Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Въпрос за правилна експлоатация на дизелов автомобил
Да ти кажа ...вкарай най-големия , който може да влезе
. Отделно има едни ,дето се ползват за малки камиончета и други . Т.е. те са с маалко по-малък стартов ток , но пък са с дебели плочи направени и вероятността да се случи това което е станало при теб , а именно прекъсване на връзка или плоча , се минимизира . То верно , в Бг вс. си е и на късмет малко 
- iliyan nikolov
- Автомобил: vw passat b5
- Двигател: 1.9 tdi AFN
сегашня като го гледам май заема цялото пространство
.А като марка какво ще препоръчате?То зависи и от паричките де,но незнам сега кои масово се купуват.Какви са ви наблюденията от winmaxx.Някой ползва ли такъв?
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
зависи от паричките varta,exide,banner,berga от по-евтините gigawatt може и монбат
- iliyan nikolov
Здравейте отново.Днес поразгледах на светло как са клемите и се оказа, че плюсовата беше поразхлабена,а и има някакъв допълнителен кабел към нея свързан с болт-и той беше разхлабен и може би не е правил добър контакт.Затегнах,колата си запали нормално,покарах гасих,пак палих-проблеми никакви.Замерих с мултицет напрежението на акумулатора преди да запаля-12.20волта.Знам,че за добре зареден трябва да е над 12.60волта,но мисълта ми беше,че ако има избила връзка или клетка щеше да показва под 12 волта.При вече загрял и работещ мотор,алтернатора дава 14.20-14.40 волта което мисля е много добре.Ще видим как ще се представи занапред акумулатора.
Поздрави :)
Поздрави :)

- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
зареди го на зарядно
- iliyan nikolov
Здравейте колеги :)Да не пускам нова тема та....в нета се зачетох за маслата и по-точно как можем в домашни условия да си проверим състоянието на маслото.Капка от щеката се капва на някаква попивателна хартия,ама точно каква трябва да е незнам.Аз използвах бяла салфетка.И според начина на петната които се получават след 5,6 часа да кажем,можем да определим състоянието на маслото.Ясно че най-добре може да се определи в лаборатория,но не е така достъпно за всеки и било скъпо удоволствие.
Признак за все още добро масло е това че по-бързо трябва да се разлива(да попива)и съответно цветът да е светъл.При мен се получи сивкав цвят,на лапма почти прозрачно беше петното и в средата имаше черни петънца явно сажди.Някой от вас правил ли е подобни опити или не?Цялато ми питане за това е че аз минавам много малко км за година.Маслото да кажем ми е за 10000,но за година аз ще мина 3500 ориентировъчно и то 90% от тях градско.Ясно,че при градско каране ресурса на маслото по-бързо свършва и при мен се получава така че за година трябва да сменя масло на изминати 3000-4000км.Затова според мен е хубаво да може човек горе-долу да определи как е маслото.Четох че й в някои бензиностанции продавали тест ленти за определяне състоянието на маслото.Има ли ги и някой да ли ги е ползвал?
Благодаря!
Признак за все още добро масло е това че по-бързо трябва да се разлива(да попива)и съответно цветът да е светъл.При мен се получи сивкав цвят,на лапма почти прозрачно беше петното и в средата имаше черни петънца явно сажди.Някой от вас правил ли е подобни опити или не?Цялато ми питане за това е че аз минавам много малко км за година.Маслото да кажем ми е за 10000,но за година аз ще мина 3500 ориентировъчно и то 90% от тях градско.Ясно,че при градско каране ресурса на маслото по-бързо свършва и при мен се получава така че за година трябва да сменя масло на изминати 3000-4000км.Затова според мен е хубаво да може човек горе-долу да определи как е маслото.Четох че й в някои бензиностанции продавали тест ленти за определяне състоянието на маслото.Има ли ги и някой да ли ги е ползвал?
Благодаря!
Ами дори и да караш колата само градско, то хората са го казали - масло се сменя на 8-10 хил. км или 10-12 месеца, зависи от качеството и самото масло, разбира се.
- samo_pechka
При предимно градско каране падат наполовина км. за смяната му . Т.е. от десет на пет , пет и петстотин км. и сменяш ( примерно )
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
И това защо
?
?- samo_pechka
Един път защото се "навъртат" часовете за работа на мотора, за много по-"малко" километри . Втори път присадките п/в окислителните процеси се изчерпват много по-бързо ( студено/топло/ ниски обороти на мотора и т.н. ) . Това натоварва мотора и маслото му преждевременно, променят се вискозитет , мазилни качества и др. . И затова е силно препоръчително по-ранната му смяна ( говоря за изминати км. градско ) .
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
Аз знам, че масло се сменя на предписаните от производителя километри (примерно 7-8 хил. за бензиновите двигатели) ИЛИ не по-късно от 12 месеца от предишната смяна. Което дойде първо. 

-
mtm_golf
- Автомобил:
- Двигател:
Както един познат с блокирал двигател каза: "Вече ще си сменям редовно маслото на всеки 50 000км." Аз лично на 10 000км. макс. 12 000....
-
BOGOOO
- Автомобил: Vw Golf mk4 TDi
- Двигател: AJM - 2000
някой ще сподели ли мнение относно добавките за чистене на дюзи на Liqui Moli и Carlube. Дали си струва да се ползват и изобщо как се установява, че дюзите са ти "запушени"? :)
-
valiosport
- Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
- Двигател:
Не е нужно да чакаш да се запушат дюзите, че да слагаш добавка, добавка се слага периодично
Точно от тази добавка на Лики Моли слагам, аз правя така като намалее горивото, отивам на колонката, сипвам половината добавка(цялата е за 70 литра) и пълня резервара до половината, максимум 25 литра защото резервата е 7 литра, паля колата и газ някъде надълго да мина поне 300км. и на нормални обороти не на 1800, някъде на около 2500 до 3000 оборота, това го правя с цел да не се утаява добавката, като се прибера си доливам резервара и си сменям горивния филтър.
Аз така процедирам, не е нужно и ти да правиш така.
Точно от тази добавка на Лики Моли слагам, аз правя така като намалее горивото, отивам на колонката, сипвам половината добавка(цялата е за 70 литра) и пълня резервара до половината, максимум 25 литра защото резервата е 7 литра, паля колата и газ някъде надълго да мина поне 300км. и на нормални обороти не на 1800, някъде на около 2500 до 3000 оборота, това го правя с цел да не се утаява добавката, като се прибера си доливам резервара и си сменям горивния филтър.
Аз така процедирам, не е нужно и ти да правиш така.
Върни се в “Дизелови агрегати”