защо дизела не е хубаво да се пуска на свободна

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
nebeto
Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
Двигател: AFN 1996

защо дизела не е хубаво да се пуска на свободна

Мнениеот nebeto » Нед 26 сеп 2010 1:58

Здравейте.От тук от там съм чувал,че не е било хубаво дизолова кола да се пуска по енерция на свободна скорост с работещ двигател.Я кажете нещо по въпроса.Аз имам Голф2 1.6ТД кво ще стане ако извърша тая рабпта.Благодаря.

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Re: защо дизела не е хубаво да се пуска на свободна

Мнениеот boi4eto » Нед 26 сеп 2010 7:08

nebeto написа:Здравейте.От тук от там съм чувал,че не е било хубаво дизолова кола да се пуска по енерция на свободна скорост с работещ двигател.Я кажете нещо по въпроса.Аз имам Голф2 1.6ТД кво ще стане ако извърша тая рабпта.Благодаря.

Най-добре се спира когато използваш скоростите,това е проблема,че по инерция с работещ двигател може да се пребиеш по-лесно.Инък на колата и няма нищо,е износваш повече феродо и дискове,ама нали икономисваш гориво.С една дума нищо не икономисваш,а рискуваш живота си!

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Нед 26 сеп 2010 7:13

Ще ти свършват по- бързо накладките. :Mr Green Fun Сега сериозно. Става въпрос за ППХ (принудителен празен ход), при който разхода на гориво е 0. Ето защо са ти казали, че не е добре дизел да се пуска по надолнище на свободна- от гледна точка на икономията. Друг е въпроса дали при теб ще е точно така понеже си с механична помпа. Ама има доста писано по темата, така че :търсачкаа :beer

milenski_77
Автомобил: Passat B7 variant
Двигател: CFFB

Мнениеот milenski_77 » Нед 26 сеп 2010 10:13

И при механичната помпа има ППХ.
Друг е въпроса че нещата могат да се погледнат от два различни ъгъла.
Пускаш по наклон без да имаш намерение да намаляваш или да спираш.При това положение според мен е по-добре да пускаш на свободна защото колата ще се движи по-дълго време и съответно повече километри по инерция, отколкото ако си на скорост и двигателя се използва като моторна спирачка.
При втория вариант в задължително да си на скорост заради моторната спирачка, а икономията на гориво ще се яви като бонус.

Потребителски аватар
micyri
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот micyri » Нед 26 сеп 2010 10:48

Правилно си разбрал че дизел не е хубаво да се пуска по инерция,но това се отнася за товарните автомобили и причините са много.Като се почне от прегряване на накладките,та се стигне до скоростната кутия и деференцияла който се смазват под налягане при работещ двигател(смисъл на скорост).
Иначе в твоя случай,никаква икономия не правиш на гориво,а ще ти се наложи по-рано да си сменяш накладките.
Поздрави!

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 26 сеп 2010 11:22

Според мен при дизела е по-опасно да не сбъркаш, да включиш ниска предавка при висока скорост на инерция.За да не се получи ефект "палене на дърпане" :beer

Потребителски аватар
the_red_camel
Автомобил: Skoda Roomster 1.6 16V 105hp
Двигател: BTS

Мнениеот the_red_camel » Нед 26 сеп 2010 11:43

на инерция е добре да включих на скорост и без газ да си върви.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 26 сеп 2010 11:56

Значиии ефекта от тоя ППХ се изпарява в момента в който пипнеш газта... можеш да го ползваш само като скускаш Рожен примерно и други полу отвесни места... във всеки друг случай инерцията е по-добра, много по-добре е да минеш 600 метра на нулева отколкото 300 метра на ппх и после да дадеш газ щот си спрял

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Нед 26 сеп 2010 12:01

Нищо й няма на колата при спускане на празен ход. Чувал съм какви ли не варианти, че изстивала много :screwy , че било вредно за турбината :screwy и всякакви други мнения - за мен плод на фантазията на фанатизирани хора :Mr Green Fun

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 26 сеп 2010 13:04

hooligan_sk написа:Значиии ефекта от тоя ППХ се изпарява в момента в който пипнеш газта... можеш да го ползваш само като скускаш Рожен примерно и други полу отвесни места... във всеки друг случай инерцията е по-добра, много по-добре е да минеш 600 метра на нулева отколкото 300 метра на ппх и после да дадеш газ щот си спрял

Не точно така -може да си натиснал газта наполовината ход на педала ама ако оборотомера ти показва примерно 4000 об пак ще си на ППХ.Или накратко компа следи положението на педала на газта в проценти и спрямо всеки един процент има точно определени обороти на мотора,което значи че ако педала е натиснат толкова че да си на 2000 об а ти си на 3000 примерно ще си в режим на ППХ.Също не се бъркайте от това че разхода при ППХ винаги трябва да е 0 няма такова нещо -при слаб наклон и леко натисната газ колкото да поддържате движението моментния разход може да показва само 1-2 литра!Иначе на въпроса нищо няма да и стане на колата ако се спускаш по инерция но реално няма смисъл-мина времето на жигулките и москалите да ги къткаме по инерция че и на загасен двг и после палене на скорост :mrgreen:

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 26 сеп 2010 13:07

fox_vt написа:
hooligan_sk написа:Значиии ефекта от тоя ППХ се изпарява в момента в който пипнеш газта... можеш да го ползваш само като скускаш Рожен примерно и други полу отвесни места... във всеки друг случай инерцията е по-добра, много по-добре е да минеш 600 метра на нулева отколкото 300 метра на ппх и после да дадеш газ щот си спрял

Не точно така -може да си натиснал газта наполовината ход на педала ама ако оборотомера ти показва примерно 4000 об пак ще си на ППХ.Или накратко компа следи положението на педала на газта в проценти и спрямо всеки един процент има точно определени обороти на мотора,което значи че ако педала е натиснат толкова че да си на 2000 об а ти си на 3000 примерно ще си в режим на ППХ.Също не се бъркайте от това че разхода при ППХ винаги трябва да е 0 няма такова нещо -при слаб наклон и леко натисната газ колкото да поддържате движението моментния разход може да показва само 1-2 литра!Иначе на въпроса нищо няма да и стане на колата ако се спускаш по инерция но реално няма смисъл-мина времето на жигулките и москалите да ги къткаме по инерция че и на загасен двг и после палене на скорост :mrgreen:

Имах предвид ако дадеп газ такаче да ускориш :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 26 сеп 2010 14:47

fox_vt написа:

В голяма грешка си, че ако си с натиснат педал на газта е ППХ. Изобщо не е така :012:
Относно удебеленото - аз като съм с карбуратор или ако дизелът е с мех. помпа, тогава къде го компа да следи? Малко не ти се връзват нещата ми се струва.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 26 сеп 2010 14:59

Не се джафкайте отговорът е:
Не е препоръчително тъй като моторът рязко се преохлажда което може да е фатално за него. Всички са чували че пукат глави моторите на VW да пукат от неправилна експолатация :012:

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 26 сеп 2010 15:07

znainainai написа:Не се джафкайте отговорът е:
Не е препоръчително тъй като моторът рязко се преохлажда което може да е фатално за него. Всички са чували че пукат глави моторите на VW да пукат от неправилна експолатация :012:

Как така като е на свободна се преохлажда след като има горивен процес, а на ППХ когато няма гориво, а има само едно триене не се преохлажда?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 26 сеп 2010 15:14

На моята кола не можах да се преборя със синдрома "стрелка температура", има собствено мнение клонящо към по-ниска температура.Говоря за поддържана охл.система.Наблюдения от други коли:Renault Kangoo, Peugeot Partner, Suzuki Swift, Vitara стрелките не мърдат от средата.Независимо от режим и сезон.Идвало ми да им изкърта таблата и да ги бутна нанякъде :banghead: .Защо VW допуска преохлаждане?
P.S.Първите две са дизел баничарки,вторите са двигатели на бензин.

Последна промяна от bobocamaro на Нед 26 сеп 2010 15:20, променено общо 1 път.

Върни се в “Дизелови агрегати”