VW T5 с 2.5 TDI R5 мотора. Не беше пален за 2 дни, та затова подозирам, че запали лесно.Вчера в 10 сутринта 3-4 подавания на контакт да подкачи помпата, изчакване да загаснат свещите и запали от таз! Според сайтовете най-ниската температура през нощта е била -19. Според моя термометър е била -14. Около 10 часа беше -8 до -10 градуса на сянка.
Акумулатора е добре зареден, защото ако не е каран дълго време (над седмица) се налага да се върти 20-30 секунди. Проблем който ще оправям по-нататък.

Кой ,как запали тази сутрин?
- ubiboy
- Автомобил: VW Phaeton
- Двигател: 3 0 tdi 2007 БМК 270hp
Re: Кой ,как запали тази сутрин?
Запалих от раз при нас беше -18 карам с ЕКО дабъл филтър без добавки
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
От раз. Скъпата нафра на П...Л. Колата седи в гараж. Но и отвън поседя преди известно време - пак така палеше.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако сипвам премиум нафта, по-лесно ли ще пали?
Мерси
Мерси
- jordan17772
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
IronMaiden написа:Ако сипвам премиум нафта, по-лесно ли ще пали?
Мерси
Ако имаш добри филтри, стартер, компресия и зареждаш от големите вериги няма да имаш проблеми. Няма гаранция, че с премиум нафта ще палиш от четвърт.
-
- Автомобил:
- Двигател:
IronMaiden написа:Ако сипвам премиум нафта, по-лесно ли ще пали?
Мерси
Не. Поне от 10 години не ми се е случвало да налея лоша или "лятна" нафта независимо от какви бензиностанции зареждам. Дори избягвам големите вериги, много съм зареждал от Марешки заради по-ниската цена и също не е имало проблеми. Нищо не ти пречи да пробваш, но дори да ти се стори, че пали и работи малко по-добре, по-вероятно е да имаш проблем с колата. Ако е на много километри мериш компресия, евентуално подмяна на някоя част, но първо качествена диагностика, ако не, се ориентирай към смяна на колата с по-запазена и на по-малко километри.
- NikMar55
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: TDI 1900 101 к с 2003 г
И аз запалих без проблем на -8. В момента съм още с нафта зареждана в началото на есента, без добавки. Наливам от Ромпетрол. Трябва ли задължително зимата да наливам зимна нафта? Питам з/о това ми е първия дизел и неразбирам почти нищо от него.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
То и да искаш, зимата не може да сипваш "лятна" нафта, просто всички бензиностанции са заредени само със "зимна" :)
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
NikMar55 написа:И аз запалих без проблем на -8. В момента съм още с нафта зареждана в началото на есента, без добавки. Наливам от Ромпетрол. Трябва ли задължително зимата да наливам зимна нафта? Питам з/о това ми е първия дизел и неразбирам почти нищо от него.
Препоръчително е или поне ако сипваш есента и плануваш да не я караш и резни една добавка против сгъстяванe.
Аз също слагам от Ромпетрол стандартната нафта и палих от раз в големите студове. Ауди Б5 АФН
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
NikMar55 написа:И аз запалих без проблем на -8. В момента съм още с нафта зареждана в началото на есента, без добавки. Наливам от Ромпетрол. Трябва ли задължително зимата да наливам зимна нафта? Питам з/о това ми е първия дизел и неразбирам почти нищо от него.
Специално на Ромпетрол питах тая есен за зимна и ми казаха, че от 01.11 слагат добавка за замръзване. Така че ако ти е от преди ноември, има шанс да замръзне и може да налееш добавка или просто да допълниш резервоара, ако е под половината.
Stivi написа:То и да искаш, зимата не може да сипваш "лятна" нафта, просто всички бензиностанции са заредени само със "зимна" :)
На теория е така, на практика не точно. Нафтата я кара камион в чист вид, а добавката я наливат на място. Така че би трябвало да е зимна навсякъде, с изключение местата където си спестят добавката. Страдал съм няколко пъти от едно и също място (обект), което разбрах доста късно.
- NikMar55
Преди няколко години от лоша нафта сринаха на 2 Фиата помпите, направо беше замръзнала и на едната скъса оста. Някъде имам снимка на нафтата източена от резервоара, в 10 л туба половината е с някаква бяла гадост, предполагам парафин. И малко антиреклама, бяха заредени на Шел. Незнам дали са прекалили със "зазимяването" на нафтата.
- fur1ous
- Автомобил:
- Двигател: CFMA
Кой Шел, те май на шел всички са фрайнчайз, т.е всички са различни.
- NikMar55
В Габрово имаме само един Шел.
Върни се в “Дизелови агрегати”