:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

б5,5 AWX 2003 г. датчик за температурата

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
CARDI
Автомобил:
Двигател:

б5,5 AWX 2003 г. датчик за температурата

Мнениеот CARDI » Вто 04 авг 2009 9:30

Много пъти са писани тук за тези проблеми, четох, четох, но не можах да намеря за моят модел, затова пиша нова тема! Колата ми е Пасат 1.9TDI PD, 2003г., мотор AWX! От 2 дни стрелката на уреда за температурата на таблото ми играе по време на движение. В един момент показва точно, а като тръсне някъде - падне на 0, при следващо тръскане - пак скочи на нормалното положение, явно има някъде "хлабава връзка". Някои знае ли къде се намира този датчик, дето дава информация на уреда на таблото, и къде вървят кабелите?

Потребителски аватар
fichtenweg
Автомобил: Passat B5
Двигател: AHH

Re: Датчик за температурата на б5,5

Мнениеот fichtenweg » Сря 05 авг 2009 19:37

viewtopic.php?t=48091&postdays=0&postorder=asc&highlight=g62&start=15

Ето тази тема ще ти е много полезна, особено ако си решил сам да отстраниш проблема (2 стр.) Описал съм всичко колкото се може подробно
(моят е B5 AHH TDI, предполагам че при теб разположението на G62 няма да е по-различно. Преди време когато търсих информация за този датчик на дизел не успях да намеря и една снимка или каквато и да е било информация в нета за разположението му)

Симптомите които описваш отговарят точно на дефектирал G62 температурен датчик. Ако може направи за всеки случай диагностика с vagcom. При мен излизаше следната грешка:
01039 - Coolant Temperature Sensor (G2) 30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
Ако след разглобяване установиш че контактите са чисти и няма слаб контакт по веригата най-вероятно ще трябва да смениш датчика.
(и накрая една малка забележка, предполагам че тази тема е по-подходяща за раздела дизелови агрегати)

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 06 авг 2009 1:47

Аз го имах същия проблем. 100% си за температурен датчик, купи си от зелените :wink: .

CARDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARDI » Чет 06 авг 2009 14:25

Да, ако контактите са чисти, няма окислено - нещата отиват към нов датчик, но къде се намира той(за да го проверя)?

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Чет 06 авг 2009 15:28

ей, не четете изобщо, нали дадох линк към тема в която съм обяснил всичко подробно :deal

ето една снимка в по-едър план и друга на oil breather filter-a точно ПОД който се намира въпросния температурен сензор

oil breather filter-a може да се снеме без предварителна подготовка, тъй като не съдържа флуиди които да изтекат. По-добре е да се снеме целия а не да се откачи само от едната си страна за да е по-лесен достъпа до температурния датчик. Поставянето му обратно е също толкова лесно колкото и снемането, не се изискват никакви специални умения или инструменти.

естествено за да се стигне до този маслен отдушник трябва да се снеме пластмасовия капак на двигателя

http://tempsensor.hit.bg/DSC02977.JPG
http://tempsensor.hit.bg/DSC02982.JPG

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Чет 06 авг 2009 21:53

CARDI написа:Да, ако контактите са чисти, няма окислено - нещата отиват към нов датчик, но къде се намира той(за да го проверя)?

По принцип оригиналния черен датчик го водят бъгав и препоръчват да се смени дори и да не прави проблеми :) Моят се намира на тройника.

chombe5
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chombe5 » Пет 07 авг 2009 0:56

Колеги и аз имам същия проблем ,даже си помислих че самият уред за градусите се е развалил кажете ми какво значи от зелените имат ли някаква марка и някаква цена да знам какво ме чака.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пет 07 авг 2009 2:56

Hella - 55лв.

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пет 07 авг 2009 8:51

Не знам какво значение придавате на цветовете, не ми е известно цвета да има някакво определящо значение за качеството. Моя го взех от Порше София Изток на околовръстното, пак толкова ми струваше - петдесет и няколко лв. и беше напълно идентичен с оригиналния. Първоначално бях ходил в Ауто+, но този който ми предложиха там (макар и зелен) нямаше същата форма като оригиналния.

Не мога съвсем да се съглася с очакването всички вградени G62 да са по подразбиране дефектни. По-скоро смятам че става дума за дефектна серия вграждана в определени модели за определен времеви интервал от производството. По немските форуми пишат дори че засяга най-вече модела "поло". Аз не бих започнал непременно с профилактична смяна. Има колеги които са писали тук че след почистване техните G62 са си възстановили нормалната функция, затова си е за предпочитане първо да се провери. Просто трябва да се внимава след като се извади датчика отвора да се запуши веднага за да изтече колкото се може по-малко охладителна течност.

CARDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARDI » Пет 07 авг 2009 9:36

Какво установих аз:
1.Снимките, които прилага колегата не са от този модел мотор - мотор AWX не изглежда така.
2.Там няма такива клапани и датчици.
3.Датчика за температурата се намира от другата страна(отдясно).
Като го намерих, откачих клемата и видях, че е чиста(като нова), закачих я и вече стрелката на уреда въобще не помръдваше от 0. Дали при откачването и закачването нещо е мръднало в датчика и вече окончателно е "бегал".Май вече съм за нов датчик!

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Пет 07 авг 2009 14:05

идеално колега, ако имаш желание можеш да обогатиш фонда на форума със снимков материал на разположението на G62 на двигатели с помпа дюза(такива снимки във форума мисля няма още). Ако се съмняваш че си предизвикал контактен проблем, можеш да пробваш да разкачиш/закачиш още няколко пъти, но така или иначе при дефектирал температурен датчик трудно можеш да предвидиш поведението му. Според мен с едно откачване и закачване не можеш да го повредиш повече отколкото си е бил поначало. При мен стария показваше температура когато си пожелае. Сменяй и чакаме да се похвалиш.

CARDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CARDI » Пон 10 авг 2009 13:08

Купих си датчика от "Автотехника ПМ"(те са официален представител на VW за ПЛЕВЕН).
Смених си го сам:
-изчаках около 2 часа(да поистинат железата)
-отвих капачката на разширителният съд(за да не е под налягане системата)
-свалих горната кора на двигателя
-махнах кривката на тръбата на интерколера, която влиза в колекторите
-откачих клемата от датчика
-срязах 1 пластмасово шише и го подложих, за да събера антифриза
-махнах скобата, която държи датчика и го извадих
-изтече около 2 литра антифриз(аз успях да събера около 1 литър)
-сглобих по обратен ред, пробвах, всичко работи, както преди - ОК!
Не можах да направя снимки, защото батерията ми беше на "min"!
Благодаря, все пак на всички!

Потребителски аватар
fichtenweg

Мнениеот fichtenweg » Нед 16 авг 2009 20:06

Нямаше ли възможност веднага да запушиш отвора след махането на дефектния G62, така че да имаш по-малка загуба на охладителна течност. Напълно достатъчно е било с едно парцалче да запушиш, върши идеална работа. Така или иначе за тази процедура се чака да поизстине антифриза, така че дали си правил смяната на отворен или затворен разширителен съд е без значение - на температура поносима за ръцете нямаш налягане в системата. Понеже разширителният съд е най-високата точка в охладителната система е изтекъл обем до нивото на което се намира температурния датчик, при мен също щяха да са изтекли 2 литра ако не бях запушил.
Разгледах сервизната ми книжка, никъде не посочват интервал (време/км) на който следва да се сменя охладителната течност, но така или иначе щом си решил да я сменяш ето малко инфо за антифриза и начина на разреждане:

снимка1
снимка2
снимка3

Потребителски аватар
Luciano
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.9TDI AHF
Контакти:

Мнениеот Luciano » Нед 16 авг 2009 21:05

fichtenweg написа:идеално колега, ако имаш желание можеш да обогатиш фонда на форума със снимков материал на разположението на G62 на двигатели с помпа дюза.

Бъркаш нещата.
Заради това, че е помпа дюза, не значи, че датчика му е на друго място.
На ASZ е на същото място, като при AHF.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 16 авг 2009 21:12

И при Пасат температурния датчик се намира на тройника, само че там мотора е завъртян - тоест, тройника се намира отзад, а не в дясно, както е при Голф.

Върни се в “Дизелови агрегати”