Пасат Б5 духа масло от капачката на капака на главата

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
uBO_1
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б5 духа масло от капачката на капака на главата

Мнениеот uBO_1 » Сря 04 фев 2009 1:58

Здравейте, колеги !
Колата е Пасат Б5 1.9 ТДИ АФН мотор и духа масло през капачката на капака на главата.Какви може да са причините за това?
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат Б5 духа масло от капачката на капака на главата

Мнениеот propparo » Сря 04 фев 2009 12:31

предполагам говориш за капачката на отвора на капака на клапаните?
При работещ двигател не виждам кое те притеснява?
губи ли ти масло?

Потребителски аватар
vikoo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vikoo » Сря 04 фев 2009 12:52

Аз не съм виждал кола да не духа оттам при работещ мотор.Важното е да не духа от пръчката за масло!!!

Потребителски аватар
bangobango
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот bangobango » Сря 04 фев 2009 13:14

Има тема в която човека обяснява кое е лошо за дизеловия двигател. Точно това е споменал. Казва, че ако има пръски или изгорели газове при горещ двигател от тапата за маслото на двигателя, за която говориш ти, то двигателя е заминал към вечните нафтени полета. Ако искаш прочети я viewtopic.php?f=24&t=52018. Аз съм я чел цялата преди да взема дизела и след като взех също.

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Сря 04 фев 2009 13:21

bangobango написа:Има тема в която човека обяснява кое е лошо за дизеловия двигател. Точно това е споменал. Казва, че ако има пръски или изгорели газове при горещ двигател от тапата за маслото на двигателя, за която говориш ти, то двигателя е заминал към вечните нафтени полета. Ако искаш прочети я viewtopic.php?f=24&t=52018. Аз съм я чел цялата преди да взема дизела и след като взех също.

Ами това не е критерий че диз.двигател е заминал, виждал съм дизел да духа и от щеката на маслото и си пали и работи все едно сега е произведен, не гори масло, няма никакви симптоми че нещо не е наред. Аз съм сигурен, че като отвориш капачката при загрят двигател и твоя ще духа сигурно. Важното е да не гори масло или антифриз, че тогава е филм голям.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Сря 04 фев 2009 14:51

Старото ми Ауди 2.5TDI - 5 цилиндрово, не духаше въобще, отдавам го на това, че може би е 5 цилиндъра :roll: . Всички 4-ри цилиндрови TDI-ки на VW след 99год, които съм гледал, духат като сешоари :Mr Green Fun

Потребителски аватар
uBO_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот uBO_1 » Сря 04 фев 2009 20:02

Не знам ти кви ТДИ-та си виждал, ама моя Голф 4 не духа, а на тоя Пасат капака на клапаните е в масло и направо си избива от капачката. Та това не ми се струва нормално.

SACHO7803
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SACHO7803 » Сря 04 фев 2009 20:13

uBO_1 написа:Незнам ти кви ТДИ-та си виждал ама моя Голф 4 не духа а на тоя пасат капака на клапаните е в масло и направо си избива от капачката.Та това не ми се струва нормално
аааааа ако твоя голф наистина не духа от капачката-ти влизаш в историята.мойта духа точно като прахосмукачка.преди време нарочно отворих капачката на зафира--на 2500 км---е и тя духа.е сега ако хвърчи и масло......не знам.но въздух и новите духат---точно като прахосмукачка се чува.

Потребителски аватар
uBO_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот uBO_1 » Сря 04 фев 2009 20:37

Аз говоря за масло.

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Сря 04 фев 2009 21:39

uBO_1 написа:Аз говора за масло

Ами колега,кое е това нещо което смазва и разпределителния вал и при неговото въртеливо движение е нормално да се завихря и да пръска? Правилно си отговори още от първия път--масло.
При голфа има само външен капак на клапаните и е нормално при работещ двигател да се чува,вижда и усеща и масло и въздух.При пасатите и ауди е възможно под външния капак да има и един пластмасов дъговиден,който покрива вала и от там масло не се вижда да хвърля а остава само свистящия въздух.
За сведение дизела има мнооооого по-голямо картерно налягане от бензина и е напълно нормално и от щеката да подухва и дори лекичко да излиза маслена пара /видяно не на един и не само на фолксвагенов дизелов двигател/,но това не означава че двигателя е сдухан.
Та ако това само ти е проблема--пий една студена ракийка и спи спокойно,няма от какво да се притесняваш.Виж,вече ако има трайно пропушване от ауспуха,ако турбопътищата са прекалено омаслени,ако губи много масло на малко преход---това вече са проблеми.

Потребителски аватар
uBO_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот uBO_1 » Сря 04 фев 2009 21:44

Проблема е че капака на клапаните се омаслява и то доста и то при затворена капачка

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Сря 04 фев 2009 22:23

Ами на самата капачка има един гумен О-пръстен,който служи да уплътни капачката към капака.Възможно е с времето да е остарял и да се е сплескал и да не уплътнява така добре.Сваляш капачката,гледаш за гумен пръстен,сваляш го и отиваш да търсиш в някой автомагазин за части.Предполагам че за 2-3-5 лева все ще намериш.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 05 фев 2009 2:09

uBO_1 написа:Проблема е че капака на клапаните се омаслява и то доста и то при затворена капачка

В такъв случай, бих започнал със смяна на капачката. Между другото, аз имам практика всеки път когато развия капачката, много добре да я забърсвам, преди да я сложа, за да нямам проблеми с омаслявания.

Предполагам ЕГР-а също е целият в масла?

Потребителски аватар
uBO_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот uBO_1 » Чет 05 фев 2009 10:54

Капачката е нова.ЕГР-а не е омаслен

jollycatman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jollycatman » Съб 14 май 2011 20:20

Темата е старичка, но за колегите, които имат проблем с омасляване от капачката ще е полезно да знаят , че се дължи на липсващи или износени уплътнения. Освен на капачката, като се развие гърловината също има О-пръстен. Съветвам ви да си вземете оригинални (струват 8лв. двата), защото не са просто два гумени пръстена. Този на капачката е с три кръгли прореза по вътрешната страна. А този на гърловината е с изпъкнали окръжности по повърхността - една отгоре и две отдолу, благодарение на които става доброто уплътняване.

Върни се в “Дизелови агрегати”