Здравейте,
Преди малко ми направи впечатление, че звука на двигателя на празен ход се е променил леко. Загледах се в оборотите и при загрял двигател те са около 920-950. Изгасих двигателя и го запалих отново. Стрелката се залепи на около 800 оборота, постоя така около 10 секунди, след което се качи отново на 950 и двигателя отново промени звука си. В петък си налях една добавка (синьо шише, около 20 лв, продава се в ОМВ), количеството на която беше за около 50 литра и заредих до горе Премиум. Вчера и в събота минах около 500 км и едва тази вечер, когато се качих в колата забелязах промяната - преди това вчера и днес по магистралата се движеше много добре, разхода също е нормален. Въпреки повишените обороти разхода и на празен ход остава непроменен - 0.6 л/ч.
Преди около 3 месеца някакъв боклук от горивото беше запушил горивната помпа и колата не можеше да пали. След като бе избутаната в сервиз, помпата разглобена и почистена, проблема бе отстранен. Не знам дали това може да има нещо общо. Винаги карам с възможно най-скъпаната (не знам дали е и най-хубава) нафта.
Двигателят е 1.9 ТДИ 130 к.с.

1.9 TDI 130 повишени обороти на празен ход
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Повишени обороти на празен ход - 1.9 TDI 130
Една диагностика няма да ти е излишна, последният колега с подобен проблем се оказа за нов температурен датчик!
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
На мен ми вдигаше оборотите от температурен датчик.Струва 62лв.
колега,аз имам същия проблем, touran 1.9 105hp,при мен се стартира и вентилатора. Моите от 850 отиват на 1000-1100.Захраних поне 5 диагностици,грешки по мотора не откриха.Ходих и на фирмен на vw.Aко вече си разбрал нещо,моля те помогни,че зимата с работещ вентилатор не върви...
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
todorlz,
ifidik е твоят човек.
ifidik е твоят човек.
todorlz написа:колега,аз имам същия проблем, touran 1.9 105hp,при мен се стартира и вентилатора. Моите от 850 отиват на 1000-1100.Захраних поне 5 диагностици,грешки по мотора не откриха.Ходих и на фирмен на vw.Aко вече си разбрал нещо,моля те помогни,че зимата с работещ вентилатор не върви...
Колеги,при мен проблема е 100% идентичен с описания.Колата е Пасат 6, 1,9 tdi,105 кс.двигател ВКС.Смениха ми набързо температурен датчик,но явно не е от него.Ако някой има решение,ще съм благодарен да го сподели.
Re: 1.9 TDI 130 повишени обороти на празен ход
Хайде хора и аз съм на същия проблем. Някакво решение? 

- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
GSA написа:todorlz написа:колега,аз имам същия проблем, touran 1.9 105hp,при мен се стартира и вентилатора. Моите от 850 отиват на 1000-1100.Захраних поне 5 диагностици,грешки по мотора не откриха.Ходих и на фирмен на vw.Aко вече си разбрал нещо,моля те помогни,че зимата с работещ вентилатор не върви...
Колеги,при мен проблема е 100% идентичен с описания.Колата е Пасат 6, 1,9 tdi,105 кс.двигател ВКС.Смениха ми набързо температурен датчик,но явно не е от него.Ако някой има решение,ще съм благодарен да го сподели.
Имах го същи проблем на Голф 5 ВКС с вдигане на оборотите и включване на перките. Набиваше грешка в Engine 18051, в която пише да проверя модула Centr. Elect. А там грешката беше 01598 - Drive Battery Voltage. http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01598
Играеше напрежението на заряд при мен. От 13.4 до 14.6В.
След смяна на Акумулатора повече от 8м нямам проблем.
Същия проблем се наблюдава и при проблем в Т датчкик на радиатора, който мери на изхода на радиатора. Но и той на диагностика е записан като грешка.
Успех
Andonov написа:GSA написа:todorlz написа:колега,аз имам същия проблем, touran 1.9 105hp,при мен се стартира и вентилатора. Моите от 850 отиват на 1000-1100.Захраних поне 5 диагностици,грешки по мотора не откриха.Ходих и на фирмен на vw.Aко вече си разбрал нещо,моля те помогни,че зимата с работещ вентилатор не върви...
Имах го същи проблем на Голф 5 ВКС с вдигане на оборотите и включване на перките. Набиваше грешка в Engine 18051, в която пише да проверя модула Centr. Elect. А там грешката беше 01598 - Drive Battery Voltage. http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01598
Играеше напрежението на заряд при мен. От 13.4 до 14.6В.
След смяна на Акумулатора повече от 8м нямам проблем.
Същия проблем се наблюдава и при проблем в Т датчкик на радиатора, който мери на изхода на радиатора. Но и той на диагностика е записан като грешка.
Успех
Благодаря за информацията,ще насоча майстора и към тази възможност.При мен може да се окаже и генератор,когато колата работи на място се усещат пулсации в осветлението в купето и отвън на габаритите.Тези дни се надявам най-после а се реши този проблем,защото е много изнервящо.
Re: 1.9 TDI 130 повишени обороти на празен ход
Благодарности на колегата Andonov. Свалих акумулатора от другата кола и всичко си дойде на мястото. Колеги пробвайте с друг акумулатор преди да купувате датчици. 

Върни се в “Дизелови агрегати”