sweetboy написа:..... а и нали знаеш българския автомобилен търговец никога няма да ти продаде кола с подобаващ акумулатор.....
При мен сигурно е иаключение , но :
1 . преди 5г. си взех Голф 1.6 ТД - карам си със стария акумулатор , тази зима непален поне 2 седмици и под 1м сняг запали пред почудения поглед

на комшиите
2 . Паста 1,9 тди ми е за първа година , кара се непрекъснато през зимата , с неговия си акумулатор и със само една подгревна свещ на лице ... това го разбрах едва пролетта , зимата не ми се занимаваше , малко пропушваше за минута - две ...

.
Мисълта ми в по-горния пост беше , ако си сигурен - купи си добър акумулатор ( въпреки , че малко или много е на късмет) . Акумулатор с малък капацитет и малък стартов ток се амортизира много по-бързо по няколко причини :
* няма "вътък" и не върти добре , не качва оброти и колата трудно пали (говоря за зимата)
* подгрева на свещите допълнително "обезсърчава амбицията" му
* хем е слаб и хем трябва по тази причина да върти повече докато запали , т.е. отдава повече енергия (изтощава се повече) , отколкото един "по-як" акумулатор .
Тайната , акумулатора да изкара повече е в едно-две неща :
* добра инсталация - по веригата на генератора - за да зарежда добре , но също така и по веригата на стартера - за да няма падове по лоши връзки и тънки кабели и да пали колата веднага
* изправен генератор - четки , регулатор и т.н.
* необходимия капацитет на акумулатора , не по-малък
* изправен двигател
* елементарни умения от ползвателя по отношение на електричеството ....