С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
genevaboy2
Автомобил: Volkswagen CC
Двигател: CUVC 2016
Контакти:

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот genevaboy2 » Вто 06 май 2025 22:27

Знам че темата е за дизелови мотори, но не намерих такава за бензинови, и не е за фау ве, за което предварително се извинявам.

Днес, след като ходих да прибера служебния мергел от сервиза (S 560, V8 бензин, 470 лс, 4 матик, 2018та, нa 365 000 км), се разговорих с майстора който ми показа варелите и тубите от които сипват масло, което се оказа EUROLUB, произведено в Германия според етикета. После дойде и шефа на сервиза и ми объясни че марката вече не била толкова важна колкото спецификацията на маслото за дадена марка кола и че марките коли давали сертификацията на производителите на масла:
(Действието се развива в Швейцария)

20250506_154444 - Copie.JPG

Последна промяна от genevaboy2 на Нед 11 май 2025 10:45, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Сря 07 май 2025 8:06

Има един брадат виц: "На табели вече не вярвам откакто видях надпис жени, а като влязох - тоалетна!"
Печатници в БГ дал бог. Каквото пожелаеш, това ще пише на етикета. Тук шараните ги ловим без примамка. Даже и кукичка не слагаме. Те сами си захапват жилката поради липса на бастун.
И случай от моя живот. Отивам за смяна на масло в специализиран пункт към една верига бензиностанции. Връщат ме, че нямали инструмент за моята пробка. Да ида след 3-4 дни като купи шефа. Отивам пак. Нямат моя филтър въпреки двата дебели каталога. Колата е популярна. Не е екзотика. Купувам филтър от първия срещнат магазин и се връщам. Масло Диванол 5w40 имали само 5л. туби. за мен трябват 8л. Купува две и смяната най-после се осъществява. Поне маслото беше добро. Останах доволен само от него. Леко, тънко, бистро. След няколко месеца отивам пак. Имали вече филтър. Източват ми маслото, тръгват да слагат филтъра и греда, не става. Телефони, майки... имало два различни модела за този мотор. За късмет имат и другия, но да платя и двата, че този вече го разпечатали. Примирих се. Вадя хартисалото масло от предната смяна от багажника и поредна изненада. 5w40 имат само наливно от варел. Съгласявам се. Наливат моето и почват да помпят от варела. Викам СТОП! объркали сте варела. Тече млечно кафяво и гъсто като боза. Викам това е М10Д. Видяхте моето в тубата. Сочат ми табелката на варела. Пробвахме и други варели с надписи 10w40 и 15w40 и си беше все същата субстанция. Казах да ми долеят от старото ми масло и след като си платих за смяна и за два филтъра избягах със 200км/ч от там. Та върви вярвай на етикети и сертификати в БГ.

freewaynikolay
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freewaynikolay » Сря 07 май 2025 16:52

Ами който го е страх да се изцапа с малко масло е нормално да попадне и на такива случаи. Иначе както се казва "Имал дал"....

Потребителски аватар
MamaMy

Мнениеот MamaMy » Чет 08 май 2025 20:35

Ами операцията сам ли да си я направя или ти като не те е страх да се изцапаш сам си правиш зъбите. Типично нашенски начин на мислене останал от социализма с онези табелки с призив за самозадоволяване. Трябва да разберем най-после, че когато всеки си гледа неговата работа има хляб за всички. Когато парадираш с големи табели, че си професионалист, официален вносител, представител, не върви да импровизираш. Не е нормално пункт за смяна на масло и то не случаен да няма комплект инструменти за пробки за масло. Звучи като виц, но е самата истина. Аз не съм отишъл в кварталния гараж при бай Иван. Ако бях той сигурно щеше да извади и машина за смяна на масло през щеката. Професионалиста си личи по инструмента. Няма да разказвам подробно историята за водопроводчика с който се договаряме да ми изгражда инсталация и ми вика "- Дай авансово 150лв да купя тръби и една лепачка, че нямам!". Познай дали е пипнал нещо при мен?

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 08 май 2025 21:30

Това за пробката и липсата на инструмент е смущаващо. И то в пункт за смяна на масло...
М/у другото какъв ключ е бил необходим?

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Чет 08 май 2025 22:07

За съжаление вече почти за всичко човек трябва да се допитва и да прави проучване за качеството и квалификацията на мястото, където посещава, или продукта, който си купува.... И именно затова някои хора прибягваме до сами да си направим нещата, които умеем, макар да имаме пари да си платим. На моята стара машина само уплътненията на помпата не съм си сменял аз, както и пълненето на климатика. Всичко останало или сам, или в комбинация с някой друг мераклия.... За удоволствие, за добиване на умения, да използвам стотиците инструменти, които така или иначе са купени през годините, да си изпипам аз така, че или да не пипам втори път там, или ако пипна, да е с лекота, изчистено и гресирано... Та такива ми ти работи :mhihi

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 09 май 2025 9:06

Така е. Много сме тъй.
Опираме до мастер при определена ситуация. Примерно поради необходимост от специализиран инструмент или друга причина, здрав.състояние и т.н.
Общо взето малко неща ми се опъват по колите в семейството ни.
Инструменти в гаража-всякакви...
П.п. няма се учудя ако имам и прословутия ключ за пробката на MamaMy

Потребителски аватар
MamaMy

Мнениеот MamaMy » Пет 09 май 2025 10:46

Нямам идея какъв е и какво му е специалното на този ключ. Цитирам служителя на пункта. Колата беше Омега 2,5ТДС. Прословутия редови шестак на БМВ. Такива мотори под път и над път. Ако за тях няма ключ какво остава за скорости и диференциали където са най-различни извращения?

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 09 май 2025 15:41

Повечето видове пробки за картер са външен и вътрешен шестостен ( различни размери) , тип "еврейска" звезда или квадрат . Като квадратите често са 3/8 или 1/2 инча. Т.е. пасват едно най-тъпо удължение за вложки/тресчотки . При някои пък пасва и квадрат от дръжка за брава.
При Омега ТДС мотор не знам каква е точно , но щом е немско, няма начин, да не е нещо "стандартно" , т.е. масово срещан тип.
Вече тия по скорости и т.н. понякога има по-специфични.
Както и да е.

georgi_1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот georgi_1986 » Съб 10 май 2025 20:45

Някой който е направил няколко смени с ravenol vsw 0w30 да изкаже мнение как e?

freewaynikolay
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freewaynikolay » Пон 12 май 2025 21:46

И като гледам ако някой ти каже супер е ще му повярваш...?!?
Или чакаш някой да качи някакви тестове..?

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Вто 13 май 2025 7:59

Не мога да разбера за какво трябва да се дървиш? Темата съществува от години преди да ни удостоиш с присъствието си във форума и целта и е предимно за това да се попита за мнение за някое масло.

Sky_is_the_Limit
Автомобил: Golf V
Двигател:

Мнениеот Sky_is_the_Limit » Вто 20 май 2025 0:15

След 8000км с Бардал, мнението ми за това масло, е че е един боклук с доста сериозна реклама. Гори го на пушилка, кофти работа на двигателя и прочие. Днес ми наляха холандски Кастрол 5w 40 GTX от туба 5 литра.

Потребителски аватар
lubomir911
Автомобил: vw Bora
Двигател: AJM 2000

Мнениеот lubomir911 » Вто 20 май 2025 12:07

Sky_is_the_Limit написа:След 8000км с Бардал, мнението ми за това масло, е че е един боклук с доста сериозна реклама. Гори го на пушилка, кофти работа на двигателя и прочие. Днес ми наляха холандски Кастрол 5w 40 GTX от туба 5 литра.

горе долу всичко на този бранд е така

freewaynikolay
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот freewaynikolay » Сря 21 май 2025 19:30

Напълно нормално е когато основно се наливат пари в реклама, за да се поддържа името на дадена марка, то качеството да е на заден план....
И когато тази реклама ти се набие в главата , то болшинството от хората вече са убедени в "правилния
избор ", независимо какво ниско или посредствено качество получаваш...

Върни се в “Дизелови агрегати”