Фарове - Джета или Голф - по-добри?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
tweemys
Автомобил:
Двигател:

Фарове - Джета или Голф - по-добри?

Мнениеот tweemys » Вто 01 дек 2009 14:14

Така...
Тъй като карам доста през нощта (Голф 2) и всички знаете как светят фаровете на Голф-а имам голям проблем!
Преди да започнете - да, имам релета, фаровете са нови, крушките са Филипс... абе каквото можах направих.

Установих, че основния проблем при Голфовите фарове е че светят много съсредоточено. Т.е. само напред. Например служебната фабия осветява пътя почти изцяло пред колата, а Голфа само лентата напред.

Пример:
untitled.JPG

Никога не съм карал джета, но тъй като това е най-лесния вариант за промяна, моля споделете как е осветяването на пътя при Джета-та? Не ме интересува визия и други подобни, а само практичността!

След толкова предисловия - Кои фарове осветяват по-добре пътя? Джета или Голф?

П.П. не ми предлагайте ксенон за ххх лв. ако това няма да ми реши проблема с осветеността НАСТРАНИ от пътя.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Фарове - Джета или Голф - по-добри?

Мнениеот stefan4o » Вто 01 дек 2009 16:22

А, пробва ли да регулираш фаровете и настрани? Щото има и такава опция. Иначе се предполага, че поради големината и формата на фара на Джета би следвало да светят по-добре.

tweemys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tweemys » Вто 01 дек 2009 16:31

Пробвах различни реглажи, но дори когато ги дам максимално встрани пак не е като хората, а и в средата става по-тъмна ивица...
Имам чувство че самия фар на голф-а е доста навътре в маската и няма как да свети достатъчно настрани - да разпръсне светлината.

П.П. Някой да има снимка на светлината на Джета от шофьорското място?

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 01 дек 2009 17:36

Fabia е с Кристал-Глас фарове....

А стандартните на Голф 2 май са матови...!?

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 01 дек 2009 18:01

ми де да знам, все ми се струва, че за отстрани трябва да си сложиш халогени :roll:

tweemys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tweemys » Вто 01 дек 2009 21:43

Имам халогени Хела :D - без особен ефект. Забравих да кажа че имам 4 фара + халогени. При По-новите коли с 2 фара е по-добре...
Търся максимален ефект и спокойно шофиране вечер.
Ако кристалните фарове за Голф ще ми решат проблема... едва ли само това е разликата при Фабията. Май самото положение и форма на фаровете на Голф-а е проблем? Дълъг непознат път със завои е кошмар ако нямаш добро осветяване настрани.
Ще изчакам за снимки от Джета и май ще минавам на този вариант, ако ме устройва...

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 01 дек 2009 21:52

tweemys написа:Имам халогени Хела :D - без особен ефект. Забравих да кажа че имам 4 фара + халогени. При По-новите коли с 2 фара е по-добре...
Търся максимален ефект и спокойно шофиране вечер.
Ако кристалните фарове за Голф ще ми решат проблема... едва ли само това е разликата при Фабията. Май самото положение и форма на фаровете на Голф-а е проблем? Дълъг непознат път със завои е кошмар ако нямаш добро осветяване настрани.
Ще изчакам за снимки от Джета и май ще минавам на този вариант, ако ме устройва...

Не смея да твърдя, че това е принцип, но винаги разликата при шофиране на кола с кристални фарове и такава без ми е взимала акъла.... Пак казвам - вероятно си прав, че не е само това, но според мен И това!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 01 дек 2009 22:25

Мога да ти постна снимки на моите фарове с кристални стъкла и лупи с халогенни крушки Н7.
Изображение
п.п. тук фаровете ми бяха с крушки за 3.50, сега в момента съм вдигнал малко нагоре и двата, за да светят малко по-далеч и съм с една крушка Осрам Найтбрейкър и една Хелла някаква обикновена. Няма съществена разлика в светенето или поне аз не намирам такава, просто лупата си иска ксенон mhihi . Снимката е снимана на осветен от нощно осветление терен, каня се скоро да направя снимки на тъмно и да ги постна. За съжаление обаче докато бях с фаровете на Джетата не съм правил снимки за осветеност пред пътя, но след като им монтирах релета светнаха много добре сигурно почти колкото тези с лупите. В момента фаровете ми са на колата на sa6i4, ако искаш пиши му лично с молба да ти снима (но той няма релета доколкото знам).

tweemys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tweemys » Вто 01 дек 2009 23:05

img1470x.jpg

Значи говоря за зоните които съм оградил на горната снимка.
При мен осветяването е доста подобно на това на колегата с лупите - сила има но е фокусирана само напред.
Сравнено с други коли - там има светлина от едното странично огледало до другото - образно казано.
Чакам снимки от Джета да сравня...

Потребителски аватар
EliPavlova
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EliPavlova » Сря 02 дек 2009 1:57

Ето снимката, която обещах. Беше ми малко трудно да си намеря съвсем тъмна уличка, сравнително празна и без коли. Фотоапарата беше поставен на тавана на колата. Това са ми късите светлинки :oops:

Изображение

п.п.
Ако има нещо друго - пиши на лични.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 02 дек 2009 9:09

Ели това е ксенон, доколкото виждам. Е като гледам разпръсквателната им способност съм вече по-спокоен, че не съм се прецакал, задето си смених фаровете и сложих кръгли от Голф. mhihi :beer

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Сря 02 дек 2009 10:29

В семейството си имам Голф2, Трабант (същите фарове) и Пасат Б3. Като сноп светлина светят абсолютно еднакво, в смисъл пасата не свети повече от колите с кръглите фарове дори с включени халогени. Ако искаш да разсейва повече си сложи ксенон. Няма да ти е кой знае колко по-скъпо, отколкото 2 хубави фара и решетка от джета.

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Сря 02 дек 2009 11:47

Имам джета , голф 2 и 3. Фаровете на джетата светят в пъти по-добре от тези на голф !

tweemys
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tweemys » Сря 02 дек 2009 14:56

Stoi написа:Имам джета , голф 2 и 3. Фаровете на джетата светят в пъти по-добре от тези на голф !

Колега, мога ли да те помоля да направищ две сравнителни снимки и да приключваме темата?

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 02 дек 2009 16:18

С обикновенни крушки правоъгълния фар свети по- добре от кръглия,но всичко зависи от състоянието на рефлекторите и от крушките.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”