Здравеите колеги, от сравнително скоро време карам дизел и имам доста питания но ще опитам да ги подредя последователно.
1. При тръгване колата тръгва добре и е пъргава при подаване на газ но съм забележил, че при убиване на скоростта и примерно когато съм на 4-та с 40-50 около 1000+- обороти при опит да подам газ и колата сякаш леко претриса, интересувам се това може ли да е някакъв проблем и ако да какъв?
2. Забележил съм, че при рязко натискане на спирачките когато колата почти спре, се усеща някакво като удряне отдоло и педала за момент става различен не мога да го опиша по точно но сякаш за секунда е твърд, а след това е добре?
3. На моменти ми се струва, че самата кола си губи пъргавината при ускорение, на турбото ли се дължи това или на какво? Един приятел ме беше посъветвал да продухвам турбото като при 2000 оборота на 4-та върна на 3та и покарам малко с мръсна газ. Като го направя това се оправя но след няколко дни пак е същото?
4. Бях питал и преди но ще пиша по този въпрос тук като се надявам да получа по-точен отговор - Когато искарам колата от гаража светлините по таблото си светят и се виждат но като я покарам и я понапече слънцето става така, че стават прекаленно бледи и не мога да видя моментен разход или нещо друго от тези светлини (на максимум са усилени). Един познат каза, че имало някакво реле или та нещо такова и когато се нагреело то правело проблем но все пак пиша тук за по компетентно мнение ако на някой му се е случвало това.
5. Гледах доста теми за заключването на вратите и вдигането на прозорците та се интересувам как (или къде) мога да направя да се вдигат автоматично при заключване с дистанционното на колата (колата е с заводската аларма) ?
6. Четох, че тази кола е с демпферен маховик интересувам се точно при този двигател как най-добре се разбира заминал ли е? (тъй като видях, че имало значение и двигателя в няколко теми) И ако замине с каква марка е добре да се подмени ?
7. При палене на колата първите секунди може би 4-5 се чуват клапаните как тракат и след това поотихват тоест започват да работят нормално като за дизел това нормално ли е ? Карам с Castrol Magnatec 5w40 добре ли е? Какво бихте препоръчали и на колко хиляди да го сменя? Съветват ме на 10000? И също кое е по добре 5w40 или 5w30?
Благодаря предварително на всеки занимавал се да прочете въпросите ми и на всеки отговорил.
Извинявам се за голямата тема но просто това са все неща които ме интересуват и то доста.

Golf MK4 1.9 TDI 110к.с. AHF 2000г. - Технически въпроси
-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHF 1.9 TDI
Golf MK4 1.9 TDI 110к.с. AHF 2000г. - Технически въпроси
Последна промяна от BobyM на Съб 12 юли 2014 16:13, променено общо 2 пъти.
- ivostefanov
- Автомобил: Audi A4
- Двигател:
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
Re: Технически въпроси относно GOLF 4 1.9 TDI 110к.с. AFN
1. сигурен ли си че мотора ти е AFN до колкото знам не се монтират на голф 4
2. ако беше си направил труда да си популниш профила ,щяхме да знаем от кой град си и къде да те посъветваме да отидеш ,примерно по въпрос N5
3. маслото което си избрал е добро , сменя се на 15000км. (аз моето го сменям на 10к)
Можеш да ползваш всяко масло което отговаря на VW стандарт 505.00
4. чукането на клапаните е съвсем нормално за 5-6сек. за кола на половин милион километра,независимо какво пише на километража, това не бива особенно да те притеснява.
5. разбит маховик.
- "малко" разбит
- тресе при ускорение
- "повече" разбит - трака когато гасиш мотора
- много разбит - трака дори на празен ход
...........
2. ако беше си направил труда да си популниш профила ,щяхме да знаем от кой град си и къде да те посъветваме да отидеш ,примерно по въпрос N5
3. маслото което си избрал е добро , сменя се на 15000км. (аз моето го сменям на 10к)
Можеш да ползваш всяко масло което отговаря на VW стандарт 505.00
4. чукането на клапаните е съвсем нормално за 5-6сек. за кола на половин милион километра,независимо какво пише на километража, това не бива особенно да те притеснява.
5. разбит маховик.
- "малко" разбит

- "повече" разбит - трака когато гасиш мотора
- много разбит - трака дори на празен ход
...........
-
Re: GOLF MK4 1.9 TDI 110к.с. AFN 2000г. - Технически въпроси
Като за начало оправих профила си за да се вижда въпросната информация. :)
Относно маслото предлагаха ми и Castrol Edge 5w40 (или 30 беше не помня) като по-добър вариант но се чудя няма ли да е много редичко?
Според това което споделяш маховика ми е наред поне така мисля.
Имам и друг въпрос за който сега се сетих при включване на задна понякога ми се налага да отпусна и натисна 2ри път съединителя за да може да влезе, проблем ли е ? Маслото на скоростната не съм го сменял колата съм я купил март месец тази година. Също така четох някъде, че Ауто + продавали оригинално масло за VW вярно ли е някой пробвал ли го е?
ПС: Двигателя е AFN сигурен съм.
Относно маслото предлагаха ми и Castrol Edge 5w40 (или 30 беше не помня) като по-добър вариант но се чудя няма ли да е много редичко?
Според това което споделяш маховика ми е наред поне така мисля.
Имам и друг въпрос за който сега се сетих при включване на задна понякога ми се налага да отпусна и натисна 2ри път съединителя за да може да влезе, проблем ли е ? Маслото на скоростната не съм го сменял колата съм я купил март месец тази година. Също така четох някъде, че Ауто + продавали оригинално масло за VW вярно ли е някой пробвал ли го е?
ПС: Двигателя е AFN сигурен съм.
-
- Автомобил: GOLF IV
- Двигател: AHF
1.казва се турбодупка
2.имаш АБС това е ефекта
3.пак турбодупка
4.основен проблем от старост подсветката спира да работи-подмяна на дисплея
5.сложи си аларма с опция за вдигане на прозорци
6.като почне да тресе на празен ход и да стърже яко вече е за смяна
7.сложи си маслен филтър с клапан и няма да чука
2.имаш АБС това е ефекта
3.пак турбодупка
4.основен проблем от старост подсветката спира да работи-подмяна на дисплея
5.сложи си аларма с опция за вдигане на прозорци
6.като почне да тресе на празен ход и да стърже яко вече е за смяна
7.сложи си маслен филтър с клапан и няма да чука
-
Би ли пояснил термина турбодупка ?
Аз лично си го обяснявам като IDLE TIME за реакция на турбината и ускорение?
Аз лично си го обяснявам като IDLE TIME за реакция на турбината и ускорение?
-
- Автомобил:
- Двигател:
BobyM написа:Би ли пояснил термина турбодупка ?
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=147729
Относно вискозитета на маслото, 5w30 или 5w40 е препоръчаното за теб масло.
Повдигачите може да ти почукват от кофти филтър или кофти масло и разбира се от ЕГН-то на мотора.
Повдигачите може да ти почукват от кофти филтър или кофти масло и разбира се от ЕГН-то на мотора.
- bora sev
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: AHF
BobyM написа:ПС: Двигателя е AFN сигурен съм.
Всъщност колега двигателя ти е AHF който се монтира на голф, бора, а3 и т.н. Докато AFN се монтира на пасат. Ако не ми вярваш провери лепенката в багажника си.

Оригинално няма голф 4 с АФН мотор, освен ако някой, някъде не е сменил мотора,
То и AVF не се монтира на голф-бора, ама познай моя мотор какъв 

-
Re: Golf MK4 1.9 TDI 110к.с. AFN 2000г. - Технически въпроси
Според лепенката в багажника е AHF имам някакъв спомен обаче, че бях виждал някъде AFN по двигателя тези дни ще погледна.
- V.Petrow
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: AHF 1999
Re: Golf MK4 1.9 TDI 110к.с. AHF 2000г. - Технически въпроси
Аз съм със същият двигател и на мен ми препоръчваха 5w40, но според мен за тия коли на по 300+ хиляди е редичко и ще го гори. Аз си сложих Castrol Magnatec 10w40.
- Ludiq
- Автомобил:
- Двигател:
Сложи и направо M10D да не го бара.....
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
не мога да разбера какво ви притеснява ако колата изгори 1-2л. масло за 10-15к. километра
-
Мен не ме притеснява, а й колега аз съм с 5w40 Castrol Magnatec , за 4000+ км не е мръднало грам.
Просто се чудя следващото масло дали да не е 5w30 Castrol Edge? Какво ще кажете колеги?
Просто се чудя следващото масло дали да не е 5w30 Castrol Edge? Какво ще кажете колеги?
Върни се в “Дизелови агрегати”