Наскоро имах леко сходен проблем , реших го със смяна на термостат , хем наскоро го сменях . Прави ми обаче впечатление ,че някак неправилно се "диагностира" проблема . Масово казват "
проверих маркучите , долния студен- значи е читав термостата..."
Тотално грешно колеги. Проверката със затоплянето е валидна само на горния маркуч и то забележете
близо до радиатора , а не да го "хванете" маркуча от главата и той горещ ( което не е признак за повреда в термостата , чувства се особено при надлъжните мотори , поради тънкото маркуче дето отива в разш.съд, при тях то е по-назад , все пак върви циркулация на течност оттам )
При "пипане" на долния маркуч- винаги студен в това време, ще е рядко да е топъл дори и при неизправен термостат , просто през питата охл. течност вече ще е охладена .Т.е. долния маркуч не е гарант ,че термостата е наред
При затворен голям кръг- както и при отворен , циркулацията през малкото маркуче не спира, т.е. винаги върви оттам течност
Конкретно за колегата с проблема : ако термостата ти е наред , има няколко варианта : караш дизел ТДИ

, сега сериозно,ако очакваш за два километра да загрее колата/парното в това време

при мен минавам близо 6-7 км докато усетя нещо , хем и подгрев имам на антифриза (А4 Б5 АФН)
Срещнах термостат който имаше малка дупчица в основата си ( така си беше, не знам дали е оригинално така , съмнявам се) ако твоя е такъв , така ще прави - няма да загрее . О-пръстен да не е наместен правилно?
П.п. пропуснах да добавя, на дълго , като напъна парното в колата и се спускам по надолнище , ми спада до към 75 гр показанието на стрелката , т.е. питата на парното е достатъчна да охлади в повече мотора, хем съм убеден ,че вс при мен е наред , дори и кашона пред радиатора си седи

нищо ,че термостата ми е наред и т.н. и т.н. просто ТДИ мотора за пореден път се убеждавам ,че има слабо топлоотделяне ..