Сваляне на компресора на климатика

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
paradiselost
Автомобил:
Двигател:

Сваляне на компресора на климатика

Мнениеот paradiselost » Вто 11 юли 2006 22:08

Питането ми е каква е последователноста на сваляне на ремъците.Мисля си че няма нужда да свалям ремъка на хидравличната помпа, само пистовия ,питането ми е от къде се оптяга въпросния ремък .Или в най общи линии как-по най лесния начин да смъкна компресора??

Потребителски аватар
Dobermansp
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dobermansp » Вто 11 юли 2006 23:10

Може да свалиш само ремъка на климатика без да пипаш другия. Малко е терсене щото е тясно но се сваля.
Значи под шайбата на компресора (ремъка върти тая шайба и се предава въртеливото движение към компресора) има една ролка. тя е точно над малкия ремк дето е за помпата. Та като вдигнеш колата и се навреш под нея от дясно на въпросната ролка има болт. Тоя болт не знам как се вика на технически език но под главата му има друг. Та тоя отдолу го хващаш и му държиш контра (тоя отдолу е точно под главата на горнои, все едно е федерка/шайбичка) и отвиваш горния болт. Тоя болт охлабва ролката и се сваля ремъка. После лесно схте смъкнеш компресора.
За свалянето на ремъка лесно, но трудно се качва после (поне аз не успях да се справя читаво) и след като си купих новия ремък ходих на майстор. Това те и съветвам - ходи за 10-15 лв ще ти го свали майстор и ще ти го качи после пак. А пипането на компресора не е шега работа, ако скапеш нещо те чака големо изваждане...

paradiselost
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paradiselost » Вто 11 юли 2006 23:22

При мен обтягащата ролка се намира отгоре до алтернатора, но точно как се обтяга и разхлабва не знам затова питам??

paradiselost
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paradiselost » Вто 11 юли 2006 23:30

А относно компресора той и без това не работи така ,че трдно може да му се случи нещо по лошо макар ,че не е невъзможно :D .А цялото това упражнение го правя с цел колата да си стои пред къщи докато отремонтирам компресора, а не да стои в някой сервиз защото ...ясно защо!!!!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”