какво по-точно означава "Лонг лайф-а се определя единствено от датчик в картера, нищо повече." ?
- svetlio8
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: 1.9 TDI AHF 110 p.s.
Колеги да попитам някой случайно да е карал с - Wurt Performance 5W-40? - Немско е!
Някакви мнения ?
Някакви мнения ?
-
- Автомобил:
- Двигател:
110afn написа:Колега Kalin72, какво по-точно означава "Лонг лайф-а се определя единствено от датчик в картера, нищо повече." ?
Означава, че компютъра определя кога е за смяна маслото, получавайки данни и от този датчик - за качеството на маслото, и въз основа на изминати километри, начин на движение - дали магистрала, дали градско, според два вида алгоритъм ти дава съвет - маслото е за смяна.
Ей тук е обяснено :
http://auto.howstuffworks.com/under-the-hood/car-part-longevity/oil-life-indicator.htm
- 110afn
Компютъра няма как да определи качеството на маслото, все пак не е лаборатория
За алгоритъма според стилът на каране е нещо такова както казваш.
Не знам дали при теб е така, но като занулят инспекцията и почва нови 15 000км да следи. Някой път почва да ме известява още на 11000км, друг път примерно след 12000. Та тоя алгоритъм смята и това, че когато ти е по-голяма средната скорост/оборотите по-рано би трябвало да се е скапало маслото. Показва и мото/часове като задържиш на контакт над 30 секунди
Но това са някакви заводски изгъзици, които след гаранционния срок въобще не са ме интересували
За алгоритъма според стилът на каране е нещо такова както казваш.
Не знам дали при теб е така, но като занулят инспекцията и почва нови 15 000км да следи. Някой път почва да ме известява още на 11000км, друг път примерно след 12000. Та тоя алгоритъм смята и това, че когато ти е по-голяма средната скорост/оборотите по-рано би трябвало да се е скапало маслото. Показва и мото/часове като задържиш на контакт над 30 секунди
Но това са някакви заводски изгъзици, които след гаранционния срок въобще не са ме интересували
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Мдам... ЕЖК , че "засича се" и колко пъти си дигал предният капак, ако е често ( редовно отваряне на предният капак ) ще известявало и по-рано за смяна. Не знам вярно ли е.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За качеството на маслото имах в предвид алгоритъма, който смята, че евентуално при еди си какви километри и средна скорост маслото се е сгъбясало :) Това дето и ти обясни. Макар, че в статията си пише и за изследователския метод, че го има на някои двигатели. Не е толкова сложно и скъпо да се направи.
Ами при мен беше така - QG1 е кода, който има моя двигател, което значи, че е оборудван за лонг лайф. По различно време ми изписва, че трябва да сменям маслото, но е между 25-27К км. Аз карах смесено, 2/3 извънградско, 1/3 градско. Когато го зануля с Ваг-Ком-а, следващия интервал отново идва след 25-27К км, при моето каране това значи всяка година.
Слагах 507.00, защото предпочитам да сменям по-рядко маслото и филтъра, не че ми пречи за 30 минути да го направя, но все пак :) С мисъл за природата, дет се вика :)) И 507.00 ми излизаше по-евтино от 505.01, като цена на литър.
Ами при мен беше така - QG1 е кода, който има моя двигател, което значи, че е оборудван за лонг лайф. По различно време ми изписва, че трябва да сменям маслото, но е между 25-27К км. Аз карах смесено, 2/3 извънградско, 1/3 градско. Когато го зануля с Ваг-Ком-а, следващия интервал отново идва след 25-27К км, при моето каране това значи всяка година.
Слагах 507.00, защото предпочитам да сменям по-рядко маслото и филтъра, не че ми пречи за 30 минути да го направя, но все пак :) С мисъл за природата, дет се вика :)) И 507.00 ми излизаше по-евтино от 505.01, като цена на литър.
- 110afn
samo_pechka написа:Мдам... ЕЖК , че "засича се" и колко пъти си дигал предният капак, ако е често ( редовно отваряне на предният капак ) ще известявало и по-рано за смяна. Не знам вярно ли е.
Е то може всеки ден да отваряш за течност за чистачки

Иначе, да, има микроключе и в бравата на предния капак, но освен, че не дава на чистачките да работят при отворен капак , не се сещам за друго предназначение
Сменям през месец масло и се е случвало лятно време да не е пипан капака. По принцип разчитам на оранжевата лейка да светне, но се е случвало колата да остане без масло и да не сигнализира, което не мога да си го обясня, при положение че на следващо падане под минимума пък сигнализира
- messut
- Автомобил: Vw Sharan 1.9 Tdi 110 ps [81 kw]
- Двигател: AVG 1999
110afn написа: Показва и мото/часове като задържиш на контакт над 30 секунди
Но това са някакви заводски изгъзици
Къде ги показва тия мото часове?
- 110afn
С Kalin72 говорим за VW Caddy