Touran 1T 2004г. BKC - Intake Manifold Flap

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
r_touran
Автомобил:
Двигател:

Touran 1T 2004г. BKC - Intake Manifold Flap

Мнениеот r_touran » Чет 11 апр 2013 22:46

Здравейте,
От доста време прочитам една и съща грешка - Р2108, изразяваща се в проблем с клапата преди EGR. Оказа се, че при мен тя е блокирала отворена :mhihi . Не съм имал проблеми с колата, която и в момента си върви и не предприемах нищо досега (освен да сваля модула и да опитам да я раздвижа преди около половин година). Може би трябваше да уточня, че това е първият ми дизелов автомобил, мой е от декември 2011г. и вероятно съм го купил в това състояние. Затова и не откривам проблем в поведението на колата.
Питането ми е относно предназначението на въпросната клапа, за която "чувам" какви ли не имена. Какво прави тя - само спира притока на въздух към двигателя в момента на гесенето му, за да "oмекоти" тласъците или ...? Работи ли и как през останалото време?
Надявам се на "знаещите" да ме ограмотят по темата, за което ще съм благодарен. :bowdown

Последна промяна от r_touran на Пон 15 апр 2013 20:16, променено общо 1 път.

r_touran
Автомобил:
Двигател:

Re: Touran 1T 2004г. BKC - Intake Manifold Flap

Мнениеот r_touran » Нед 14 апр 2013 19:22

Тази седмица отново я свалих, разглобих корпуса и :banghead - единственото здраво вътре бяха механичните елементи - електродвигателя и зъбните колела. Отидох в магазина и ме подкосиха с цената - 700 лв. От познати в Румъния щеше да ми излезе на 320 лв., но и те са ми много в момента. Затърсих се за втора употреба. Там цените също не ми харесаха, но накрая купих една за 120. Когато куриера ми я достави обаче, се оказа че и тя не работи и ресто обратно - някой "умник" беше решил да и предаде търговски вид и я беше накиснал в бензин :horror :screwy . Явно капакът над управлението не е бил толкова плътен, тъй като от там течеше черен разтвор от въглеводороди, а какво е останало под него - ???
Огорчен от търговците в Бг влязох в немския eBay и си купих една за 34 евро + 15.90 от същата валута за доставка. Къде са 200, че даже и 350лв. за нещо втора ръка тук и в същия момент то струва 80 лв. в Германия?! Да не говорим, че имаше и по-евтини, но рейтинга на търговците не беше добър!

r_touran
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот r_touran » Пон 15 апр 2013 20:44

Е добреее, никой не иска да ми отговори :cry . Аз обаче сам открих отговора. Ако някой се интересува - ето го: http://youronlinemechanic.com/diesel-throttle-outline-1cd-ftv15b-fte/

Потребителски аватар
kenwood
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kenwood » Вто 16 апр 2013 22:42

Имаш предвид дроселовата клапа за плавно гасене на двигателя. Вътре в нея се чупи зъбно колело и блокира в някакво положение. Става или от износване или най-често от маслото в турбопътищата, което просмуква през оста й я скапва. Освен за плавно гасене се ползва и за егр-а да ограничава част от постъпващия свеж въздух.

rosario08
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosario08 » Пон 23 сеп 2013 11:15

И аз имах същия проблем купихя втора ръка от българия за 150 лв но както е казал колегата от горния пост това и е работата на дроселовата клапа и да не работи не голям проблем аз моя тоуран го карах така 3 години без проблеми

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 23 сеп 2013 12:45

Освен за "мекото" гасене, клапата работи паралелно с ЕГР-а. По-малко въздух, по-ниска температура на изгорелите газове, по-ниско NOx. Не напразно тези мотори са Евро 4.

Така че неработенето й променя и разхода на мотора.

Ако софуерно се изключи ЕГР-а, клапата ще работи само при гасенето.

Потребителски аватар
kenwood
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kenwood » Пет 22 ное 2013 14:44

Има няколко софтуерни начина за изключване на егр. Точно и отново със такъв проблем се занимавахме с мапера ми тия седмици. Разхода, особено на място или силно градско, пряко зависи как е изключен софтуерно егр-а.

Върни се в “Дизелови агрегати”