въпрос за акумулатор за В5 1,9 TDI automat

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
sweetboy
Автомобил:
Двигател:

въпрос за акумулатор за В5 1,9 TDI automat

Мнениеот sweetboy » Пон 07 юни 2010 9:41

Колеги миналата седмица по стечение на обстоятелствата колата не излезе от гаража, но в събота като реших да ходя до село и се оказа, че акумулатора е изтощен и не мога да запаля, което означава че в най-скоро време трябва да си купя нов. Въпроса е че на аутодата за 1.9 AFN ми дава акумулатор 63Аh, а този с който е в момента ми се струва доста обемист, вярно че на него не пише нищо :banghead: но най-вероятно е 74-5 Ah, дайте мнение какъв акумулатор да си купя и ако евентуално си сложа примерно 74Ah какви неприятни последици могат да възникнат евентуално. Предварително благодаря на колегите които се отзоват на въпроса. :bowdown

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: въпрос за акумулатор за В5 1,9 TDI automat

Мнениеот fox_vt » Пон 07 юни 2010 19:27

Принципно колкото повече Ah е акумулатора толкова по добре като най-важното за дизела е стартовия ток който дава аку то.Ако може да се събере (няма начин да не може) 74 Ah акумулатор слагай него.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 07 юни 2010 20:16

fox_vt написа:.... колкото повече Ah е акумулатора толкова по добре .....

Да и аз така мисля , но все пак провери всичко и се убеди , че причината не е някъде другаде - инсталация , генератор , оставащ включен консуматор и т.н. .

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 07 юни 2010 20:40

Аз карам с 95ах без никви ядове вече 2 зими такаче... :да: Мотора ми е същия кажи речи, от завода трябва да излиза със 74ах

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Вто 08 юни 2010 0:40

Колко ток му трябва на стартера реално - и колко производителя спекулира с тези свръхвисоки стойности на стартовия ток - в смисъл такъв че и 860 да дава - ако стартера иска 350 :?:
Може би се презастраховат заради спада при ниски температури знам ли?
Време е за една лекция от L&R :talk: :arrow:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 08 юни 2010 8:53

веселин написа:Колко ток му трябва на стартера реално - и колко производителя спекулира с тези свръхвисоки стойности на стартовия ток - в смисъл такъв че и 860 да дава - ако стартера иска 350 :?:
Може би се презастраховат заради спада при ниски температури знам ли?
Време е за една лекция от L&R :talk: :arrow:

Той стартера иска по-малко ама имаш и доста дълъг подгрев преди това като е много студено :roll:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Вто 08 юни 2010 11:51

+ това тези 350А ток които ги иска стартера са условно за нов стартер-износени втулки,четки,колектор,шалтер и вече имаш реално по голяма консумация заради удълженото време на въртене.

Потребителски аватар
sweetboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sweetboy » Вто 08 юни 2010 14:37

milmar написа:
fox_vt написа:.... колкото повече Ah е акумулатора толкова по добре .....

Да и аз така мисля , но все пак провери всичко и се убеди , че причината не е някъде другаде - инсталация , генератор , оставащ включен консуматор и т.н. .

да колега смятам първо да проверя за някаква консумация и аз, но ми се струва, че акумулатора е най-вероятно за смяна, защото с него го купих преди 4 месеца, а и нали знаеш българския автомобилен търговец никога няма да ти продаде кола с подобаващ акумулатор, това ми е втората кола която вече купувам и първата беше с издухан акумулатор, но със сигурност ще пробвам с мултицета за някакви утечки. Тук във форума видях интересни мнения по въпроса с утечките и месля да пробвам.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 08 юни 2010 16:04

sweetboy написа:..... а и нали знаеш българския автомобилен търговец никога няма да ти продаде кола с подобаващ акумулатор.....

При мен сигурно е иаключение , но :
1 . преди 5г. си взех Голф 1.6 ТД - карам си със стария акумулатор , тази зима непален поне 2 седмици и под 1м сняг запали пред почудения поглед :shock на комшиите
2 . Паста 1,9 тди ми е за първа година , кара се непрекъснато през зимата , с неговия си акумулатор и със само една подгревна свещ на лице ... това го разбрах едва пролетта , зимата не ми се занимаваше , малко пропушваше за минута - две ... mhihi .

Мисълта ми в по-горния пост беше , ако си сигурен - купи си добър акумулатор ( въпреки , че малко или много е на късмет) . Акумулатор с малък капацитет и малък стартов ток се амортизира много по-бързо по няколко причини :

* няма "вътък" и не върти добре , не качва оброти и колата трудно пали (говоря за зимата)
* подгрева на свещите допълнително "обезсърчава амбицията" му
* хем е слаб и хем трябва по тази причина да върти повече докато запали , т.е. отдава повече енергия (изтощава се повече) , отколкото един "по-як" акумулатор .

Тайната , акумулатора да изкара повече е в едно-две неща :
* добра инсталация - по веригата на генератора - за да зарежда добре , но също така и по веригата на стартера - за да няма падове по лоши връзки и тънки кабели и да пали колата веднага
* изправен генератор - четки , регулатор и т.н.
* необходимия капацитет на акумулатора , не по-малък
* изправен двигател
* елементарни умения от ползвателя по отношение на електричеството ....

Потребителски аватар
sweetboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sweetboy » Сря 09 юни 2010 10:41

благодаря на milmar за това, че се отзова на въпроса, това за предимствата на по-големия акумулатор ми е абсолютно ясно, имайки в предвид, че този ми е вече трети дизелак, колебанията ми бяха относно някакви вредоносни последици от това, например натоварване на някакви системи или др. подобни. Смущаваше ме все пак аутодата, но вече съм се решил твърдо да си взема 74Аh, за целта проверявах каталози на различни производители и разликата в стартовия ток между 63Ah и 74Ah е непренебрежимо голяма.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 10 юни 2010 23:37

sweetboy написа:... колебанията ми бяха относно някакви вредоносни последици от това, например натоварване на някакви системи или др. подобни....

Няма да има вредности , както писах по-горе акумулатора с по-голям капацитет и стартов ток ще се разрежда по-малко при палене , защото колата ще запали "веднага" . Така че и заряда ще е по-лек за генератора . Легенди са мнения от типа "генератора няма да го зарежда" или "ще ти си претоварва генератора" :) ...

ПП Има един нюанс по въпроса - ако имаш музика и имаш навика да слушаш на огасен мотор mhihi .....

Потребителски аватар
Siv
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Siv » Пет 11 юни 2010 14:02

Вземи си купи един Gates от КИРОВ ( около 160лв.) и забравяш за случая с акумолатора.
75аН минимум, иначе ако си със стара кола, която върти повече на студено - зимата може и да изпищиш.

По принцип "аН" това е показател за количеството на акумолиращото свойство на батерията. Тоест - с по-малко аН можеш да слушаш музика по-малко време без да работи алтернатора и обратното.

Потребителски аватар
sweetboy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sweetboy » Пет 11 юни 2010 15:27

e колега SIV не съм чак толкова неграмотен, все пак малко или много съм завършил електротехникум, но все пак да информираме и аудиторията нали това е целта, за което благодаря

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Нед 13 юни 2010 21:11

Купих колата с 65 Ач който направо си беше малък за дизел.След като почина съм със 74Ач. Искра и вече две зими няма проблем.
Моето скромно мнение е това е минимума за дизелов автомобил - стига зарядната система да може да зареди по големия акумулатор.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 13 юни 2010 21:57

mladeja написа:... стига зарядната система да може да зареди по големия акумулатор.

Почна се с градските легенди mhihi ...
Има си наука , наречена електротехника , който може - нека чете , който не може - нека слуша всякакви мнения :lol: .....

Върни се в “Дизелови агрегати”