Здравейте, колеги !
Колата е Пасат Б5 1.9 ТДИ АФН мотор и духа масло през капачката на капака на главата.Какви може да са причините за това?
Благодаря предварително.

Пасат Б5 духа масло от капачката на капака на главата
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Пасат Б5 духа масло от капачката на капака на главата
предполагам говориш за капачката на отвора на капака на клапаните?
При работещ двигател не виждам кое те притеснява?
губи ли ти масло?
При работещ двигател не виждам кое те притеснява?
губи ли ти масло?
Аз не съм виждал кола да не духа оттам при работещ мотор.Важното е да не духа от пръчката за масло!!!
- bangobango
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Има тема в която човека обяснява кое е лошо за дизеловия двигател. Точно това е споменал. Казва, че ако има пръски или изгорели газове при горещ двигател от тапата за маслото на двигателя, за която говориш ти, то двигателя е заминал към вечните нафтени полета. Ако искаш прочети я viewtopic.php?f=24&t=52018. Аз съм я чел цялата преди да взема дизела и след като взех също.
- bobitur
- Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
- Двигател: 1Z
bangobango написа:Има тема в която човека обяснява кое е лошо за дизеловия двигател. Точно това е споменал. Казва, че ако има пръски или изгорели газове при горещ двигател от тапата за маслото на двигателя, за която говориш ти, то двигателя е заминал към вечните нафтени полета. Ако искаш прочети я viewtopic.php?f=24&t=52018. Аз съм я чел цялата преди да взема дизела и след като взех също.
Ами това не е критерий че диз.двигател е заминал, виждал съм дизел да духа и от щеката на маслото и си пали и работи все едно сега е произведен, не гори масло, няма никакви симптоми че нещо не е наред. Аз съм сигурен, че като отвориш капачката при загрят двигател и твоя ще духа сигурно. Важното е да не гори масло или антифриз, че тогава е филм голям.
Старото ми Ауди 2.5TDI - 5 цилиндрово, не духаше въобще, отдавам го на това, че може би е 5 цилиндъра
. Всички 4-ри цилиндрови TDI-ки на VW след 99год, които съм гледал, духат като сешоари 

- uBO_1
- Автомобил:
- Двигател:
Не знам ти кви ТДИ-та си виждал, ама моя Голф 4 не духа, а на тоя Пасат капака на клапаните е в масло и направо си избива от капачката. Та това не ми се струва нормално.
-
- Автомобил:
- Двигател:
аааааа ако твоя голф наистина не духа от капачката-ти влизаш в историята.мойта духа точно като прахосмукачка.преди време нарочно отворих капачката на зафира--на 2500 км---е и тя духа.е сега ако хвърчи и масло......не знам.но въздух и новите духат---точно като прахосмукачка се чува.uBO_1 написа:Незнам ти кви ТДИ-та си виждал ама моя Голф 4 не духа а на тоя пасат капака на клапаните е в масло и направо си избива от капачката.Та това не ми се струва нормално
- uBO_1
- Автомобил:
- Двигател:
Аз говоря за масло.
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
uBO_1 написа:Аз говора за масло
Ами колега,кое е това нещо което смазва и разпределителния вал и при неговото въртеливо движение е нормално да се завихря и да пръска? Правилно си отговори още от първия път--масло.
При голфа има само външен капак на клапаните и е нормално при работещ двигател да се чува,вижда и усеща и масло и въздух.При пасатите и ауди е възможно под външния капак да има и един пластмасов дъговиден,който покрива вала и от там масло не се вижда да хвърля а остава само свистящия въздух.
За сведение дизела има мнооооого по-голямо картерно налягане от бензина и е напълно нормално и от щеката да подухва и дори лекичко да излиза маслена пара /видяно не на един и не само на фолксвагенов дизелов двигател/,но това не означава че двигателя е сдухан.
Та ако това само ти е проблема--пий една студена ракийка и спи спокойно,няма от какво да се притесняваш.Виж,вече ако има трайно пропушване от ауспуха,ако турбопътищата са прекалено омаслени,ако губи много масло на малко преход---това вече са проблеми.
- uBO_1
- Автомобил:
- Двигател:
Проблема е че капака на клапаните се омаслява и то доста и то при затворена капачка
- propparo
- Автомобил:
- Двигател:
Ами на самата капачка има един гумен О-пръстен,който служи да уплътни капачката към капака.Възможно е с времето да е остарял и да се е сплескал и да не уплътнява така добре.Сваляш капачката,гледаш за гумен пръстен,сваляш го и отиваш да търсиш в някой автомагазин за части.Предполагам че за 2-3-5 лева все ще намериш.
uBO_1 написа:Проблема е че капака на клапаните се омаслява и то доста и то при затворена капачка
В такъв случай, бих започнал със смяна на капачката. Между другото, аз имам практика всеки път когато развия капачката, много добре да я забърсвам, преди да я сложа, за да нямам проблеми с омаслявания.
Предполагам ЕГР-а също е целият в масла?
- uBO_1
- Автомобил:
- Двигател:
Капачката е нова.ЕГР-а не е омаслен
-
- Автомобил:
- Двигател:
Темата е старичка, но за колегите, които имат проблем с омасляване от капачката ще е полезно да знаят , че се дължи на липсващи или износени уплътнения. Освен на капачката, като се развие гърловината също има О-пръстен. Съветвам ви да си вземете оригинални (струват 8лв. двата), защото не са просто два гумени пръстена. Този на капачката е с три кръгли прореза по вътрешната страна. А този на гърловината е с изпъкнали окръжности по повърхността - една отгоре и две отдолу, благодарение на които става доброто уплътняване.
Върни се в “Дизелови агрегати”